Galas šeimoms, galas valstybei

Galas šeimoms, galas valstybei

Europos Komisija skuba mūsų politikams rekomenduoti pensijų reformą - būtina vėlinti pensinį amžių, nes jau po 50 metų Lietuvos išlaidos pensijoms dvigubai viršys Europos Sąjungos vidurkį. Iki šiol pro pirštus valdžiai žiūrint į demografinę krizę, minėta problema - tik lašas jūroje.

Išmirštanti visuomenė

Premjeras Algirdas Butkevičius tikina, kad vėlinti pensinį amžių pas mus būtų neprotinga, juo labiau kad vyresniems nei 50 metų asmenims Lietuvoje įsidarbinti yra labai sunku.

Visa tai tiesa. Tačiau nebūtų sunku įsidarbinti pagyvenusiems, jei užtektų oriai apmokamų darbo vietų, pirmiausia jauniems žmonėms, kuriems reikia išlaikyti vaikus (o jeigu uždarbis to neleidžia, apie šeimos pagausėjimą lieka svajoti).

Kodėl Vyriausybė dėl pensinio amžiaus vėlinimo kalba apie vyresniųjų nedarbo problemas, kodėl nepamini to, kas akivaizdu ir svarbiausia, tai yra demografinės situacijos. Šalies gerovei užtikrinti reikia daug darbingų žmonių ir jokiu būdu pensinio amžiaus gyventojai neturi drastiškai viršyti dirbančiųjų skaičiaus. Jei nebus užtikrintas gimstamumas, sustabdyta jaunimo emigracija, kas uždirbs pensijas jas užsitarnavusiems?

„Išmirštančioje visuomenėje kalbėti apie labai didelius planus ekonomikoje, finansuose, mano galva, nėra pernelyg rimta“, - akmenį į dabartinės Vyriausybės daržą metė Seimo narys Rimantas Jonas Dagys.

Nors pažvelgus į konservatorių valdymo laikus irgi matyti, jog dėl demografinės situacijos, šeimų gerovės, švelniai tariant, nebuvo stengtasi.

Pasak R.J.Dagio, norint gerų ekonominių rodiklių, reikia žmonių, kurie dirbtų.

„Todėl valdžia pasyviai tikisi, kad atsiradusią darbo jėgos spragą užpildys emigrantai iš trečiųjų šalių, kuriose yra demografinis bumas. O tokiu atveju kam kalbėti apie Lietuvos valstybę kaip tokią? Gal vėliavą turėsime, bet himną giedos ne mūsų žmonės“, - sakė jis. Ir pridūrė, kad reikia stiprinti Lietuvos šeimas, jei nenorime tokio lietuvių likimo.

Konservatoriai viską sujaukė

„Vakaro žinios“ klausė premjero A.Butkevičiaus, ką Vyriausybė nuveikė spręsdama demografines problemas.

Premjeras akcentavo, jog šiais metais numatoma atlikti demografijos ir gyventojų senėjimo situacijos analizę ir pateikti pasiūlymus demografinės politikos gairėms. Parengtos gairės bus pagrindas rengiant naują strateginį dokumentą, skirtą gyventojų politikos klausimams spręsti.

„Konservatoriai sumažino motinystės išmokas, buvo atimti Vaiko pinigai, bandyta sunaikinti alimentų fondą, kuris remia per 20 tūkst. Lietuvos vaikų. Visuomenės nepasitenkinimas pristabdė konservatorius nuo užmojo atimti iš vaikų kuklią 195 litų dydžio išmoką. Drastiškas motinystės išmokų mažinimas pakirto tėvų, auginančių vaikus, pasitikėjimą valstybe“, - kalbėjo ministras pirmininkas.

Moteriai gimdyti mažiausiai du vaikus

Demografė prof. Vlada Stankūnienė mano, jog neverta tikėtis greitų rezultatų demografijos srityje.

„Kad reikia spręsti demografines problemas - akivaizdu. Ką specialiai galima daryti, kad būtų sumažinta emigracija, visiškai aišku: šalies ekonominė, socialinė situacija turi būti geresnė, kad žmonės galėtų dirbti ir užsidirbti, - sakė profesorė. - Beje, mūsų visuomenės senėjimo tempai yra vieni sparčiausių visoje ES, pirmiausia dėl didelės jaunimo emigracijos.“

V.Stankūnienė teigė, jog šio šimtmečio viduryje vyresni kaip 65 metų gyventojai Lietuvoje sudarys ketvirtadalį visų gyventojų. 60 metų ir vyresni - maždaug trečdalį visų gyventojų.

„Kad dabartinė situacija keistųsi, reikia, kad vidutinis pagimdytų kūdikių skaičius, tenkantis vienai moteriai, būtų ne 1,6, kaip yra dabar, o apie 2 vaikus, - aiškino profesorė. - Yra šalių, kurios vykdė ir vykdo adekvačią šeimos politiką, jos pasiekė rezultatų. Tai ir Prancūzija, Skandinavija ir t.t.“


Audrius MURAUSKAS, tėvų forumo tarybos pirmininkas:

Tinkamai investavus į demografinius klausimus, ir kiti klausimai išsispręstų. Valdžia gyvena šia diena, o daryti reikia labai daug ką. Pirmiausia pati Šeima turi jaustis saugi. O šiandien šeimos yra gąsdinamos pradedant tokiais įstatymais, kad iš šeimos gali būti atimti vaikai vos gavus anoniminį skundą. Tokius įstatymus siekiama prastumti. Reikia spręsti socialinių garantijų klausimą, ugdymo įstaigų tvarką ir kita, kur šeimos patiria įtampą. Tuomet ir pensijų klausimai taps ne tokie skausmingi, juk visas prasideda nuo šeimos, jei ji bus stipri, bus stipri ir valstybė, ir ekonomika.

Jeigu ir toliau Šeima nebus prioritetas, rasis daugybę problemų. Keliami klausimai, kad šeimos yra silpnos, tačiau priemonės, kurių bandoma imtis, yra blogos, tai yra policinės. Ne visi tėvai geba tinkamai auklėti vaikus, tai taikoma priemonė - atimti vaiką iš šeimos, užuot ją papildomai švietus, kalbėjus. Reikia teisingo požiūrio į Šeimą.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“


Pasidalink: Pasidalink: Facebook Pasidalink: Frype

 

Straipsnio komentarai
 
  Skaityti komentarus (28)

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder