Homoseksualų eitynės Vilniuje praėjo taikiai

Homoseksualų eitynės Vilniuje praėjo taikiai

Šeštadienį po vidurdienio sostinės centre prasidėjusios eitynės "Už lygybę" praėjo be didesnių incidentų. Policija sulaikė iš viso 6 asmenis, tarp jų kelis neblaivius prie praeivių besikabinėjusius ir protestuotoją, kurio kuprinėje aptiko kiaušinių.

Eitynėse, kuriomis siekta atkreipti dėmesį į seksualinių mažumų teises, policijos vertinimu, dalyvavo 1,5-2 tūkst. dalyvių. Taikiai nusiteikusi, įvairiaspalviais balionais nešina eisena nuo Lukiškių aikštės Gedimino prospektu pasiekė Bernardinų sodą.

"Viskas praėjo sakyčiau tiesiog puikiai", - konstatavo Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovas spaudai Paulius Radvilavičius.

Pasak jo, eitynių metu į policijos komisariatus buvo pristatyti keturi asmenys.

"Vienas iš jų atsisakė paklusti teisėtiems reikalavimams ir neštis savo kiaušinių pakuotę namo. Jis norėjo likti stebėti eisenos, ir todėl pakliuvo į policijos komisariatą. Dar vienas asmuo, turėdamas peilį, šlapinosi viešoje vietoje. Ir du girti vyrai kabinėjosi prie aplinkinių, nelabai kreipdami dėmesio į jų lytinę orientaciją", - sakė P. Radvilavičius.

Policijos atstovo teigimu, jiems gali grėsti atsakomybė už girto pasirodymą viešoje vietoje, teisėtų pareigūnų reikalavimų nevykdymą ir šlapinimosi atveju už nedidelį chuliganizmą.

Taip pat renginio metu buvo pastebėta bepilotė skraidyklė. Pasak P. Radvilavičiaus, pirminiais duomenimis, ja norėta užfiksuoti renginį. Policija paprašė jos valdytojo ją nuleisti žemėn. Jos savininkas su tuo draugiškai sutiko.

Dėl homofobiškų komentarų internete kol kas jokių ikiteisminių tyrimų nėra pradėta.

"Keli atvejai dar yra svarstomi atidžiau, sprendžiama, ar yra pagrindo baudžiamajam persekiojimui, nė vienas ikiteisminis tyrimas dėl kurstymo iki šiol nėra pradėtas", - sakė P. Radvilavičius.

Dalyviai sostinės centru pražygiavo nešini spalvotais balionais, plakatais, grojant šventinei muzikai. Eitynėse dalyvavo daug jaunų žmonių, kai kurie jų vilkėjo drabužius su Vilniaus universiteto atributika.

Jaunuoliai kalbėjo apie lūžį pačių suvokime, kaip priimti homoseksualius asmenis.

"Aš augau gana homofobiškoje aplinkoje, esu iš mažo miestelio, ir pats dar turbūt iki keturiolikos metų buvau homofobas, bet paskui buvo permąstymo metas. (...)", - sakė pirmą kartą tokiose eitynėse dalyvaujantis devyniolikmetis Justinas.

Eitynėse buvo galima pamatyti ir šeimų su vaikais, tarp jų - ir Lietuvoje gyvenančių maskviečių šeima, kuri į renginį atėjo su dvimečiu sūnumi. Jaunų žmonių vertinimu, Lietuvoje situacija dėl homoseksualų priėmimo nėra stipriai geresnė nei Maskvoje, tik kad homoseksualų paradai leidžiami.

Mitingo metu buvo ir keletas kontraprotestų. Visą eiseną su plakatu "Apsaugokime mūsų vaikus nuo gėjų propagandos" pražygiavo Kauno politikas Stanislovas Buškevičius. Jis protestuotojams aiškino esąs už tradicines vertybes.

Mitingo pradžioje ir vėliau prie Katedros su nedidele grupe palaikytojų protestavo ir kitas Kauno politikas Vytautas Šustauskas. Prie Katedros viena moteris protestuotojams garsiai rėkė "Gėda". Ji piktinosi, kad homoseksualūs asmenys "save demonstruoja" viešumoje.

Nepritarimą eitynėms yra pareiškęs žinomus visuomenės veikėjus, tarp kurių - rezistentė Nijolė Sadūnaitė, arkiv. Sigitas Tamkevičius, Sąjūdžio iniciatyvinės grupės nariai Vytautas Radžvilas, Bronislovas Genzelis, vienijantis "Vilniaus forumas", kuris inicijavo piliečių kreipimąsi į visuomenę ir valdžią dėl Vilniuje vyksiančių "Baltic Pride 2016" eitynių.

Politinėms partijoms bei piliečiams išplatintame rašte teigiama, kad LGBT eitynės prieštarauja Lietuvoje galiojantiems įstatymams ir Konstitucijos nuostatai riboti žmonių dorovei prieštaraujančius viešus susirinkimus.

Tai jau trečiosios homoseksualų eitynės Vilniuje.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder