Kompensacijos už darželius - diskriminacinės

Kompensacijos už darželius - diskriminacinės

Lygių galimybių kontrolierė Agneta Lobačevskytė baigė tyrimą dėl 100 eurų kompensacijos už privačius darželius Vilniaus mieste ir pripažino netiesioginę diskriminaciją dėl socialinės padėties bei siūlo Vilniaus miesto savivaldybės tarybai keisti kompensavimo tvarką.

Institucija tyrimą pradėjo savo iniciatyva, gavusi vyriausybės atstovo Vilniaus apskrityje tarnybos paklausimą. Dėl kompensavimo už vaikų ugdymą privačiuose darželiuose tvarkų įvairiose Lietuvos savivaldybėse į Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą jau kreipėsi ir daugiau asmenų.

Lygių galimybių kontrolierė A. Lobačevskytė konstatavo, kad pasiturintys tėvai ar globėjai, kurie net neteikė prašymų savo vaikus ugdyti valstybinėse švietimo įstaigose ir iš karto kreipėsi į privačius darželius, galėtų atsidurti labiau palankioje padėtyje pagal socialinę padėtį už tuos, kurie buvo priversti ieškoti vietos privačiuose darželiuose, nes jų vaikai negavo vietos valstybiniuose darželiuose.

„Taip tarp šių tėvų grupių galėtų būti padidinta socialinė atskirtis“, – teigia A. Lobačevskytė.

Atlikusi tyrimą, lygių galimybių kontrolierė nusprendė kreiptis į Vilniaus miesto savivaldybės tarybą ir siūlyti pakeisti Vilniaus miesto savivaldybės tarybos 2015 m. birželio 17 d. priimtu sprendimu patvirtintą kompensavimo tvarką taip, jog būtų užtikrinta, kad visuose teisės aktuose būtų įtvirtintos lygios teisės ir galimybės, nepaisant lyties, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, amžiaus, lytinės orientacijos, negalios, etninės priklausomybės, religijos.

Vilniaus mieste yra 119 lopšelių-darželių, 7 darželiai, 15 darželių-mokyklų, 2 vaikų ugdymo centrai, kuriuos lanko apie 28 tūkst. vaikų.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder