Gabrielius Landsbergis: Europos dešinieji siūlys ES išpirkti "Mistral" laivus

Gabrielius Landsbergis: Europos dešinieji siūlys ES išpirkti "Mistral" laivus

Europos dešinieji siūlys Europos Sąjungos (ES) valstybėms narėms išpirkti Prancūzijoje statomus „Mistral“ karo laivus, kuriuos ketinama parduoti Rusijai, antradienį pranešė europarlamentaras Gabrielius Landsbergis.

Toks pasiūlymas numatytas dešiniuosius vienijančios Europos liaudies partijos parengtame rezoliucijos projekte, dėl kurio bus balsuojama ketvirtadienį.

G.Landsbergis BNS antradienį teigė, kad pasiūlymas dėl „Mistral“ laivų išpirkimo įtrauktas jo iniciatyva.

„Rezoliucijos tekstas yra frakcijoje suderintas, ir kompensaciniam mechanizmui yra pritarta“, - telefonu iš Strasbūro sakė G.Landsbergis

Projekte rašoma, kad „iškilus poreikiui atšaukti kontraktą, valstybės narės raginamos apsvarstyti kompensacinius mechanizmus ir modalumus, kad „Mistral“ laivai būtų įtraukti į ES misijas, siekiant sumažinti Prancūzijos daugiau nei 1,2 mlrd. eurų nuostolius“.

Europos Parlamento rezoliucijos yra tik rekomendacinio pobūdžio, visus sprendimus bet kokiu atveju turės priimti Prancūzijos vyriausybė.

Pasak G.Landsbergio, svarstoma, kad karo laivai galėtų būti naudojami ES išorės sienų valdymo agentūros „Frontex“ misijoje Viduržemio jūroje.

„Jeigu išpirktume „mistralius“, juos naudotume ES reikmėms, gali būti svarstomas variantas juos naudoti Viduržemio jūroje sienos apsaugai, kas yra aktualiausia Graikijai, Ispanijai, Italijai ir kitoms pietų šalims“, - kalbėjo V.Landsbergis.

Lietuva ir kitos Rytų Europos šalys kritikavo Prancūzijos planus parduoti Rusijai du „Mistral“ klasės laivus Rusijai, nerimaudamos, kad tai gali pakenkti jų nacionaliniam saugumui.

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as (Fransua Holandas) sprendimą žada perduoti vėliau šį rudenį. Pasak jo, tolimesni žingsniai priklausys nuo situacijos Ukrainoje. Vakarai kaltina Maskvą remiant prorusiškus separatistus Ukrainos rytuose.

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder