Kvailyste kvepiantis projektas - šalia NATO bazės

Kvailyste kvepiantis projektas - šalia NATO bazės

(1)

Šiau­lių mies­to ta­ry­ba pri­ta­rė sty­gi­nio trans­por­to die­gė­jų atė­ji­mui į Pra­mo­nės par­ką. „Šiau­lių kraš­tas“ ra­šė, jog pa­ža­dė­tos fan­tas­ti­nės in­ves­ti­ci­jos kve­pia nau­jais „va­siu­kais“, bet po­li­ti­kų tai ne­sus­tab­dė. Ru­sų moks­li­nin­kas su sa­vo idė­ja po Ru­si­ją „skrai­dė“ ko­ne 40 me­tų, o „nu­tūps“ ša­lia Šiau­lių ka­ri­nio ae­rod­ro­mo, ša­lia NA­TO ba­zės.

Fan­tas­ti­ka už­bū­rė

„Dan­gaus ke­lio“ pro­jek­tui pri­ta­rė 18 Ta­ry­bos na­rių, prieš bal­sa­vo 4, vie­nas su­si­lai­kė.

Ta­ry­bos spren­di­mu Sa­vi­val­dy­bė įga­lio­ta pa­si­ra­šy­ti in­ves­ti­ci­jų su­tar­tį su už­da­rą­ja ak­ci­ne bend­ro­ve „Rail sky­way sys­tems LTD“, ku­riai va­do­vau­ja ru­sų moks­li­nin­kas Ana­to­li­jus Ju­nits­kis.

Pra­mo­nės par­ke, ša­lia ka­ri­nio areod­ro­mo su NA­TO mi­si­jos nai­kin­tu­vais, at­si­ras A. Ju­nits­kio „dan­gaus ke­lio“ la­bo­ra­to­ri­ja ir ban­do­mo­ji tra­sa. Jos rei­kia, kad tech­no­lo­gi­ją ga­li­ma bū­tų ser­ti­fi­kuo­ti.

Po­li­ti­kai pa­ti­kė­jo ru­so ga­li­my­bė­mis kur­ti virš že­mės ant at­ra­mų plie­ni­nėmis sty­go­mis skrie­jan­čius trau­ki­nius ir pa­ža­dė­to­mis fan­tas­ti­nė­mis in­ves­ti­ci­jo­mis. Esą per ke­lis me­tus Šiau­liuo­se in­ves­tuos 260 mi­li­jo­nų eu­rų (be­veik mi­li­jar­dą li­tų) ir su­kurs 500 dar­bo vie­tų.

Ta­ry­bos dau­gu­mos ne­sus­tab­dė abe­jo­nės, ko­dėl ru­sas, sa­vo idė­jai ko­ne 40 me­tų ieš­kan­tis vie­tos, Ru­si­jo­je jos taip ir ne­ra­do? Ko­dėl, var­ty­da­mas mi­li­jo­nus eu­rų, skly­po pa­ts neiš­ga­li nu­si­pirk­ti?

Atei­na šimt­me­čiui dėl eu­ro­pi­nių pi­ni­gų

Pra­mo­nės par­ke „dan­gaus ke­lio“ ban­do­ma­jai tra­sai ties­ti nu­ma­ty­ta su­teik­ti du skly­pus – iš vi­so 30 hek­ta­rų. Sa­vi­val­dy­bė pra­šys, kad in­ves­tuo­to­jui tą že­mę 99 me­tams iš­nuo­mo­tų Na­cio­na­li­nė že­mės tar­ny­ba.

10 me­tų in­ves­tuo­to­jas bū­tų at­leis­tas nuo že­mės nuo­mos ir ne­kil­no­ja­mo­jo tur­to mo­kes­čių. Pats įsi­reng­tų skly­pų inf­rast­ruk­tū­rą.

Sa­vi­val­dy­bė už sa­vo lė­šas rengs že­mėt­var­kos pla­ną skly­pams su­jung­ti, iš­kirs me­džius, krū­my­nus. Taip pat teiks in­for­ma­ci­ją in­ves­tuo­to­jui apie ga­li­my­bes gau­ti vals­ty­bės ir Sa­vi­val­dy­bės pa­ra­mą.

„Dan­gaus ke­lio“ die­gė­jai nė ne­sle­pia, kad į Lie­tu­vą atė­jo su in­ten­ci­ja pre­ten­duo­ti į eu­ro­pi­nę pa­ra­mą.

„Ži­no­me, kad trans­por­tui vys­ty­ti lė­šos Lie­tu­vo­je yra pa­skir­tos iki 2020 me­tų, aiš­ku, pre­ten­duo­si­me, da­ly­vau­si­me vi­so­se Eu­ro­pos Są­jun­gos pro­gra­mo­se“, – dar iki Šiau­lių po­li­ti­kų spren­di­mo tvir­ti­no „Šiau­lių kraš­tui“ bend­ro­vės va­do­vo pa­va­duo­to­jas Ar­tū­ras Vir­bic­kas.

Opo­nen­tai įžvel­gia pa­vo­jų

Nep­rik­lau­so­mas Ta­ry­bos na­rys Sta­sys Tu­mė­nas pa­si­sa­kė prieš spren­di­mo pro­jek­tą.

„Siū­liau pir­miau­sia pa­si­do­mė­ti, ar nė­ra pa­vo­jų Lie­tu­vos na­cio­na­li­niam sau­gu­mui, – sa­kė „Šiau­lių kraš­tui“ S.Tu­mė­nas. – Vi­sa tai bus da­ro­ma prie NA­TO ba­zės, Šiau­lių ae­rod­ro­mo, ir da­ro­ma ne­la­bai drau­giš­kos vals­ty­bės at­sto­vo. Idė­ja gal ir ge­ra, bet da­bar­ti­nė geo­po­li­ti­nė si­tua­ci­ja ver­čia ati­džiau stu­di­juo­ti pa­siū­ly­mą.“

Be to, po­li­ti­ko žo­džiais, pro­jek­te yra ir daug „va­siu­kų kva­po“. Ar neat­si­tiks, kaip su kaž­ka­da žlu­gu­sia gar­sią­ja „Gi­lo sta­ty­ba“, ku­rios griu­vė­sai iki šiol stūk­so ša­lia mies­to par­ko?

Jis svars­to, jei­gu tai – toks „gra­žus sva­jo­nių pro­jek­tas“, kaip tei­gia jo au­to­riai, ko­dėl jis nie­kur neį­gy­ven­din­tas? Ko­dėl toks tur­tin­gas in­ves­tuo­to­jas pa­si­trau­kė iš Ru­si­jos?

„Vi­sus šiuos kon­teks­tus tu­rė­jo­me iš­siaiš­kin­ti, – įsi­ti­ki­nęs S. Tu­mė­nas. – Ži­nant, kaip da­bar dir­ba­ma su „minkš­tai­siais pa­ke­tais", kaip per vi­so­kius šou yra spren­džia­mos geo­po­li­ti­nės pro­ble­mos, ne­rei­kė­tų sku­bė­ti.“

Jo­nas Bart­kus, Tė­vy­nės są­jun­gos-krikš­čio­nių de­mok­ra­tų frak­ci­jos se­niū­nas, tei­gia prieš bal­sa­vęs, įžvelg­da­mas du pa­vo­jus.

„Pir­mas pa­vo­jus – čia ga­li bū­ti fi­nan­si­nės pi­ra­mi­dės įran­kis, – sa­ko J. Bart­kus. – Pi­ni­gus iš žmo­nių gau­na vi­sa­me pa­sau­ly­je pla­tin­da­mi ak­ci­jas. Vi­sur ga­lės rek­la­muo­tis, kad Šiau­lių sa­vi­val­dy­bė jiems da­vė skly­pą – dėl to jie tas ak­ci­jas ir pla­ti­na.“

Ant­ra ver­tus, jis neat­me­ta, jog tas atė­ji­mas ga­li bū­ti pa­grįs­tas ru­sų in­ter­ven­ci­jos „ža­lių­jų žmo­ge­liu­kų“ prin­ci­pu.

„Vers­lo po­žiū­riu mies­tas smar­kiai gal ir ne­ri­zi­kuo­ja, – svars­to po­li­ti­kas. – Duo­da­me jiems tik pie­vą, ža­da per me­tus pra­dė­ti veik­lą, jei­gu ne­pra­dės – ga­lė­tu­me iš­vy­ti. Bet ga­li bū­ti blo­giau – jei­gu pra­dės kaž­ką da­ry­ti, kuo­lus su­si­kals, ir su­stos.“

„Dan­gaus ke­lio“ lai­min­to­jai

Bal­sa­vi­mo re­zul­ta­tai dėl „dan­gaus ke­lio":

Už: 18 – Vai­das Ba­cys, Ar­tū­ras Ged­mi­nas, Vy­tau­tas Juš­kus, Gin­ta­ras Ka­ra­le­vi­čius, An­ge­lė Ka­va­liaus­kie­nė, Ar­tū­ras Ku­li­kaus­kas, Vin­cas Lau­ru­tis, De­nis Mi­cha­len­ko, Ge­na­di­jus Mik­šys, Au­ri­mas Nau­sė­da, Juo­zas Pab­rė­ža, Vir­gi­ni­ja Ra­čie­nė, Jus­ti­nas Sar­taus­kas, Auš­re­lė Šal­kaus­kie­nė, Lu­kas Ža­ka­ris, Da­nu­tė Ona Sta­tu­le­vi­čie­nė, Ri­čar­das Pu­pe­lis, Gied­rė Braz­laus­kai­tė.

Prieš: 4 – Jo­nas Bart­kus, Ele­na Moc­ku­vie­nė, Ar­tū­ras Vi­soc­kas, Sta­sys Tu­mė­nas.

Su­si­lai­kė: 1 – Ju­ras And­riu­kai­tis.

Re­dak­ci­jos pa­sta­ba: Ga­li bū­ti, kad Šiau­lių ta­ry­ba, pri­tar­da­ma “ dan­gaus ke­lio“ idė­joms, pa­sie­kė ap­si­kvai­li­nimo re­kor­dą.

Jo­no TA­MU­LIO nuo­tr.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder