Griežtins prašymų nemokamai pagalbai atranką, o ne mažins biurokratų skaičių

Griežtins prašymų nemokamai pagalbai atranką, o ne mažins biurokratų skaičių

Advokatai, teikiantys valstybės garantuojamą teisinę pagalbą, skundžiasi, kad jau antri metai su jais nėra laiku atsiskaitoma. Lietuvos advokatūra siūlo keisti tokios pagalbos skyrimo tvarką, atsisakant Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybos valdininkų. Tuo metu Teisingumo ministerija siūlo griežtinti prašymų nemokamai pagalbai atranką.

Valstybės apmokami teisiniai patarimai ir advokatų paslaugos teikiami mažas pajamas gaunantiems žmonėms, kaltinamiesiems tarptautinėse bylose ir dar kai kuriems asmenims, praneša LTV Naujienų tarnyba.

Teisingumo ministerija pastebi, kad prašymų šiai pagalbai kasmet daugėja, pernai tam skirta 15 milijonų litų. Tačiau advokatai skundžiasi, kad už pernykštes ir šiemetines paslaugas valstybė skolinga per 1,1 mln. litų.

Ypač kenčia advokatai, užsiimantys tik šia valstybės apmokama veikla.

„Šiemet dirbau 7 mėnesius ir uždirbau 18 tūkstančių, o gavau tik 4 tūkts. litų. Skambinau tarnybai, sakė mokės spalio mėnesį. Pinigai uždirbti, o nemokus tapau“, – piktinasi advokatas Georgijus Gromovas.

Pernai nemokamą teisinę pagalbą gavo 60 tūkstančių jos prašiusiųjų. Teisingumo ministerija pripažįsta, kad yra ir tuo piktnaudžiaujančių asmenų. Dėl to nepagrįstai didėja valstybės išlaidos.

Negavę atlygio advokatai skundžiasi įvairioms institucijoms. Lietuvos advokatūra siūlo lėšų gauti, atsisakius Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybos, kurioje 50 darbuotojų atrenka ir skirsto prašymus.

„Tų tarnybų išlaikymui, įskaitant darbo užmokestį valdininkams, kurie neteikia jokios teisinės pagalbos, taip pat įskaitant patalpų išlaikymą yra išleidžiama per metus 3ml. litų. Siūlome reformuoti sistemą taip, jog būtų naikinamos tarnybos ir tas biurokratinis visas aparatas. Administravimą atliktų pati advokatūra, o advokatą, reikalingas jis ar ne, paskirtų teismai arba ikiteisminio tyrimo įstaigos“, – sako Advokatų tarybos pirmininkė Liudvika Meškauskaitė.

Todėl, pasak teisingumo viceministro Tomo Vaitkevičiaus, yra pateiktos įstatymo pataisos, kurios užkirstų kelią piktnaudžiauti nemokama teisine pagalba ir taip sumažintų valstybės skolą advokatams. Pataisos, jau ne kartą svarstytos tikimasi, kad Seimas jas priims per šią rudens sesiją.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder