Korupcijos skandalas skandina V.Milaknį.

"Sodros" vadovas Dalius Prevelis, kilus skandalui dėl neskaidrių milijoninių konkursų, akimirksniu atsistatydino. Tuo tarpu su tuo pačiu skandalu siejamas kitos biudžetinės organizacijos, nacionalinio radijo ir televizijos vadovas Valentinas Milaknis taikosi išlįsti iš vandens sausas.

Grasina pats išeiti

"Manęs nereikės dirbtinai kompromituoti. Kai pamatysiu, jog valdžios struktūros perima vadovavimą nacionaliniam radijui ir televizijai, pats atsistatydinsiu," - vakar sakė LRT generalinis direktorius Valentinas Milaknis, vis dėlto pripažindamas, kad jam priklausanti "Alnos" bendrovė tapo įpainiota į pastarosiomis dienomis kilusį skandalą dėl neskaidraus "Sodros" konkurso.

Milijoniniai sandoriai

Spalio pradžioje Valstybės kontrolė nustatė, kad "Sodra" ir Valstybinė ligonių kasa (VLK), penkeriems metams pirkdamos informacinių sistemų priežiūros paslaugas iš abejotinos reputacijos firmos, pažeidė Viešųjų pirkimų įstatymo reikalavimus, o sudarytų sutarčių sąlygos nėra ekonomiškai pagrįstos. Abiejų sandorių suma - po 7 mln. litų.
Nors "Sodra" ir VLK viešojo pirkimo konkursų sąlygose nurodė, kad paslaugų teikėjas privalo turėti patirties, tačiau abu konkursus beveik tuo pačiu metu laimėjusi iki tol šioje srityje negirdėta firma tik prieš kelis mėnesius iki sutarčių pasirašymo savo įstatuose nurodė, jog, tarp kitų veiklos rūšių, užsiima kompiuteriais ir programine įranga.

Kyšojo "Alnos" ausys

Pasiūlyme netgi buvo nurodyti ne konkurso dalyvės, bet "Alnos" darbuotojų gyvenimo aprašymai, licencijos, išvardinti "Alnos" atlikti darbai. Nenuostabu, jog po konkurso "Alna" tapo subrangovu ir iš tiesų ėmėsi prižiūrėti informacines sistemas.
Sprendžiant iš kai kurių komentarų, skandalingus "Sodros" ir VLK konkursus išties galima įtarti nešvariomis aferomis, nes neapsieita be asmeninių ryšių.
Pirmiausia, žiniasklaidos teigimu, "Alnos" vykdomam kompiuterių "Sodroje" diegimo projektui vadovauja šios bendrovės atstovas Virgilijus Stonkus, su kuriuo "Sodros" direktorius Dalius Prevelis anksčiau buvo įkūręs bendrovę "Nevda". Neatmestina galimybė, jog "Alna", nors ir nedalyvavo konkurse, iš anksto buvo numatyta kaip neoficiali konkurso laimėtoja.
"Sodra" už informacinės sistemos priežiūrą nepriklausomai nuo atliktų darbų kiekio įsipareigojo kas mėnesį mokėti fiksuotą mokestį - po 113 tūkst. 280 litų. Auditoriai nustatė, kad anksčiau tą priežiūrą atlikusios bendrovės paslaugų kaina per mėnesį sudarė 71 tūkst. 390 litų, arba 39 proc. mažiau. Per penkerius metus papildomos sąnaudos sudarytų 2,6 mln. litų.
VLK už informacinės sistemos priežiūrą avansu kas mėnesį įsipareigojo mokėti fiksuotą mokestį - po 116 tūkst. 830 litų. Audito metu VLK darbuotojams atlikus paskaičiavimus su vieno iš konkurso dalyvių patikslinta kaina, paaiškėjo, jog ji būtų sudariusi 78 tūkst. 987 litus per mėnesį, arba 32 proc. mažiau. Per penkerius metus taip pat papildomai susidaro 2,3 mln. litų.

Neigia pinigų plovimą

Tuo tarpu nacionalinio radijo ir televizijos vadovas V.Milaknis, kurio vardas, kaip vieno didžiausių "Alnos" akcininkų, iki šiol siejamas su šia bendrove, "VL Vakaro žinios" teigė norįs, kad minėtų sandorių tyrimas būtų atliktas iki galo ir nustatyta, "kur yra atsakomybės riba".
Jo teigimu, tai, kad dabar plačiai aptarinėjami sandoriai buvo sudaryti jau prieš metus, tačiau aikštėn iškilo tik "rinkimų fone", yra aiškus įrodymas, jog kilęs skandalas turi politinį atspalvį. "Nežinau atskirų kontraktų, apie juos reikėtų klausti dabartinių vadovų. Tačiau esminiais klausimais tariamės", - sakė V.Milaknis, teigdamas, jog nenorėtų tikėti, kad "Alna" galėtų įsipainioti į pinigų plovimo istoriją.
"Alnos" vaidmenį kilusio skandalo fone V.Milaknis vertino kaip "karo stovį" prieš jį patį, nes pastarosiomis dienomis esąs puolamas iš dviejų pusių - ir kaip "Alnos" savininkas, ir kaip LRT vadovas. LRT bendrovę tris savaites tikrinusi Valstybės kontrolė, užuot baigusi knaisiotis po finansinius reikalus, savo darbą pratęsė dar mėnesiui. "Tikisi, kad ką nors vis tiek ras, arba, kad aš, neištvėręs psichologinio spaudimo, atsistatydinsiu", - sakė LRT vadovas.

Kaltina politikus

V.Milaknio teigimu, jo atsikratyti norėtų komercinės televizijos, kurios savo interesų ir neslepiančios. Tačiau dar didesnį spaudimą jaučiąs iš valdančiųjų politikų, kurie, esą, norėtų valdžią palaikančio visuomeninio transliuotojo.
Anot V.Milaknio, Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas ir Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkas Rolandas Pavilionis jau net neslepia, jog po rinkimų LRT taryba tikrai bus keičiama. "Jie apgaudinėja rinkėjus. Tegu atvirai pasako, ką rengiasi daryti su LRT rinkimams pasibaigus", - piktinosi LRT vadovas.
"Žinoma, kad tokie politiniai žaidimai neša nuostolius ir "Alnai", - pripažino V.Milaknis. Jis teigė jau siūlęs bendrovės vadovams, kad persitvarkytų dirbti vien eksportui. Dabar "Alna", apytikriais V.Milaknio vertinimais, apie 20 proc. užsakymų gauna iš biudžetinių įstaigų, tačiau daugumą sudaro privačių Lietuvos ir užsienio firmų užsakymai.

Interesų konfliktas - akivaizdus

Tuo tarpu R.Pavilionio teigimu, jei teisėsaugos institucijų tyrimas išties patvirtins faktus apie "Alnos" dalyvavimą "Sodros" skandale, V.Milaknio, kaip "Alnos" akcijų paketo savininko, viešųjų ir privačių intersų konfliktas esąs akivaizdus.
"Tarpinės Valstybės kontrolės tikrinimo išvados rodo, jog daug neskaidrių dalykų yra ir LRT bendrovės veikloje, - sakė R.Pavilionis. - Ten tikrai trūksta finansinės atsakomybės".

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder