Kol socdemai su valstiečiais pjaunasi, laimi konservatoriai

Kol socdemai su valstiečiais pjaunasi, laimi konservatoriai

Kol valdančioji Seimo koalicija nesutaria, kaip valdyti šalį ir ar verta valdyti kartu, opoziciniai konservatoriai augina savo reitingus. „Baltijos tyrimų“ duomenimis, jei rytoj vyktų rinkimai į Seimą, už konservatorius balsuotų 15,2 proc. apklaustųjų. Beveik 3 proc. daugiau nei praėjusį mėnesį. Ir 2 proc. daugiau, nei piliečiai pasitiki antroje vietoje atsidūrusiais valstiečiais. Pastarųjų kadaise dramatiškai išpūstas reitingas jau dramatiškai mažėja.

Keista tik tiek, kad valstiečiai ir socialdemokratai, viešai aiškindamiesi savo neva koalicinį ar vis dar koalicinį santykį, tik tiek apipešiojo savo reitingus. Už socdemus dar balsuotų 10 proc. rinkėjų. Ši partija vis dar trečioje vietoje. Matyt, kaltas atšilęs oras. Žmonės mažiau kvaršina galvas dėl politikos. Piliečiams labiau rūpi vasara, Algirdo Butkevičiaus trečiasis anūkas nei būsima Seimo rudens sesija ar valdančiosios koalicijos mažesniojo partnerio maištas. Mat jaunojo socdemų lyderio Gintauto Palucko maištas taip ilgai tęsiasi, kad galima įtarti, jog partija tik taip save eksponuoja. Kad jos nepamirštų rinkėjai. O partijos skyriuose vykdoma apklausa, ar verta likti koalicijoje su valstiečiais, - vėlgi tik įrodymas, kad rudenį vėl tęsis koaliciniai valdančiųjų aiškinimaisi. O tai reiškia, kad valdantieji ir vėl bus nevieningi bei trapūs.

Tarkim, niekas nepasikeis. Dabartinė valdančioji koalicija išliks. Žingsniuos petys į petį kaip šią vasarą, kai ir A.Butkevičius, ir Ramūnas Karbauskis susilaukė anūkų. Nes socdemai faktiškai neturi kuo valstiečius pagąsdinti. Jei būtų turėję, būtų jau per pavasario sesiją išgąsdinę. Tiek išgąsdinę, kad valstiečiai bent pamirštų urėdijų reformą. Bet taip neįvyko. Vadinasi, neturi ar nenori per daug išgąsdinti. Be to, ar socdemai tikrai nenori netekti savo įtakos bent Teisingumo ir Ūkio ministerijose? Nes trečioje - Užsienio reikalų - ministerijoje socdemų įtaka tik formali. Bet ir dvi ministerijos pakankamai solidžios. Tad Seimo socdemai, tikėtina, ir toliau kęs valstiečių nesiskaitymą. Kaip išmintingieji, išlikimo politikoje labiau patyrę kurmiai. Kantriai lauks ir turbūt sulauks, kada ims eižėti ir byrėti patys valstiečiai. O G.Paluckas - juk ne Seimo narys. Kol rengs partijos narių apklausas, grynins ideologinį partijos kairumą, persiris į kitą pusę ir šio Seimo kadencija. Tad visi G.Palucko tyrimai, ideologiniai gryninimai pravers socdemams per naujus rinkimus. Rinkėjai jau bus G.Palucko suaktyvinti, o Seimo senbuviams tik reikės prie G.Palucko retorikos prisijungti.

Kas iš tikrųjų gali pakenkti valstiečiams, tai patys valstiečiai. Ypač tie, kurie nejaučia ypatingo dėkingumo R.Karbauskiui, o viešai pakalbėti mėgsta. Premjeras Saulius Skvernelis šit visai neseniai pakalbėjo, kad, valdančiajai koalicijai iširus, socdemų ministrai galėtų toliau vadovauti savo trims ministerijoms. Negi S.Skvernelis tikisi, kad ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius, vos netapęs naujuoju Socialdemokratų partijos pirmininku, paaukos savo tolesnę politinę karjerą dėl ministro laikino posto? Tokioje situacijoje veikiau aukotųsi ir poste liktų Linas Linkevičius. Nes jis faktiškai ne socdemų, bet Dalios Grybauskaitės žmogus.

Valstiečių bėda - skirtingi lyderių greičiai. Ferario ir dviratuko. S.Skvernelis-feraris bet kokią reformą padarytų per naktį. Rizikuodamas su ferariu įsirėžti į medį. Pvz., į Kaune dar nenupjautą. O R.Karbauskis-dviratukas nuolat bijo, kaip tas Antono Čechovo žmogus futliare. Kad tik kas nors baisaus neįvyktų. Todėl S.Skvernelis stabdomas ir priverstas žaisti Aurelijaus Verygos ir Jurgitos Petrauskienės neva reformas. Nes jos tokios primityvios, kad tikrai nieko baisaus neįvyks. Tik prajuokina. Ir pradžiugina. Latvius, baltarusius, lenkus. Kad lietuviai jau tiek pablūdo, jog visą vidaus, o gal ir užsienio politiką pavertė Alkoholio politika. Ir dviem pedagoginėmis savaitėmis. Gerai gyvena. Didesnių rūpesčių, matyt, neturi. Tad vieni skubina, kiti iš baimės lėtina, o galutinis rezultatas bus apgailėtinas. Galų gale ir piliečiai nežino, ko iš valdančiųjų tikėtis. Byrės? Subyrės? Ministrai keisis? Žinoma tik tiek, kad A.Veryga tuoj bėgs su Linu Zarecku-Choru krosą. Lyg ir mažoka tikrai solidžių žinių. Pradeda panėšėti į Arūno Valinsko amžinatilsę partiją. Ši irgi tol lakstė, kol išsilakstė. Jei ir toliau kvailios, kitus Seimo rinkimus laimės konservatoriai.

Kodėl Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai atsidūrė pirmoje vietoje? Veikiausiai ne dėl kažkokių ypatingų savo lyderio savybių, bet dėl tarptautinio klimato. Konservatoriai visada vykusiai apžaisdavo situaciją „Lietuva pavojuje, priešas už vartų“. Puikiai manipuliuoja piliečių baimėmis. Tad šiuo metu, kai Baltarusijoje prasideda „Zapad“ karinės pratybos, Baltijos šalyse nuolat lankosi NATO vadovybės nariai, o Maskvos retorika irgi karinga, yra pats geriausias konservatorių laikas. Dabar jiems reikėtų tiesiog laukti, o reitingai kils savaime. Tik laukti ir nenusišnekėti. Ir mažiau viešai kalbėti Andriui Kubiliui. Geriau patylėti. Nors tai ir sunkokai pavyksta. Šit Gabrielius Landsbergis ką tik pasiūlė Kauno miesto vadovams pasiaiškinti, kodėl laikinojoje sostinėje kertami medžiai. Nuo Kremliaus ir Astravo nusirito iki medžio. Pernelyg smulkmeniška. „Lietuva pavojuje, priešas už vartų“ keičiamas šūkiu „Medis pavojuje, šakaliai - už vartų“? Kauno pašonėje - Aleksandro Stulginskio universitetas su savo dendrologais, Vilniuje stūkso Aplinkos ministerija. Kodėl šios įstaigos nepanikuoja? Matyt, todėl, kad nepolitizuotos.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder