Į Kauno mero kėdę gali pretenduoti kadencijos pradžioje pusmetį joje sėdėjęs liberalas Rimantas Mikaitis

Į Kauno mero kėdę gali pretenduoti kadencijos pradžioje pusmetį joje sėdėjęs liberalas Rimantas Mikaitis

Nė vienas iš naujienų agentūros ELTA pastarosiomis dienomis kalbintų Kauno politikų nesiėmė prognozuoti, kuo pasibaigs opozicijos ir kelių prie jos prisišliejusių Kauno miesto savivaldybės tarybos valdančiosios koalicijos "Vardan Kauno" narių reikalavimu ketvirtadienį vyksiantis nepasitikėjimo miesto meru konservatoriumi Andriumi Kupčinsku klausimo svarstymas.

Tačiau neoficialiai jau kalbama, kad interpeliacijai pavykus naujuoju (ar iš naujo) Kauno meru gali būti išrinktas tris narius savivaldybės taryboje turinčio Lietuvos liberalų sąjūdžio atstovas Rimantas Mikaitis. Pusmetį jis jau vadovavo Kauno miesto savivaldybei šios kadencijos pradžioje, kol 2011-ųjų spalį buvo atstatydintas iš mero posto.

Netrukus po to R. Mikaitis tapo tuometinio susisiekimo ministro Eligijaus Masiulio patarėju. 2012-ųjų sausį vykusiame konkurse „Kauno politikas 2011” (jame negalėjo dalyvauti nei Seimo nariai, nei esamas meras) R. Mikaitis pripažintas nugalėtoju. Po Seimo rinkimų pasikeitus ministrams, jis grįžo į Kauną dirbti sporto vadybininko darbą.

„Ankstyvas klausimas, ar aš dabar ruošiuosi būti Kauno meru. Šiaip, aišku, jei miesto tarybos nariai taip įvardina, ir yra toks pasitikėjimas manimi, - tai smagu girdėti. Bet kol griovys neperšoktas, kam dabar sakyti „op", - konkretaus atsakymo trečiadienį nepateikė Eltai R. Mikaitis dėl savojo galimo kandidatavimo į merus, likus pusmečiui iki kadencijos pabaigos, iki savivaldos rinkimų bei iki tos dienos, kai Lietuvoje pirmą kartą bus tiesiogiai renkami savivaldybių merai.

Beje, liberalai jį ketina kelti savuoju kandidatu tiesioginiuose Kauno mero rinkimuose. Dėl tikslios jų datos Seimas šiomis dienomis numato apsispręsti. Jei bus pritarta parlamento vadovės Loretos Graužinienės siūlymui, tiek savivaldybių tarybų, tiek merų rinkimai įvyks kitų metų kovo 1-ąją.

ELTA primena, jog dar prieš patį pirmąjį dabartinės kadencijos Kauno miesto tarybos posėdį, vykusį 2011-ųjų pavasarį, savivaldybėje kalbėta apie galimybę Kaunui turėti ne merą, bet merę. Pirmąja moterimi, kuri Kaune galėjo užimti šį vien tik vyrams politikams „priklausantį" postą, buvo įvardinama savivaldos politikos naujokė - partijos Tvarka ir teisingumas atstovė, advokatė Aušra Ručienė. Nors posėdžio išvakarėse situacija buvo kitokia, bet išankstiniai susitarimai „per naktį" buvo pamiršti: tuomet visai nelauktai iš 6 partijų atstovų sudaryta valdančioji Kauno tarybos koalicija meru išrinko liberalą R. Mikaitį.

Prabėgus nuo to posėdžio pusketvirtų metų, A. Ručienė teigia nematanti reikalo kalbėti apie tada buvusį, o iš esmės taip ir nebuvusį, kokį nors jos nusivylimą dėl mero rinkimų rezultatų.

„Nei mane kas nuvylė, nei nustebino. Juk tai - politika. Kaip kiekvienas sugeba pasinaudoti situacija, taip ir pasinaudoja. Jei, tarkim, koks žmogus neturi darbo, o čia jam pasiūlomas neblogas darbas, neprastos galimybės, tuomet taip: negavęs posto jis tikrai turi dėl ko nusivilti, supykti ar liūdėti. Bet mano atvejis visai netoks. Aš ir tada turėjau profesiją bei darbą, taip ir šiuo metu visai sėkmingai dirbu advokate.

Yra kaip yra, - toks jau daugybę metų yra mano posakis. Situacijos keičiasi, greičiau - kartojasi. Nes visą laiką opozicija mėgina versti iš postų pozicijos atstovus, o pozicija mėgina išsilaikyti. Taip, kad ir dabar nieko naujo bei netikėto nenusimato", - kalbėjo A. Ručienė.

Ji pripažino, kad net ir likus mažiau nei parai iki posėdžio pradžios, pasakyti, kuo jis baigsis - sudėtinga. Nes dar visa diena galimiems susitarimams, persitarimams yra likusi.

„Interpeliacija gali įvykti, gali ir neįvykti, - sunku dabar prognozuoti galutinį rezultatą. Visokių pokalbių su politikais vyksta, bet koks kiekvieno apsisprendimas bus, neaišku. Jei pozicija bus gerai pasiruošusi, tai nieko (jokio perversmo) Kauno valdžioje nebus", - trečiadienį, išvakarėse Kauno miesto savivaldybės tarybos posėdžio, kuriame numatoma kalbėti apie pasitikėjimą ar nepasitikėjimą dabartiniu Kauno miesto meru A. Kupčinsku, Eltai sakė Tvarkos ir teisingumo (taryboje turi 4 narius) frakcijos seniūnė A. Ručienė.

Nepasitikėjimą Kauno meru A. Kupčinsku savo parašais jau yra patvirtinę 17 (iš 41) savivaldybės tarybos narių.

Valdančiąją koaliciją „Vardan Kauno" šiuo metu sudaro 26 politikai. Keli iš jų pritaria opozicijos siūlymui dėl interpeliacijos. Kad ji būtų laikoma įvykusia ir konservatorius A. Kupčinskas dėl nepasitikėjimo juo prarastų ilgiausiai iš visų Kauną valdžiusių politikų jo užimtą mero kėdę, už tai turėtų balsuoti ne mažiau kaip 21 tarybos narys.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder