Etikos sargai: "Birutė Vėsaitė nepažeidė valstybės politiko elgesio principų"

Etikos sargai: "Birutė Vėsaitė nepažeidė valstybės politiko elgesio principų"

Seimo Etikos ir procedūrų komisija nustatė, kad buvusi ūkio ministrė Seimo narė Birutė Vėsaitė, vykusi į Kazachstaną privačios bendrovės "Arvi" išnuomotu lėktuvu, nepažeidė valstybės politiko elgesio principų ir reikalavimų.

Trečiadienį už tokį sprendimą balsavo 8 komisijos nariai, 3 susilaikė.

Ūkio ministrės pareigų netekusi parlamentarė B. Vėsaitė aiškino, kad vykdama į Kazachstaną nepuoselėjo jokių privačių interesų. "Nemačiau to galimo konflikto. Man atrodo, kad turėtume apibrėžti tą ribą tarp politikų ir verslininkų bendradarbiavimo", - komisijos posėdyje sakė parlamentarė.

B. Vėsaitės teigimu, ji, tapusi ūkio ministre, tapo "persekiojimo auka". Jai susidarė įspūdis, kad taip atsitiko dėl to, kad ji siekė atlikti auditą ir įvertinti buvusių ūkio ministrų veiklą. Politikė apgailestavo, kad jai buvo atimta teisė į gynybą. "Ministras Vytenis Povilas Andriukaitis galėjo pasiaiškinti Seimui ir visuomenei. Man šita teisė buvo atimta, nepagrįstai apkaltinus politine korupcija", - sakė B. Vėsaitė.

Komisijos išvadas rengęs Seimo narys Povilas Gylys sakė, kad galbūt B. Vėsaitės elgesys galėjo būti elegantiškesnis, tačiau "nėra pagrindo manyti, kad buvo supainioti viešieji ir privatūs interesai".

"Nemanau, kad ministras turi pereiti į kitą gatvės pusę, jeigu sutinka verslininką. (...) Labai norėjau įžiūrėti korupciją, piktai, opoziciškai ieškojau, bet neradau",- aiškino "Drąsos kelio" frakcijos narys P. Gylys.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) tyrimą dėl ūkio ministrės B. Vėsaitės elgesio atitikties Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nuostatoms perdavė Seimo Etikos ir procedūros komisijai.

Kai kurie Seimo etikos sargai apgailestavo, kad VTEK neatlikusi savo darbo perdavė šį klausimą Seimo Etikos ir procedūrų komisijai.

Šių metų gegužę į Astaną (Kazachstano Respublika) bendrovės "Arvi" išnuomotu lėktuvu kartu su delegacija vykusi B. Vėsaitė neteko ūkio ministrės pareigų.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė savo pasirašytu dekretu, vadovaudamasi Konstitucija ir atsižvelgdama į ministro pirmininko Algirdo Butkevičiaus gegužės 28 d. teikimą, atleido B. Vėsaitę iš ūkio ministrės pareigų.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder