EP viešėjusiai Prezidentei – ir pagyros, ir priekaištai

EP viešėjusiai Prezidentei – ir pagyros, ir priekaištai

Kol vieni Europos Parlamente viešinčią Dalią Grybauskaitę sveikino su Lietuvos pirmininkavimo Europos Tarybai pradžia, kiti kalbėtojai pažėrė priekaištų dėl tautinių ir seksualinių mažumų teisių Lietuvoje užtikrinimo.

Šią savaitę Lietuva pradėjo oficialiai pirmininkauti Europos Sąjungos Tarybai. Įvairiais renginiais tai buvo pažymėta ne tik Lietuvoje. Trečiadienį Prezidentė Dalia Grybauskaitė Europos Parlamente pristatė ambicingą šešių pirmininkavimo mėnesių darbotvarkę. Po pirmininkaujančios šalies prisistatymo tradiciškai žodį taria Europos Parlamento frakcijų lyderiai bei norintys pasisakyti europarlamentarai. Tad vieni kalbėtojai sveikino pirmą kartą ES Tarybai pirmininkaujančią mažą Lietuvą, ragino įgyvendinti ekonomikos augimo politiką, siekti demokratiškesnės Europos Sąjungos, kur sprendimai nebūtų primetami, siūlė pasimokyti iš mažos šalies, kuri niekam neaiškina kaip ką daryti, o tiesiog daro. Tačiau Lietuvos Prezidentei teko išklausyti ir priekaištų dėl mažumų teisių. Prezidentei teko aiškintis dėl gėjų, lenkų ir V. Uspaskicho.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis Valdemaras Tomaševskis nepraleido progos priminti, kad ES gina kalbų ir kultūrų įvairovę, tačiau vis dar yra šalių, „kurios negerbia autochtoninių mažumų teisių“. V. Tomaševskį palaikęs Lenkijos atstovas Mirosławas Piotrowskis pasisakė dar griežčiau.

„Lietuva diskriminuoja lenkus, iš jų atimama teisė vartoti gimtąją kalbą valdžios institucijose, neleidžiama rašyti gatvių pavadinimų lenkiškai, uždaromos lenkų mokyklos, o valdžia leidžia ir toleruoja išpuolius lenkų kapinėse“, – rėžė Europos Parlamento narys iš Lenkijos Miroslawas Piotrowskis.

Europos liberalų ir demokratų aljanso „Už Europą“ prezidentas Grahamas Watsonas kaltinimus papildė, kad Lietuva nepaiso ir rusų mažumos teisių, atkreipė dėmesį į buvusio kolegos Darbo partijos lyderio Viktoro Uspaskicho bylą, prašė jam užtikrinti sąžiningą teismo procesą

Lietuvos liberalų sąjūdis atsiribojo nuo šių G. Watsono pareiškimų, esą jie nepamatuoti ir nederami, galimai darantys spaudimą Lietuvos teismui. Lietuvos atstovas pakėlė mėlynąją kortelę, kuri suteikia teisę atsikirsti.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder