"Hitachi" ir Lietuva pasirašys preliminarią sutartį dėl atominės elektrinės

"Hitachi" ir Lietuva pasirašys preliminarią sutartį dėl atominės elektrinės

Tikimasi, kad Japonijos bendrovė "Hitachi", veikianti konsorciume su amerikiečių kompanija "General Electric", jau šią savaitę pasirašys preliminarią sutartį su Lietuva dėl investicijų į naująją atominę elektrinę Lietuvoje. Sutartyje bus nustatyta, kokią dalį "Hitachi" siekia investuoti į elektrinę, kurią planuojama pastatyti iki 2020 metų, sakė derybų dalyviai.

Be to, Japonijos "Hitachi" kartu su JAV kompanija "General Electric" pristatys elektrinei vieną 1,3 megavato galios reaktorių.

Antradienį apžvelgdamas "Hitachi" bendrovės perspektyvas, jos prezidentas sakė, kad tikisi iki vasario vidurio pasirašyti koncesijos sutartį statyti atominę elektrinę Lietuvoje, o kitų metų vasarą - galutinę sutartį.

Gruodį iš atominės elektrinės projekto pasitraukus Lenkijai, joje toliau dalyvauja Lietuva, Latvija, Estija ir "Hitachi".

Pasak derybose dalyvaujančių pareigūnų, preliminarios sutarties su "Hitachi" pasirašymas šią savaitę sudarys prielaidą Lietuvos deryboms su kaimyninėmis Baltijos valstybėmis, Latvija ir Estija, dėl jų dalyvavimo indėlio.

Tiek Latvija, tiek ir Estija patvirtino savo susidomėjimą projektu, po to, kai Lenkija, planuojanti statyti savo atomines elektrines, pasitraukė iš projekto gruodį.

Kiekviena šalis tikisi gauti dalį naujos elektrinės išgaunamos elektros, priklausomai nuo jų investicijų.

Sutartį tarp akcininkų ir strateginio investuotojo su regiono partneriais tikimasi sudaryti kitais metais.

Pagal įstatymą Lietuvos vyriausybė turi turėti ne mažesnę kaip 34 proc. naujosios elektrinės dalį, kas jai kainuos apie 5 mlrd. eurų (daugiau kaip 17 mlrd. litų).

Lietuva siekia pastatyti atominę elektrinę, tikėdamasi sumažinti savo energetinę priklausomybę nuo Rusijos, vienintelės gamtinių dujų tiekėjos.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder