Kalėdų Senelis privalo įsigyti muzikanto patentą.

Tūkstančius kilometrų iš tolimosios Laplandijos sukoręs Kalėdų Senelis, apdovanojantis visus gerus vaikus, Lietuvoje turi mokėti mokesčius.

Kalėdų Senio veikla apmokestinta

"Kalėdų Senelio paslaugos, už kurias jis gauna pinigus, yra apmokestinamos kaip ir bet kuri kitokia ne visuomeninė veikla, - sužlugdė tikėjimą Kalėdų Seneliu kaip mitine būtybe Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos viršininkas Valdemaras Ratkevičius. - Tiesa, konkretus Kalėdų Senio paslaugų patentas nėra numatytas. Užsiimantieji Kalėdų Senelio veikla privalo įsigyti Muzikantų veiklos patentą, prie kurio priskiriama ir kitokia meninė veikla. Metams patentas kainuoja 400 Lt, tačiau ištisus metus nedirbantis Kalėdų Senis gali registruoti patentą mėnesiui. Tai jam kainuos 33,33 Lt. Kitas galimas variantas - užpildyti fizinių asmenų nuomos ir kitų gautų pajamų deklaraciją. Kalėdų Senelis joje turi nurodyti numatomas pajamas, o vėliau gautas pajamas. Nuo kurių bus nuskaičiuota 15-20 % mokesčių. Jei nei vieno, nei kito dokumento Kalėdų Senelis negalės pateikti Operatyvios kontrolės skyriaus darbuotojams - jam bus skirta bauda už administracinės teisės pažeidimą", - paaiškino sistemą valdininkas.
Mokesčių inspekcijos duomenimis, šiais metais Klaipėdos apskrityje užregistruoti 44 nauji Muzikantų veiklos patentai, 18 patentų pratęsta. Kiek iš jų įsigijo Kalėdų Seneliai, Mokesčių inspekcijos darbuotoja atsakyti negalėjo. Taigi sužinoti, kiek Kalėdų Senelių lanko uostamiesčio vaikus - neįmanoma.

Uždarbiauja aktoriai

Neoficialiais duomenimis, dažniausiai Kalėdų Senelio atsakomybės imasi aktoriai. Klaipėdos dramos teatro vadovas Gediminas Pranckūnas neslėpė nuo "Vakarų ekspreso", kad beveik visi teatro aktoriai prieš Kalėdas ir Naujuosius metus apsirengia raudonai, prisiklijuoja barzdą ir keliauja pas vaikus su dovanų maišais. "Kalėdų Seneliu vaikai turi tikėti. Jei persirengs tėvelis, auklėtoja ar koks kitas pažįstamas - vaikai tuoj pažins ir Kalėdų stebuklas žlugs. O aktorius pats tiki tuo, ką vaidina. Jis moka prakalbinti vaikus, duoti jiems tai, ko jie laukia", - tikino teatralas. Pasak G. Pranckūno, dažniausiai aktoriai Kalėdų Senelio vaidmenyje pasirodo vaikų darželiuose-lopšeliuose, didžiosiose uostamiesčio įmonėse, parduotuvėse. "Kiekvieno ikimokyklinuko tėveliai Kalėdų Seneliui už paslaugą moka 4-5 Lt, įmonės - pagal susitarimą. Uždirbame apie 50-70 Lt per valandą", - sakė pašnekovas, tačiau apie mokesčius neužsiminė.

Klientai - vaikų lopšeliai-darželiai

Vaikų lopšelio-darželio "Svirpliukas" vedėja Audronė Šiliauskienė "Vakarų ekspresą" patikino, jog Kalėdų Senelį šios įstaigos ugdytiniams samdo kiekvienais metais. "Daugel metų turėjome nuolatinį Kalėdų Senelį. Nors kasmet pirmiausia pasiūlydavome persirengti Kalėdų Seneliu mažųjų tėveliams, tačiau norinčiųjų neatsirasdavo. Tėveliai patys surasdavo, arba patikėdavo mums surasti dovanų dalintoją ir mažųjų linksmintoją. Šiais metais mūsų lopšelio-darželio vaikučius aplankys Kalėdų Senelis su palyda. Du žiemos švenčių personažai ne tik įteiks dovanėles, bet ir parodys linksmą, teatralizuotą programėlę su žaidimais, estafetėmis. Kalėdų Seneliui iš kiekvieno ugdytinio tėvelių rinkome po 5-6 Lt. Vaikučių mūsų lopšelyje-darželyje iš viso 145. Visi jie suskirstyti į 8 grupes. Taigi maždaug už 750 Lt užmokestį Kalėdų Senelis ir jo palyda linksmins vaikus nuo ryto iki vakaro", - sakė pedagogė.
Iš viso Klaipėdoje yra 53 ikimokyklinio ugdymo įstaigos. Jei visos jos samdo Kalėdų Senelį savo ugdytiniams už 750 Lt - tai bendras Kalėdų Senių uždarbis vien tik iš lopšelių-darželių siekia 39 tūkst. 750 Lt. Kiek Kalėdų Senelių jį pasidalina? Kokia dalis šios sumos tenka mokesčiams? Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos vadovas V. Ratkevičius užtikrino, jog Operatyvios kontrolės skyrius tai išsiaiškins.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder