Etikos komisija: kultūros ministras pažeidė įstatymą

Etikos komisija: kultūros ministras pažeidė įstatymą

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) nusprendė, kad kultūros ministras "darbietis" Šarūnas Birutis pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą, nustatyta tvarka ir terminais nedeklaravęs ryšių su UAB "Agrolitas", kurios veikloje dalyvauja.

Tyrimas atliktas Seimo nario konservatoriaus Vytauto Juozapaičio pranešimo pagrindu, kuriame, remdamasis žiniasklaidoje skelbta informacija, politikas teigė, esą Š. Birutis savo privačių interesų deklaracijoje nepateikia informacijos apie nuo 2008 m. turimas Bulgarijoje registruotos bendrovės UAB "Agrolitas" akcijas.

Š. Birutis VTEK paaiškino, kad supranta pareigą išsamiai deklaruoti privačius interesus, taip pat tvirtino suklydęs nesąmoningai, t. y. manęs, kad dalyvavimo užsienyje esančiuose juridiniuose asmenyse deklaruoti nebūtina, jei tai jam nekelia interesų konflikto.

VTEK įvertino ministro teiginius apie netyčinį nedeklaravimą, tačiau atkreipė dėmesį į tai, kad Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymas įtvirtina asmeniui prievolę deklaruoti visus juridinius asmenis, kurių dalyvis jis yra. Be to, 2012 m. liepą, pakeitus privačių interesų deklaravimo taisykles, priede "Ryšiai su juridiniais asmenimis" buvo detalizuota galimybė nurodyti tiek Lietuvoje, tiek ir užsienio valstybėje registruotą juridinį asmenį.

"Kadangi Š. Birutis nuo 2008 m. iki šiol yra įmonės UAB "Agrolitas" akcininkas, VTEK padarė išvadą, kad ministras šias aplinkybes galėjo ir turėjo nurodyti privačių interesų deklaracijoje įstatymo nustatytais terminais (šiuos duomenis Š. Birutis deklaravo iškart, kai apie jo valdomą įmonę buvo pranešta žiniasklaidoje)", - teigia etikos sargai.

VTEK pažymi, kad pats valstybinėje tarnyboje dirbantis asmuo yra atsakingas už deklaracijoje nurodytų duomenų teisingumą, tinkamą deklaracijos užpildymą ir pateikimą.

VTEK gautame Seimo nario pranešime taip pat teigta, kad, ministrui einant Europos Parlamento nario pareigas, ši įmonė nusipirko 18,5 hektaro žemės Rytų Bulgarijoje. Šių aplinkybių ministras esą taip pat nedeklaravo.

VTEK atkreipia dėmesį, kad įstatymas asmenis įpareigoja deklaruoti jų pačių ar jų sutuoktinių, sugyventinių ar partnerių sudarytus sandorius, bet ne sandorius, kuriuos, vykdydami savo veiklą, sudaro su valstybinėje tarnyboje dirbančiais asmenimis susiję juridiniai asmenys. Todėl VTEK nevertino pranešime nurodytos aplinkybės dėl UAB "Agrolitas" įsigyto žemės sklypo nedeklaravimo - tokia pareiga Š. Biručiui nekilo. Taip pat VTEK nevertino, ar ministras turėjo deklaruoti 2008 m. sudarytą akcijų pirkimo-pardavimo sandorį, nes nuo galimai teisės aktus pažeidžiančios veikos padarymo yra suėjęs trejų metų senaties terminas.

Valstybinėje tarnyboje dirbantys asmenys, pripažinti pažeidusiais Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo privačių interesų deklaravimą reglamentuojančio antrojo skirsnio reikalavimus, vienerius metus nuo pažeidimo paaiškėjimo dienos negali būti skatinami.

Etikos sargai trečiadienio posėdyje taip pat nusprendė aiškintis, ar kultūros ministras Š. Birutis nepažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nuostatų, galimai pasinaudojęs pareigomis asmeninei naudai gauti. Grupė Seimo narių pranešė, esą ministras, pasibaigus komandiruotės Jungtinėse Amerikos Valstijose laikui, liko šioje šalyje kaip privatus asmuo, o grįžimui į Lietuvą - tuo metu jau atostogaudamas - panaudojo valstybės lėšas. Š. Biručio komandiruotė vyko šių metų birželio 29-liepos 5 dienomis.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder