Juozas Olekas: NATO labiau vertina profesionalų kariuomenę

Juozas Olekas: NATO labiau vertina profesionalų kariuomenę

NATO labiau vertina profesionalų kariuomenę, kuri moka naudotis sudėtinga gynybine įranga, sako krašto apsaugos ministras Juozas Olekas. Todėl, pasak jo, Lietuva ateityje turės atsisakyti šauktinių.

„NATO masiškai perėjo prie profesionalios kariuomenės. [...] Kadangi sudėtingėja technika, mes labiau vertiname žmogų, kuris tarnavo kariuomenėje, kad jis galėtų apsaugoti save ir draugą. Tam reikia profesionalų. Dabar iš 28 NATO valstybių tik penkiose yra likę šauktinių“, – dėsto J. Olekas.

Reaguodama į susiklosčiusią geopolitinę situaciją, ketvirtadienį Vyriausybė pritarė, kad į karinę tarnybą vėl būtų kviečiami šauktiniai. Toliau įstatymo projektas skubos tvarka bus svarstomas Seime. J. Oleko teigimu, tarp Seimo narių yra įvairių nuomonių, tačiau su jais bus diskutuojama.

„Manau, kad pavyks įtikinti [skeptiškai nusiteikusius Seimo narius], nes ta situacija, kai kariuomenė nebuvo finansuojama, nebuvo komplektuojama, padarė kariuomenei didelę žalą. Tai tą reikia „užlopyti“, susitvarkyti“, – tvirtina krašto apsaugos ministras.

Jis LRT Radijui dar kartą kartoja, kad šauktiniai kviečiami tik laikinai. „Aš, pavyzdžiui, asmeniškai pasisakau už profesionalus. [...] Ateityje, manau, vėl pereisime [prie jų]“, – teigia J. Olekas.

Krašto apsaugos ministro žodžiais, gyvenimas parodys, kiek karių patys išreikš norą eiti karinę tarnybą. Praeitais metais, pasak J. Oleko, į trijų mėnesių bazinius karinius kursus atėjo daugiau nei 900 savanorių. „Tai dabar pusmečiui tarnyba prasitęsia. Ar tas skaičius bus panašus, ar mažesnis, ar didesnis, matysime, kai prasidės šaukimas“, – sako J. Olekas.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė trečiadienį teigė, kad šauktinių kariuomenė visų pirma bus buriama savanoriškumo principu. „Pirmiausia bus kviečiami savanoriai – ir vyrai, ir moterys. Ir tik vėliau jau bus šaukiama“, – sakė šalies vadovė.

Jos manymu, kariuomenei reikia nedidelio kiekio savanorių karių. „Išties tai yra labai nedideli skaičiai, labai simboliški pačiai Lietuvai, bet tai yra būtina dabartinėje situacijoje“, – įsitikinusi Prezidentė.

Valstybės gynimo taryba siūlo karių šaukimą grąžinti penkeriems metams, planuojama, kad šiemet privalomąją pradinę karo tarnybą atliktų iki 3,5 tūkst. šauktinių.

Pirmieji kvietimai į kariuomenę jaunuolius nuo 19 iki 26 metų turėtų pasiekti rugpjūčio–rugsėjo mėnesiais.

Šauktinių buvo atsisakyta 2008 metais. Jie grąžinami reaguojant į Rusijos agresiją Ukrainoje.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder