Kretingos rajono moterų problemos nelieka nuošalyje.

Paplitusi yra nuomonė, kad gyvenimas provincijose - lėtas ir žmonės jaučiasi atskirti nuo plačiosios visuomenės. Tai aktualu kalbant apie jaunimą ir moteris. Silpnosios lyties atstovės priklauso tai socialinei grupei, kuriai reikia pagalbos.
Pavyzdžiui, auginančios vaikus namie moterys patiria krizę ir vėliau sunkiai adaptuojasi visuomenėje, negauna darbo. Klaipėdoje gyvenančių moterų rūpesčiai sprendžiami Moterų krizių centre. Tačiau džiugu, kad ir Kretingos mieste yra Moterų informacijos ir mokymo centras (KMIMC).

Moterys įgyja drąsos

Pasak centro administratorės Edvinos Utemiševos, gavusi finansavimą iš Olandijos ir įsikūrusi 1999 metais ši nevyriausybinė moterų organizacija yra pirmoji Vakarų Lietuvoje. Centro darbuotojos pasakojo, kad tuo metu Kretingos rajone jau buvo užregistruota 17 moterų organizacijų.
Į naująją organizaciją buvo žvelgiama nepatikliai. Tačiau pradėjus organizuoti įvairius švietėjiškus seminarus bei aktyviai skelbiant informaciją spaudoje, centras moterims susilaukė didelio dėmesio.
Veiklos pradžioje buvo stengiamasi remti daugiausia kaimo moteris. Joms buvo organizuojami seminarai, teikiamos juridinės konsultacijos skyrybų, darbo klausimais. Plečiantis veiklai ir atsižvelgiant į moterų problemas, buvo imtasi įvairesnių darbų. Profesionalios psichologės iš Klaipėdos universiteto surengė seminarų ciklą "Pažink save".
Taip pagalbos sulaukė darbo neturinčios ar auginančios vaikus, atitrūkusios nuo visuomeninės veiklos moterys. Kaip pasakojo centro admininstratorė Edvina Utemiševa, ilgai vaikus namie auginančios moterys praranda pasitikėjimą savimi, netenka drąsos. Joms ypač svarbu padėti įveikti krizę ir pradėti vėl aktyviai gyventi.
KMIMC nežada surasti darbo, tačiau padeda moterims psichologiškai. Pasak ponios Utemiševos, įgyvendinant šią socialinės paramos programą iš 12 bedarbių moterų 4 vėl pradėjo dirbti.

Našlių klubas

Į moterų informacijos ir mokymo centrą kreipiasi labai įvairaus amžiaus moterys. Jauniausiai buvo 16 metų. Mergina, baigusi vos 8 klases, norėjo tęsti mokslus ir dirbti tuo pačiu metu. Centrui pagelbėjus, šešiolikmetė dabar jau dešimtokė, mokosi vakarinėje mokykloje ir dirba.
Į šią organizaciją besikreipiančios pensinio amžiaus moterys dažniausiai - našlės. Jos konsultuojasi dėl joms priklausančių valstybės pašalpų. 2000 metais centras įkūrė Našlių klubą, kuris dabar gyvuoja savarankiškai. Centro direktorė Snieguolė Benikienė džiaugiasi, kad kai kurios našlės "atsigavo" ir net ištekėjo dar kartą.
Klube "Židinys" buriasi šeimos: organizuojamos įvairios iškylos, sportinės varžybos. Kaip sakė centro savanorė socialiniam darbui Marija Juškienė, jei į tėvų susirinkimus mokyklose daugiausiai vaikšto moterys, tai "Židinio" veikloje ypač aktyviai reiškiasi vyrai. Jie išmoksta palaikyti santarvę šeimose.
KMIMC yra užsirekomendavęs kaip seminarų ir mokymų organizatorius. Moterys nemokamai gali lavinti anglų kalbos žinias, išmokti dirbti kompiuteriu ir kt. Šiuo metu centras gerokai išplėtė veiklą ir pasiruošęs teikti konsultacijas bei paramą visos Vakarų Lietuvos moterims.
Nuo šių metų kovo mėnesio yra pradėtas įgyvendinti pirmasis šalyje tokio pobūdžio bendras Suomijos-Lietuvos projektas "Moterų verslo skatinimas Lietuvoje". Šio projekto koordinatorius Vakarų Lietuvoje - KMIM centras.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder