Įspūdingame laive - neįspūdingas lietuvio skrandžiui maistas.

Lietuvoje prasidėjus iki liepos pabaigos vyksiančioms daugiašalėms humanitarinės pagalbos ir nelaimės likvidavimo operacijų pratyboms "Rescuer/Medceur 2002", į Klaipėdą buvo atplaukęs įspūdingas JAV laivas-ligoninė "Comfort".
Pratybos vienu metu vyksta Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje. Trijose Baltijos šalyse vyksta 3 skirtingos pratybų dalys.
Savo dydžiu stebinančio laivo "Comfort" aukštis prilygsta 10 aukštų namui, ilgis - maždaug trims futbolo aikštėms. Tačiau jis nespindi prabanga ir ypatingo įspūdžio apsilankius viduje nepalieka. Vis dėlto laivas yra aprūpintas moderniausia medicinos įranga, jame dirbantys karo medikai yra pasiruošę suteikti aukščiausio lygio medicininę pagalbą.
Prieš kelionę į Latviją, kur taip pat vyksta pratybos, atplaukę į Klaipėdą, "Comfort" karo medikai konsultavo maždaug trisdešimtį įvairių sveikatos problemų turinčių lietuvių, dalijosi darbo patirtimi su mūsų medikais.

Buvęs tanklaivis

"Comfort" (išvertus į lietuvių kalbą - "Paguoda") - vienas didžiausių JAV karinių medicininių laivų, specializuotų traumoms gydyti. Laivo medikai atlieka plataus spektro operacijas ir teikia kitokią medicininę pagalbą. JAV iš viso yra du tokie laivai-ligoninės.
"Comfort", arba T-AH 20, 1987 metais buvo perdarytas iš tanklaivio "San Clemente".
Laivo gydymo komandą sudaro karinis personalas. Visiškai pasirengus darbui, komandai vadovauja gydytojas, atsakingas už ligoninės darbą. Laivo įgulą sudaro civiliai jūrininkai, kuriems vadovauja laivo vadas. Jis atsakingas už viso - karinio ir civilio - personalo saugumą ir už laivo valdymą.
Įprasta laivo-ligoninės "Comfort" būsena - sumažintos parengties padėtis 5 (ROS 5). Tuo metu laivo personalą sudaro maždaug 58 kariškiai ir 18 civilių jūrininkų. Aktyviosios padėties metu (FOS) laive yra apie 1200 kariškių ir 60 civilių jūrininkų.
"Comfort" įrengta 12 operacinių, yra 1000 ligoniams skirtų lovų. Pacientai perkeliami 3 liftais, kiekviename iš jų telpa 25 žmonės.

Didelis dėmesys saugumui

Į laivą-ligoninę eiliniam žmogui patekti nėra paprasta. Čia taikomi griežti saugumo reikalavimai. Ypač priemonės saugumui užtikrinti sugriežtėjo po rugsėjo 11-osios įvykių JAV. Beje, sulaukę grasinimų apie kitus teroristinius išpuolius pačioje netikėčiausioje vietoje, amerikiečiai teroro aktų galimybės neatmeta net ir Lietuvoje. Todėl daliai lietuvių žurnalistų, antradienį įleistų į "Comfort", prieš tai kariškiams patikrinus, ar jie neturi su savimi ginklų ar sprogmenų bei peržiūrėjus asmens dokumentus, keliskart suderinus registracijos sąrašus, toks didelis dėmesys saugumui pasirodė kiek perdėtas.
Tiesa, laivo personalas paslaugiai ir draugiškai bendravo su žiniasklaida. "Comfort" karo medikai ir jūrininkai, nors ir nesupažindinti su lietuviais, sveikinosi, domėjosi, kaip sekasi. Susidarė įspūdis, kad lietuviai daliai laivo personalo buvo savotiška egzotika - žurnalistai buvo smalsiai nužiūrėti, pamatę lietuves su šviesiomis ilgomis kasomis, amerikiečiai balsu reiškė nuostabą.

Maistas lietuvių nesužavėjo

"Comfort" valgykla - didžiausia iš laivuose esančių. Per 2 valandas čia pamaitinama iki 2500 žmonių. Valgykloje - savitarna. Patiekalus galima pasirinkti patiems. Asortimentas išties nemažas: tądien buvo patiekiama sriuba, mėsos muštinukai, guliašas su bulvių koše, kelių rūšių pyragas, sausainiai su riešutais, įvairios salotos, vaisiai ir kt. Didelis gaiviųjų gėrimų pasirinkimas.
Vis dėlto amerikietiškuoju maistu Lietuvos žurnalistai liko nusivylę. Karštųjų patiekalų skonis pasirodė neįprastas ir keistas. Mėsa, kaip ir bulvės, tarsi be skonio. Susidarė įspūdis, kad maistas nenatūralus.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder