Kariškis pajūryje nelegaliai statosi namą.

Pajūrio regioniniame parke (PRP) nepaisydamas draudimų žemės ūkio paskirties sklype namą statosi kariškis.
Vakarų karinės apygardos G2 skyriaus informacijos apsaugos specialistas Rolandas Biekša "Vakarų ekspresui" sakė apie tai nieko nežinąs ir neigė, kad jo sklype vyksta statybos. Tuo tarpu PRP darbuotojai jau užfiksavo ne tik nelegalias statybas, bet ir aplinkos apsaugos pažeidimus.

Rolandas Biekša 30 arų žemės sklypą PRP 2001 metais nusipirko iš Vytauto Butkaus. Pastarasis pagal LR įstatymų normatyvus žemės sklypą buvo gavęs kaip asmeninio ūkio paskirties žemės plotą. Kadangi sklypas - žemės ūkio paskirties - jos pakeitimas į kitokio pobūdžio paskirtį yra negalimas arba apsunkintas. Tai reiškia, kad tame sklype įmanoma ūkinė veikla, bet draudžiamos namo statybos.
Minimas žemės sklypas taip pat papuola į PRP žemės ūkio zonos teritoriją, kur žemės ūkio veikla yra prioritetinė. Kaip sakė PRP direktorius Arvydas Urbis, PRP teritorija nuo Palangos iki Klaipėdos ir yra vertinga tuo, kad nėra masiškai urbanizuota.
Įsigijęs žemės sklypą, R. Biekša kreipėsi į PRP, prašydamas pasiūlyti sklypo detaliojo plano patvirtinimo sąlygas. Regioninis parkas drauge su Klaipėdos aplinkos apsaugos departamentu nurodė žemės naudojimo sąlygas: joje pastatų statybos yra neleidžiamos.
Nuo to laiko R. Biekša ėmė spausti PRP, vis prašydamas suteikti teisę keisti žemės paskirtį. Kariškiui vis buvo nurodoma, jog žemės paskirtis pagal Vyriausybės patvirtintus dokumentus negali būti pakeista.
Šių metų pradžioje jaunesnysis seržantas R. Biekša PRP sprendimą apskundė Klaipėdos apskrities viršininkei Virginijai Lukošienei. Ši taip pat davė neigiamą atsakymą. Galiausiai Aplinkos apsaugos ministerija šių metų kovo mėnesį nurodė, kad atsižvelgdama į nustatytą tvarką, ministerija nepritaria žemės ūkio paskirties žemės suteikimui į namų valdos formavimą šioje teritorijoje. Nors ir yra išimties atvejai, kuomet ministras gali leisti pakeisti žemės paskirtį, Biekšai ši teisė nebuvo suteikta.
Aplinkosaugininkams užvakar lankantis regioniniame parke buvo aptikta, jog R. Biekšos žemėje yra pastatyti namo pamatai, priversta 100 kvadratinių metrų statybinių medžiagų. Užfiksuoti ir gamtos apsaugos pažeidimai: net ir legalių statybų vietoje turi būti nuartas saugomas dirvingas žemės sluoksnis. Kariškis pamatus sudėjo nepaisydamas ir tokių reikalavimų.
PRP duomenimis, pamatai buvo pradėti statyti prieš dvi savaites. Taip pat pastatyta statybininkų būdelė, lauko tualetas, iškastas šulinys. Visi šie požymiai rodo, kad ruošiamasi namo statyboms.
PRP kol kas dar nėra nei vieno savavališkai pastatyto pastato. Buvo mėginta statyti pirtį, tačiau statybos nutrauktos, įsikišus aplinkos apsaugos inspekcijai.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder