Juozas Bernatonis: reikia kelti ne tik balsus perkančio, bet ir parduodančio asmens atsakomybę

Juozas Bernatonis: reikia kelti ne tik balsus perkančio, bet ir parduodančio asmens atsakomybę

Memorandumą dėl bendradarbiavimo kovojant su rinkėjų papirkinėjimu pasirašęs teisingumo ministras Juozas Bernatonis sako, kad į balsų pirkimo problemą reikia žvelgti kompleksiškai ir kelti ne tik balsą perkančio, bet ir jį parduodančio asmens atsakomybę.

Ketvirtadienį memorandumą Seime pasirašė teisingumo ir vidaus reikalų ministrai, taip pat Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) vadovas Zenonas Vaigauskas. Prie memorandumo, kurio pagrindinis tikslas - užtikrinti skaidrius ir sąžiningus rinkimus, taip pat kviečiamos prisijungti politinės partijos, visuomeninės organizacijos.

"Balsų pirkimas nėra nekaltas dalykas, tai yra ta pati korupcija, tai yra korupciniai nusikaltimai. Ir kaip kovojant su kitais korupciniais nusikaltimais neužtenka vien tik valdžios institucijos pastangų - būtinos visuomenės pastangos", - prieš pasirašymą teigė J. Bernatonis.

"Anksčiau buvo keliamas klausimas, kas pirko balsus ir jų atsakomybė. Aš kelčiau klausimą ir, kas parduoda balsus ir jų atsakomybę, taip pat ir klausimą, iš kur tie pinigai, kieno pinigais perka? - tęsė ministras. - Turėtų būti giliau, sistemiškai, žiūrima į šią problemą, į atsakomybę už pažeidimus visų dalyvaujančių asmenų pirkime, ir tada galbūt lengviau bus įveikti tą mūsų didelę problemą.

Vidaus reikalų ministerija šią savaitę Vyriausybei pateikė Baudžiamojo kodekso pataisas, numatančias atsakomybę vien už bandymą papirkti rinkėją, be poreikio įrodyti, kad papirkimas iš tiesų pakeitė rinkėjo valią. Vidaus reikalų ministro Tomo Žilinsko teigimu, ar ši nuostata bus taikoma jau spalį vyksiančiuose rinkimuose, priklausys nuo Seimo rudens sesijos darbo.

Dedame daug vilčių į tą pataisą, nes jos esmė - kad nereikės įrodinėti ir skirtingai traktuoti baudžiamojo įstatymo straipsnio, ar reikia įrodyti, kad rinkėjo valia buvo pakeista ar ne. Visa esmė, kad užtenka tiesiog papirkinėjimo faktą užfiksuoti ir to pakaks jau pradėti ikiteisminį tyrimą", - kalbėjo T. Žilinskas.

Pasirašyto memorandumo tekste pažymima, kad rinkėjų papirkinėjimas daro didelę žalą visuomenei, valstybei, jos demokratinėms vertybėms, valstybės ir savivaldybių institucijoms ir įstaigoms, diskredituoja rinkimus, taip pat, kad rinkėjų papirkinėjimas didina šešėlinę ekonomiką ir korupcijos, nepotizmo riziką, stabdo valstybės ekonominę pažangą; iš piliečių atima teisę netrukdomai dalyvauti rinkimuose, o valstybės pareiga - užtikrinti, kad rinkimai būtų skaidrūs.

Anot Z. Vaigausko, pasirašytas memorandumas leis formalizuoti šiuo metu esančius santykius tarp VRK, policijos ir prokuratūros, aiškinantis balsų pirkėjus.

Po 2012 m. Seimo rinkimų ikiteisminius tyrimus atliekančios institucijos teismui perdavė 6 su balsų pirkimu susijusias bylas, tuo tarpu po 2014 m. savivaldos rinkimų tokių atvejų buvo jau 16. Teisingumo ministro J. Bernatonio teigimu, tai rodo ne tik egzistuojančią problemą, bet ir stiprėjančią kovą su balsų pirkimu.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder