Kam ir kodėl prireikė Klaipėdos muitinės?.

Klaipėdos teritorinės muitinės viršininkas Ignas Jonušas, šioje muitinėje dirbantis jau 6 metus, neseniai kreipėsi į Prokuratūrą, į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT) dėl šantažo jo atžvilgiu. Pastarųjų dienų įvykius jis sieja su tuo, jog norėta jį sukompromituoti, kad sujungus Klaipėdos ir Tauragės teritorines muitines jis netaptų šios muitinės viršininku.
Paklaustas, kas, jo manymu, jį bando šantažuoti, I. Jonušas atsakė: "Pagal įvykių pobūdį ir veiksmų braižą galiu tuos žmones priskirti nusikalstamo pasaulio sferai, nors įrodymų neturiu." Į klausimą, kas juos pasamdė, atsakė: "Šios temos kol kas nekomentuosiu. Yra teisėsauga, tegu aiškinasi. Kai kuriuos faktus pateiksiu vėliau. Tai bus ne kokie nors prasimanymai ar žmonių šantažas, bet faktai".
Remdamiesi I. Jonušo pasakojimu, pabandysime įvykius, kurie primena detektyvinių filmų scenrarijų, išdėstyti chronologine tvarka.

Siūlyta būti pavaduotoju

Gegužės 9 d. vienintelis iš visų muitinės struktūros darbuotojų, priklausančių Muitinės departamentui, I. Jonušas gavo pasiūlymą eiti naujos teritorinės muitinės viršininko pavaduotojo pareigas. Per 10 dienų turėjo priimti sprendimą.
Gegužės 20 d. I. Jonušas nusiuntė Muitinės departamento direktoriui Valerijonui Valickui savo pageidavimą toliau eiti Klaipėdos teritorinės muitinės viršininko pareigas.
Gegužės 31 d. darbo metu į I. Jonušo namus buvo atneštas grasinantis raštas, garsajuostė ir mažas diktafonas ir paduota vyresniajam sūnui, nes namuose suaugusių žmonių nebuvo.
Cituojame raštą: "Norėtume, kad jūs įdėmiai perskaitytumėte šią garsajuostę ir padarytumėte protingas išvadas. Mes nenorime jos viešinti visuomenėje, atnaujinti baudžiamąją bylą, iškelta jums ir t. t., su ta sąlyga, kad jūs įvykdysite vieną mūsų reikalavimą: š. m. 06 mėn. 03 d. iki 10 val. pateikiant prašymą raštu Respublikinės muitinės departamento direktoriaus p. V. Valicko vardu atleisti jus iš užimamų Klaipėdos teritorinės muitinės direktoriaus pareigų ir pervesti į Klaipėdos teritorinės muitinės direktoriaus pavaduotojo pareigas. Kaip matote, mes jums žmoniškai pasiūlėme rimtas pareigas ir norėtume, kad jūs ir toliau dirbtumėte tautos labui. Kas liečia pavaduotojo pareigų, tai mes savo ruožtu pasirūpinsime, kad p. Valickas neprieštarautų šioms pareigoms. Priešingu atveju bus imtasi veiksmų, kurie gali pakenkti tolimesnei jūsų karjerai ir gyvenimui. Įvykdžius šį reikalavimą mes garantuojame visų įrodymų sunaikinimą ir pilną konfidencialumą. Su pagarba, ir tikimės abipusio supratimo" (Rašto, atspausdinto ant paprasto popieriaus lapo be jokių parašų, kalba netaisyta ).
Beje, toje šantažuojančioje garso juostoje grasinama ir pačiam I. Jonušui. Pastarasis sako visos garso juosto neišklausęs - tik pradžią ir pabaigą, ir negalįs jos vertinti, negalįs tiksliai įvardinti žmonių, kurių balsai įrašyti. Komentuoti išsamiau kasetės turinio sakė negalįs, nes abejojąs, ar įrašas yra tikras, ar nėra darytas montažas.
Tą patį penktadienį I. Jonušui buvo paskambinta darbiniu mobiliuoju telefonu. Žmogus prisistatė Vitalijumi, buvusiu bendradarbiu, paprašė įvykdyti laiške nurodytus reikalavimus, nes kitaip jam esą baigsis blogai. "Norėjau jo paklausti apie ką eina kalba. Pasakė, kad yra išvykęs į užsienį, negalįs kalbėti",- pasakojo I. Jonušas.

Pasiūlė įsigyti ginklą

Sulaukęs pirmadienio iš pat ryto jis informavo Muitinės departamento direktoriaus pavaduotoją Joną Miškinį apie tai, kas nutiko. Buvo sutarta, kad I. Jonušas tuojau pat fakso aparatu Muitinės departamento direktoriui Valerijonui Valickui atsiųs visą būtina informaciją. Tačiau tai padaręs jokios reakcijos iš departamento nesulaukė. Sako bandęs prisiskambinti V. Valickui, tačiau jo darbe nebuvo, o sekretorė paprašė neskambinti mobiliuoju telefonu direktoriui, nes esąs labai užsiėmęs.
Po pietų I. Jonušas nuėjo į prokuratūrą, nunešė ir tą grasinantį laišką, medžiagą apie baudžiamosios bylos iškėlimą ir nutraukimą prieš 7 metus (nuorašus) ir garsajuostę. Prokuratūroje jam buvo paaiškinta, kad jau galioja minėtos bylos iškėlimo senaties terminas. Tačiau I. Jonušas paprašė vis dėlto esant galimybei peržiūrėti bylą. "Kreipiausi į Klaipėdos apygardos prokurorą, jis jam pasiūlė kreiptis į Apylinkės prokurorą. Man svarbu, kad visuomenei būtų dar kartą paskelbtos išvados dėl šios bylos. Tą gali padaryti tik Apygardos prokuratūra",- sakė I. Jonušas.
Paklaustas, ar jis tiki, kad šioje situacijoje jį apgins prokuratūra, I. Jonušas atsakė: "Manau, kad šiuo laikotarpiu tai yra pakankamai sudėtingas klausimas, tačiau žmogus vis dėlto privalo apginti savo orumą ir garbę. Toks brutalus žmogaus puolimas kaip mano atveju visiškai nesiskaitant su priemonėmis mane tikrai pribloškė".
Dėl grasinimo jis kreipėsi ir į STT. "STT man buvo pasiūlyta įsigyti ginklą, nevažiuoti vienam į darbą. Kol kas aš oficialiai nesikreipiau, kad būtų garantuojamas mano saugumas. Žmona ir vaikai įspėti, kad nevaikščiotų tamsiu paros metu lauke ir kad nuolatos palaikytų su manimi ryšį",- sakė I. Jonušas.

Psichologinis teroras

Antradienį, birželio 4 d., I. Jonušas iš Muitinės departamento direktoriaus gavo siūlymą užimti jau teritorinės muitinės posto viršininko pareigas. Per 10 dienų turi pareikšti savo nuomonę.
I. Jonušo teigimu, antradienį į jo namus atėjo nepažįstamas žmogus ir dešimtmečio sūnaus paprašė leisti užeiti į tualetą. Vaikas jį įsileido į kiemą. Uošvis pamatęs išgėrusį žmogų norėjo išvaryti, tačiau šis vis tiek nuėjo į tualetą. I. Jonušas sako nežinąs, kiek tai gali būti susiję su grasinimais ir šantažu, tačiau apie tai informuotas prokuroras. Pats I. Jonušas šį įvykį vertina kaip pradėtą psichologinį terorą - žmogus spaudžiamas psichologiškai iš visų pusių vien dėl to, kad atsisakytų savo pareigų.
(Bus daugiau)

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder