Gaunama skundų dėl VRK darbo ir agitacijos

Gaunama skundų dėl VRK darbo ir agitacijos

Visuomeninė nepolitinė rinkimų stebėjimo organizacija "Baltosios pirštinės" sekmadienį, Seimo antrojo turo rinkimų dieną, iki 11 valandos gavo daugiau nei 30 pranešimų apie galimus pažeidimus.

Apie pusę skundų yra susiję su rinkimų komisijos darbu ir politine agitacija. "Baltųjų pirštinių" stebėtojai ir rinkėjai praneša apie rinkimų komisijų darbo klaidas: vėluojama atidaryti apylinkes, vėl pastebimos neteisingai užplombuotos balsadėžės, apylinkėse rasta politinės reklamos dalomosios medžiagos.

Pasak "Baltųjų pirštinių" pranešimo, fiksuota ir atsainaus rinkimų komisijos narių darbo atvejų, kai rinkėjų nėra prašoma asmens tapatybės dokumentų ir jo tapatybei patvirtinti net nėra užpildoma speciali forma - liudijimas dėl asmens tapatybės. Būta atvejų, kai stebėtojams davus pastabą, komisijos nariai į tai neatsižvelgia ir toliau dirba pažeisdami taisykles.

"Baltųjų pirštinių" duomenimis, šią savaitę daugiausiai pranešimų yra gaunama iš Varėnos-Trakų, Nemenčinės, Panerių, Raseinių-Kėdainių, Telšių apygardų. Į šias vietoves planuojama nukreipti daugiau mobiliųjų ekipažų.

Remiantis "Baltųjų pirštinių" patirtimi, politinė reklama sudaro daugiau nei pusę visų pažeidimų. Partijų ar kandidatų plakatai ir skrajutės, transporto priemonės su politine reklama ar tiesiog gyvai agituojantys žmonės prie apylinkių agitacijos draudimo laikotarpiu - dažniausios situacijos, apie kurias rinkėjai informuoja ir šią dieną.

Apie visus šiuos atvejus "Baltųjų pirštinių" atstovai operatyviai informuoja apylinkių ir apygardų komisijų pirmininkus, kad klaidos būtų pašalintos.

Pagrindinę antrojo turo rinkimų dieną apylinkes nuo pat darbo pradžios stebi per 200 "Baltųjų pirštinių" stebėtojų.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder