Jurgis Razma: konvencijos ratifikavimas apsaugotų vaikus nuo seksualinio išnaudojimo

Jurgis Razma: konvencijos ratifikavimas apsaugotų vaikus nuo seksualinio išnaudojimo

Artimiausiu metu planuojama ratifikuoti Europos Tarybos konvenciją dėl vaikų apsaugos nuo seksualinio išnaudojimo ir seksualinės prievartos.

Tuo buvo patikintas Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnas Jurgis Razma, kuris kreipėsi į Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją (SADM).

"Vykdydama Vyriausybės 2012 m. kovo 26 d. pasitarimo protokolo sprendimą Socialinės apsaugos ir darbo ministerija parengė ir artimiausiu metu teiks Vyriausybei svarstyti Vyriausybės pasitarimo protokolo Dėl Europos Tarybos konvencijos dėl vaikų apsaugos nuo seksualinio išnaudojimo ir seksualinės prievartos įgyvendinimo projektą ir Europos Tarybos konvencijos dėl vaikų apsaugos nuo seksualinio išnaudojimo ir seksualinės prievartos įgyvendinimo veiksmų plano projektą", - rašoma SADM atsakyme parlamentarui.

Veiksmų plano projekte siūlomomis priemonėmis siekiama pasirengti Europos Tarybos konvencijos dėl vaikų apsaugos nuo seksualinio išnaudojimo ir seksualinės prievartos ratifikavimui ir užtikrinti jos nuostatų įgyvendinimą Lietuvoje.

"Tokio tarptautinio dokumento ratifikavimas turėtų apriboti šios srities nusikaltimų galimybes, gintų ir saugotų nepilnamečius ES mastu, skatintų perimti gerąją užsienio valstybių patirtį kovojant su tokio pobūdžio nusikaltimais. Juo labiau kad Lietuvos duomenys tikrai nenuteikia optimistiškai: 2011 m. užregistruota 213 atvejų, kai nuo seksualinio smurto nukentėjo vaikai. Teismas nukentėjusiais pripažino 191 vaiką, o už tokius nusikaltimus nubausti 164 asmenys. Dar prastesnė situacija buvo 2010 m., kai iš užregistruotų 203 seksualinių nusikaltimų prieš nepilnamečius į teismus pakliuvo vos 74 baudžiamosios bylos, kuriose 91 asmuo buvo kaltinamas padaręs tokį nusikaltimą", - teigė TS-LKD frakcijos seniūnas.

Generalinės prokuratūros duomenimis, 2011 m. Lietuvoje užregistruoti 3234 nuo nusikalstamų veikų nukentėję nepilnamečiai. 2010 m. tokių atvejų buvo 3019. Iš jų nuo seksualinių nusikaltimų nukentėjo 213 vaikų, 2010 m. tokių buvo 203. Iš kitų nusikaltimų nepilnamečių atžvilgiu pernai dominavo fizinio smurto jiems sukėlimas (600), vengimas išlaikyti vaiką (567), vagystės (524), plėšimai (336) iš nepilnamečių.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder