Ir muitininkai nori švęsti

Ir muitininkai nori švęsti

Jau 98-uosius metus nuo įkūrimo skaičiuojančios Lietuvos muitinės ir 15-ąją įkūrimo sukaktį šiemet mininčios Muitinės kriminalinės tarnybos darbuotojai šiandien švenčia profesinę šventę - Tarptautinę muitinių ir muitininkų dieną. Šiuo metu mūsų šalies muitinėje dirba daugiau nei 2 tūkst. pareigūnų ir darbuotojų.

- Kokiomis nuotaikomis pasitinkate profesinę šventę? - „Vakaro žinios“ šventės išvakarėse pasiteiravo Muitinės departamento generalinio direktoriaus Arūno ADOMĖNO.

- Šiemet kartu su sausio 26-ąją visame pasaulyje minima Tarptautine muitinių diena mes dar švenčiame ir Muitinės kriminalinės tarnybos 15-ąsias veiklos metines. 2002-aisiais įkurta tarnyba per 15 metų sulaikė 3,6 tonos narkotikų, 280 tonų spirito, 600 tonų nelegalaus kuro, atskleidė ir sunaikino apie 200 kontrabandos sandėliavimo ir prekybos vietų, aptiko 1,56 mlrd. vienetų nelegalių cigarečių, - jei sukrautume jas į krovininius vilkikus, susidarytų apie pusantro šimto vilkikų vilkstinė.

- Ar skalsi šiandien eilinio Lietuvos muitininko duona?

- Ne paslaptis, kad šiandien tarnybą muitinėje pradedantis pareigūnas gauna apie 500 eurų atlyginimą, o daugiau nei ketvirtadalis (26 proc., 2016 m. duomenimis) žemiausiųjų grandžių muitinės pareigūnų gauna mažiau nei vidutinį neto šalies darbo užmokestį. Tai tikrai nėra adekvatu muitinės pareigūnų atliekamam darbui ir jiems tenkančiai atsakomybei.

- Kokiais neįprastais būdais muitinės darbuotojus bando pergudrauti kontrabandininkai?

- Sakyčiau, kad kontrabandininkai išmone kaip tik nepasižymi, nes kontrabandą beveik visada slepia panašiai: įvairiose automobilio vietose, asmeniniuose daiktuose, po viršutiniais drabužiais. Pro patyrusių muitinės pareigūnų akis neprasprūsta ir, jei galima taip išsireikšti, šiek tiek originalesni būdai slėpti kontrabandines prekes: dvigubose vilkikų puspriekabių lubose, neva su palaikais gabenamuose karstuose, kavos ar saldainių dėžutėse, knygose, net vaikiškuose žaisluose.

- Žmonės neretai renkasi tegul ne originalią, bet pigesnę prekę. Ar sugebėtumėte plika akimi atskirti, kad gatvėje sutiktas žmogus vilki neoriginalų sportinį kostiumą ar kalba falsifikuotu „iPhone“ telefonu?

- Vien tik užmetus akį ne specialistui sudėtinga įvertinti, ar prekė nėra falsifikatas. Dėl įvairių prekių klastojimo atsakymas gali būti tik vienas - prekių klastojimas yra neteisėta veikla ir toleruoti jos negalime. Vienas iš svarbiausių Lietuvos muitinės tikslų kovojant su intelektinės nuosavybės teisių pažeidimais - atkreipti visuomenės dėmesį į tai, kad šie pažeidimai daro žalą ne tik teisių savininkams ar valstybės biudžetui, sąžiningam verslui bei kiekvienam visuomenės nariui. Klastotojai prekių kokybės netikrina, jų gaminimo sąlygomis nesirūpina, neaiški tokių prekių, pvz., maisto produktų, sudėtis gali sukelti įvairių sveikatos problemų, be to, iš neteisėtos produkcijos gaunamų pajamų remiamas organizuotas nusikalstamumas.

Muitinės tarpininkas

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder