I. Šiaulienė: "Kiekvienos damos spintoje yra griaučių"

I. Šiaulienė: "Kiekvienos damos spintoje yra griaučių"

Seimo Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė tapo Seimo Pirmininko pavaduotoja.

Ketvirtadienį per slaptą balsavimą jos kandidatūrą, kurią pristatė Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis, parėmė 73 Seimo nariai, 21 buvo prieš, 13 parlamentarų susilaikė.

Seime I. Šiaulienė sakė, kad yra komandos žmogus, linkusi į kompromisą. Seime ji yra jau septinta kadencija. "Stengiuosi nesikarščiuoti, neprarasti padorumo ir surasti kompromisą", - sakė I. Šiaulienė. Jos nuomone, būtinas glaudesnis bendradarbiavimas tarp frakcijų, pozicijos ir opozicijos konsultacijos.

Iš opozicijos atstovų ji sulaukė klausimų apie praeityje jos rašytą disertaciją, kurioje nagrinėta Lietuvos komjaunimo 1940-1941 metais tema.

Politikė sakė nenorinti nieko slėpti, yra atvira, neišvertė "kailinių", o pasirinko savarankišką LKP. "Kiekvienos damos spintoje yra griaučių", - į priekaištus dėl praeities atsakė I. Šiaulienė.

Anot politikės, jos disertacijos tema buvo „Lietuvos komjaunimas. 1940–1941 metai“. Darbas buvo rengiamas 1982–1985 metais, apgintas – 1987 metais. I. Šiaulienės teigimu, darbas yra pripažintas, nostrifikuotas, jai suteiktas daktaro laipsnis. „Suprantama, visas ideologinis apvalkalas šiandien yra atkritęs“, – pastebėjo Seimo narė.

Konservatorius Mykolas Majauskas patikslino, kad pilnas socialdemokratės disertacijos pavadinimas skamba kiek kitaip. „Lietuvos komjaunimas – Komunistų partijos pagalbininkas kovoje už socialistinės revoliucijos pergalę ir jos įtvirtinimą Lietuvoje“, – priminė konservatorius, prašęs įvardyti šio darbo vadovą.

"Tai buvo profesorius Mykolas Burokevičius", - į klausimą atsakė I. Šiaulienė.

Konservatorius Tada Langaitis sakė, kad balsuodami už I. Šiaulienę "dar kartą parodysime, kad esame žmonės iš praeities".

Kalbėjęs kaip žmogus "ne iš praeities" parlamentaras Vytautas Bakas ragino kalbėti korektiškiau ir neskaldyti žmonių.

Seimo narys konservatorius Jurgis Razma akcentavo korektišką I. Šiaulienės bendravimą, tačiau teigė balsuosiąs prieš, nes yra įsitikinęs, kad dar vienas Seimo vicepirmininkas yra nereikalingas.

Tuo tarpu liberalė Aušrinė Armonaitė norėtų Seimo vicepirmininko poste matyti socialdemokratę Rasą Budbergytę.

"Kodėl tikras profesionalas sėdi ant atsarginio suolelio Socialdemokratų partijoje", - klausė ji.

Palankiai kalbėjęs apie I. Šiaulienę "tvarkietis" Seimo narys Petras Gražulis sakė, kad tai "sukalbamas, nepasipūtęs, nearogantiškas, dalykiškas žmogus".

Ragindamas balsuoti už I. Šiaulienę, socialdemokratas Juozas Olekas akcentavo jos diplomatiją, organizuotumą, žmogišką bendravimą.

I. Šiaulienė žurnalistams sakė norinti, kad nauja valdančioji Seimo dauguma turėtų dar geresnį susiklausymą, dirbtų sistemiškiau, ritmiškiau ir priimami sprendimai būtų visiems aiškūs, išdiskutuoti ir tinkamai pateikti visuomenei.

I. Šiaulienei tapus Seimo vicepirmininke, atsilaisvins Seimo Socialdemokratų partijos frakcijos seniūno postas.

"Pas mus nėra praktikos, kad vienas asmuo užimtų kelias pareigybes. Manau, kad frakcija išsirinks naują tinkamą seniūną", - žurnalistams sakė I. Šiaulienė.

I. Šiaulienei tapus Seimo vicepirmininke, Seimo valdyboje moterys sudarys daugumą.

Seimo vicepirmininko postas atsilaisvino, kai kovo 10 d. Seimas atleido socialdemokratą Mindaugą Bastį iš Seimo Pirmininko pavaduotojo pareigų jam atsistatydinus.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder