Laimo ligą pernešančios erkės - jau Klaipėdos mieste.

Klaipėdos miesto Visuomenės sveikatos centro parazitologijos laboratorijos duomenimis, šią vasarą Laimo liga Klaipėdos mieste jau sirgo 10 žmonių. Pavojingą ligą platinančios erkės aptiktos net ir Debreceno gatvės rajone esančiame Draugystės parke. Erkė įsisiurbė į parkelį pasivaikščioti išėjusiai moksleivei šių metų gegužės 1 dieną.

Ligų židiniai

Kiti žmonės, apsikrėtę Laimo liga, teigė, kad erkė įsisiurbė Danės upės pakrantėje, Girulių parke, parke prie Klaipėdos ligoninės, Dituvos soduose, miškuose ir kitur.
Kaip pasakojo Klaipėdos miesto Visuomenės sveikatos centro parazitologijos laboratorijos vedėja Regina Ščerbavičienė, Laimo liga galima užsikrėsti nuo gegužės iki gruodžio mėnesio. Erkiniu encefalitu paprastai susergama rugpjūčio-lapkričio mėnesiais, tad šiuo metu šia liga apsikrėtusių žmonių dar nesikreipė.
2001 metais erkiniu encefalitu Klaipėdoje užsikrėtė 5 žmonės, Laimo liga - 69 žmonės. Tais pačiais metais 50 proc. klaipėdiečių, sirgusių erkiniu encefalitu ir Laimo liga, užsikrėtė miesto teritorijoje. Daugiausiai užsikrėtusiųjų pamėgtose poilsio vietose - Giruliuose, Smiltynėje, Danės upės pakrantėse.
Erkės encefalito virusu užsikrečia nuo įvairių žinduolių, dažniausiai - smulkiųjų graužikų. Ponia Ščerbavičienė pasakojo, kad pavojingąsias ligas perneša tik viena erkių rūšis. Dažnai įsisiurbia ir kitos rūšies parazitai. Pavojingąsias ligas pernešanti erkė yra smulki, raudona nugara su rausvu "sijonėliu".

Simptomai

Specialistai pataria pastebėjus įsisiurbusį parazitą ir pasireiškus pirmiesiems ligos simptomams nedelsiant kreiptis į gydytojus. Erkinį encefalitą platinančio viruso inkubacinis periodas trunka apie 10 dienų, tačiau yra duomenų, kad pirmieji simptomai gali pasireikšti ir greičiau.
Beveik pusė iš susirgimų - vadinamieji "dvibangiai". Pirmoji banga pasireiškia gripo simptomais: pakyla temperatūra, skauda galvą, krečia šaltis. Tai tęsiasi trumpą laiką ir, regis, žmogus daugiau nebesirgs. Tačiau po 2-3 dienų ūmai vėl pakyla temperatūra, ima labai skaudėti galvą. Tuo metu virusas jau pradeda daugintis galvos smegenyse.
Tačiau susirgimo formos būna įvairios: meningitinė, meningialinė ir kt. Pernai metais vienas žmogus, laiku nesikreipęs į gydytojus, nuo erkinio encefalito sukelto meningito mirė.
Laimo ligos simptomai - erkės įsisiurbimo vietoje vis didėjantis paraudimas. Parazitologai pataria - jeigu paraudimas per dienas nepraeina - reikia kreiptis į gydytojus.
Erkiniu encefalitu užsikrėsti galima ir geriant nevirintą karvės ar ožkos pieną. Pernai šia liga užsikrėtė Klaipėdos rajone gyvenanti keturių žmonių šeima. Encefalitą platina tiek suaugę parazitai, tiek ir nimfos.

Ar erkės bus naikinamos?

UAB "Endemik" visoje Lietuvoje atlieka erkių tyrimus bei nukenksmina užsikrėtusius parazitus. Tokius darbus reikia užsakyti ir jie gana brangiai kainuoja. UAB "Endemik" direktorius Marijus Motiejūnas pasakojo, kad Vilniuje jau yra išnaikintos pavojingos erkės Turniškėse. Pinigus nukenksminimo darbams skyrė Lietuvos Vyriausybė.
"Vakarų ekspresas" pasidomėjo, ar kokių nors priemonių ketinama imtis ir Klaipėdoje. Laikinai užimanti Klaipėdos Savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus vedėjos pareigas Galina Galdikienė teigė, kad duomenų apie Laimo ligos židinius Klaipėdos mieste neturinti. Ponia Galdikienė užsiminė, kad Visuomenės sveikatos centras yra parengęs programą, susijusią su erkių platinamomis ligomis. Apie parazitų naikinimą šioje programoje nebuvo užsiminta.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder