Ir Artūro Zuoko nori Generalinė prokuratūra

Ir Artūro Zuoko nori Generalinė prokuratūra

Buvęs Vilniaus meras Artūras Zuokas kitą savaitę Generalinėje prokuratūroje bus apklausiamas atliekant tyrimą dėl galimo viešojo intereso pažeidimo ir 218,6 tūkst. eurų žalos. Tokią baudą savivaldybė turėjo sumokėti iškrausčiusi iš už 1 mln. eurų suremontuotų patalpų slaugos ligoninę ir statinius bei apie 4 ha Sapiegų parko be jokio konkurso išnuomojusi verslininkams.

Sutartis su bendrove „Vilnius Tech Park“ buvo pasirašyta dar 2014 m. rudenį 25 metams. Vieno kvadratinio metro nuomos kaina - vos 0,29 euro, o „Vilnius Tech Park“ atstovai yra viešai teigę, kad čia suburtiems verslo startuoliams patalpas nuomos už ne daugiau kaip 10 eurų už kv.m. Nuomininkų investicijos į lietuviškąjį „Silicio slėnį“ esą gali siekti nuo 3 iki 7 mln. eurų.

Tiesa, kai kuriems politikams ir verslininkams šis projektas labiau priminė Naujuosius Vasiukus. Mat didžioji dalis investuojamų pinigų - skolinti, pirminėje sutartyje netgi buvo numatyta bankui užstatyti būsimas nuomos lėšas, t.y. jas gautų ne savivaldybė, o bankas.

ES lėšų naudojimo pažeidimas, kainavęs vilniečiams beveik 220 tūkst. eurų, padarytas skubiai iškraustant ligoninę: pagal projektų sąlygas už ES lėšas įrengtų patalpų paskirties negalima keisti 5 metus. A.Zuoko vadovaujama savivaldybė žinojo apie gresiančias sankcijas, tačiau nieko nepaisė.

Tyrimą dėl galimo viešojo intereso pažeidimo atlieka Generalinės prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokuroras Kęstutis Vagneris.

„Žala kaip tokia yra, toliau reikia aiškintis, kas kaltas dėl jos atsiradimo, ir jeigu yra kaltų asmenų, bus sprendžiamas klausimas dėl žalos atlyginimo - vis dėlto beveik 220 tūkst. eurų yra nemaži pinigai, būtų gražu, jeigu savivaldybė juos atgautų“, - vylėsi K.Vagneris.

„Vakaro žinioms“ pasiteiravus, ar prokurorui minimas nuomos sandoris neprimena Ostapo Benderio Naujųjų Vasiukų, K.Vagneris sakė, kad tai galbūt ir daug kam aišku, bet reikia įrodyti: „Aš neatmetu galimybės, kad šis mano tyrimas gali peraugti ir į ikiteisminį tyrimą. Nemanau, kad dabar kylantis vėjas mane nublokš nuo užsidegimo ištirti šį reikalą.“

A.Zuokas „Vakaro žinioms“ teigė savivaldybės ir savo veiksmuose neįžvelgiantis nei žalos, nei kaltės, o tik nuopelnus ir naudą viešajam interesui.

„Aš mielai sudalyvausiu ir pateiksiu visą informaciją, kurią galiu pateikti, - sakė A.Zuokas, suderinęs su prokuroru į apklausą vykti birželio 2 d. - Man tik gaila, kad šiuo atveju prokurorai turės gaišti savo brangų laiką, daugybę žmonių kviesti į apklausas. Galiu pasakyti, kad nėra čia jokios žalos viešajam interesui, o kaip tik atvirkščiai - visuomenė iš to projekto daug laimėjo.“

Kokia nauda visuomenei, jeigu apsukruoliai, pigiai išsinuomoję patalpas, jas pernuomos keliasdešimt kartų brangiau, buvęs Vilniaus meras aiškinti nepanoro, mat tai su prokuratūros tyrimu nesusiję.

„Čia tiriama, kodėl slaugos ligoninė buvo perkelta pažeidžiant ES finansavimo sutartį, o „Vilnius Tech Park“ čia visai niekuo dėta“, - įtikinėjo A.Zuokas.

Jo manymu, šis viešojo intereso gynimas yra bandymas nukreipti dėmesį nuo Eligijaus Masiulio kyšininkavimo skandalo: „Tai naudinga Liberalų sąjūdžiui, o matau, kad į prokuratūrą kreipėsi Seimo narys liberalas Vitalijus Gailius.“

Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininko V.Gailiaus teigimu, pastaroji A.Zuoko versija neturi pagrindo. Į Generalinę prokuratūrą buvo kreiptasi dar pernai, o tyrimas pradėtas balandžio 7 d.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder