EŽTT atvers bylą dėl įtarimų Lietuvoje veikus slaptam CŽV kalėjimui

EŽTT atvers bylą dėl įtarimų Lietuvoje veikus slaptam CŽV kalėjimui

Trečiadienį Europos Žmogaus Teisių Teisme (EŽTT) pradedami du teismo procesai prieš Lietuvą ir Rumuniją. Šalys kaltinamos bendradarbiavusios su JAV Centrine žvalgybos valdyba (CŽV) kalinių perkėlimo ir slaptai vykdomo neteisėto įkalinimo programose, nurodo tarptautinė organizacija "Amnesty International".

Šiuo metu JAV kalėjime Gvantaname kalintis Saudo Arabijoje gimęs palestinietis Zainas al Abidinas Muhamedas Huseinas (Zayn al-Abidin Muhammad Husayn), byloje taip pat vadinamas Abu Zubaidahu (Abu Zubaydah), pateikė skundą EŽTT prieš Lietuvą, kuriame teigia kalėjęs Lietuvoje CŽV įrengtame kalėjime ir sąlygos jame prilygusios kankinimui.

Skundą prieš Rumuniją EŽTT pateikė taip pat kalėjime Gvantaname šiuo metu kalintis Saudo Arabijos pilietis Abdas al Rahimas al Naširis (Abd al-Rahim al-Nashiri).

2014 metų gruodį JAV Senato Specialiojo žvalgybos komiteto ataskaitoje buvo pateikta detalių apie A. Zubaidaho ir A. al Rahimo al Naširio patirtus kankinimus CŽV rankose, tačiau JAV teismai atsisakė nagrinėti su CŽV veikla susijusias bylas. Be to, 2016 metų vasarį Europos Tarybos generalinis sekretorius nutraukė tyrimą dėl galimo Europos valstybių vaidmens CŽV kalinių perkėlimo ir slaptai vykdomo neteisėto įkalinimo programoje. Tokiu būdu dabartinis teismo procesas tampa paskutine galimybe atskleisti tiesą, teigia "Amnesty International".

2006 m. Europos Parlamente buvo įsteigtas laikinasis komitetas, kuris tyrė galimą CŽV vykdytą kalinių gabenimą ir neteisėtą kalinimą Europos šalyse. 2012 m. balandį EP Piliečių laisvių, teisingumo ir vidaus reikalų komiteto delegacija buvo atvykusi į Lietuvą tirti įtarimų dėl CŽV kalėjimų.

2014 m. gruodį JAV Senatas paviešino cenzūruotą ataskaitą apie atliktą tyrimą dėl CŽV taikytų tardymo metodų prieš terorizmu įtariamus asmenis. Ataskaitoje minimi ir užsienyje buvę objektai, kuriose buvo laikomi CŽV tardomi teroristai. Vienas jų - "violetinė skylė", - anot "Washington Post", galėjo būti ir Lietuvoje.

Lietuva 2010 metais pradėjo baudžiamąjį tyrimą dėl nelegalių sulaikymų ir CŽV kalinių pervežimo Lietuvoje nuo 2004 iki 2005 metų, bet po metų tyrimą nutraukė.

2014 m. vasarį Vilniaus apygardos teismui įpareigojus buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimo neteisėto žmonių gabenimo per sieną, kuriame tiriama, kiek pagrįsti spėjimai, kad esą Lietuvoje įkurtame slaptame centre 2004-2006 metais galėjo būti kalinamas Saudo Arabijos pilietis Mustafa Ahmedas al Havsavis (Mustafa Ahmed al-Hawsawi). Galutinis sprendimas šioje byloje nėra priimtas.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder