Kodėl Liną Linkevičių įsileido teroristai?

Kodėl Liną Linkevičių įsileido teroristai?

Rusija į antradienį vykusias nužudyto opozicijos lyderio Boriso Nemcovo laidotuves neįsileido Lenkijos ir Latvijos atstovų, o štai Lietuvos užsienio reikalų ministrui Linui Linkevičiui, dažnai negailinčiam aštrios kritikos Rusijos atžvilgiu, nesudaryta jokių kliūčių dalyvauti atsisveikinimo ceremonijoje. Kas vyksta, „Vakaro žinios“ klausė tarptautinių santykių ekspertų.

Vieniems galima, kitiems - ne. Tokios pozicijos šią savaitę laikėsi Rusija, spręsdama, kuriems ES šalių atstovams išduoti vizas į jų šalį.

Į praėjusį penktadienį šūviais suvarpyto B.Nemcovo laidotuves Rusija neįsileido Lenkijos Senato maršalkos Bogdano Borusevičiaus (Bogdan Borusewicz) bei europarlamentarės iš Latvijos Sandros Kalnietės.

Latvijos atstovei oficialiu pranešimu paaiškinta, kad „bet koks bandymas įvažiuoti į Rusiją iki 2019 metų bus traktuojamas kaip nusikaltimas“.

Vietoj B.Borusevičiaus dalyvavo Lenkijos prezidento padėjėjas Janas Litinskis. Lenkų parlamentarai spėjo, kad B.Borusevičiui viza neišduota keršijant už tai, kad Rusijos parlamento pirmininkei taikomos Europos Sąjungos sankcijos.

O štai mūsų šalies atstovas - užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius - laidotuvėse galėjo dalyvauti, nors, atrodytų, Lietuvos pozicija Rusijos atžvilgiu dar griežtesnė. Nei pats L.Linkevičius, nei šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė nepraleidžia progos pavadinti ginklais žvanginančios kaimynės teroristine.

Politologas, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) dėstytojas Kęstutis Girnius spėjo, kad neįleistieji Latvijos ir Lenkijos atstovai yra Rusijos nepageidaujamų asmenų sąraše, o mūsų diplomatijos vadovo jame nėra.

„Juk Vakarai neįleidžia kai kurių Rusijos piliečių, pareigūnų atvykti į jų šalis, yra sudarytas sąrašas nepageidaujamų asmenų, kuriems neišduodamos vizos. Rusija taip pat turi panašų sąrašą. Latvijos atstovė yra tame sąraše, todėl jos ir neįleido. O kodėl Lenkijos parlamentaras neįleistas - ir man nevisiškai aišku. Kad L.Linkevičių įleido, nestebina, nes užsienio reikalų ministrams paprastai nedraudžiama keliauti. Jei Rusija pradėtų neišduoti vizų Vakarų diplomatams, šalys pradėtų atitinkamai reaguoti ir pačios neleistų Rusijos užsienio reikalų ministrui Sergejui Lavrovui keliauti“, - aiškino politologas.

Kitas TSPMI dėstytojas politologas Tomas Janeliūnas spėjo, kad Rusija, rinkdamasi, kam leisti įvažiuoti, o kam ne, toliau bando skaldyti Baltijos valstybes.

„Galima tik spėlioti, kokie tie tikrieji motyvai. Bet, kas man į galvą šauna, tai yra elementarus, klasikinis skaldymo principas - turėti skirtingas pozicijas Baltijos šalių atžvilgiu ir eilinį kartą žaisti manipuliacinį žaidimą, kad vienus mėgstam, kitų - ne. Po mėnesio gal mėgs jau kitus“, - svarstė jis.

Seimo narys, buvęs užsienio reikalų ministras Povilas Gylys nesiėmė spėlioti, kodėl Rusija vienus į laidotuves įleidžia, kitų ne. Tačiau, jo nuomone, L.Linkevičius į Rusiją šioje situacijoje galėjo ir nevykti:

„Man kyla klausimas, ar užsienio reikalų ministrui labai jau reikėjo ten važiuoti. Suprasčiau, jei B.Nemcovas būtų buvęs artimas L.Linkevičiaus draugas... Štai politinis pensininkas Vytautas Landsbergis - laisvas žmogus, jis gali važiuoti kur tik nori, o L.Linkevičius yra oficialus asmuo. Šita žmogžudystė ir taip yra labai politizuota, taigi dalyvavimas laidotuvėse ją dar labiau politizavo. Tai buvo ne visai protokoliška.“

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder