Ekspertai: Lietuvos-Rusijos krizėje nepadeda nei prezidentūra, nei pramonininkai

Ekspertai: Lietuvos-Rusijos krizėje nepadeda nei prezidentūra, nei pramonininkai

Prezidentė Dalia Grybauskaitė po Rusijos įvestų papildomų ribojimų sušaukė ilgai neposėdžiavusią Valstybės gynimo tarybą (VGT), tačiau be jokio išskirtinio reikalo, mano buvęs ambasadorius Ukrainoje, signataras Vytautas Plečkaitis. Politologė Dovilė Jakniūnaitė kritikuoja Lietuvos pramonininkų konfederaciją (LPK), kuri, nesugebėdama pasiūlyti Lietuvos politikams konstruktyvių sprendimų, tiesiog siunčia juos į Maskvą.

VU docentė teigia, kad D. Grybauskaitės „ekscesyvus“ pasisakymas apie Rusiją kaip teroristinę valstybę santykių su Rusija nepablogino – tačiau tik todėl, kad Lietuva ir Rusija šiuo metu apskritai neturi jokių kokybiškų santykių.

„Kadangi Lietuvos-Rusijos santykiai seniai yra blogi, šis ekscesas jų blogesniais nepadarys, nes iš principo apie kokybiškus [santykius] negalima kalbėti. Tikrai neabejoju, kad bet koks nuvažiavimas būtų pateiktas ne taip, kaip norėtų pramonininkų asociacija. Jau nekalbant apie tai, ar galima apskritai tikėtis kokių nors rezultatų iš šios išvykos“ – apie verslo lobistų siūlymą Lietuvos politikams vykti derėtis į Maskvą sakė D. Jakniūnaitė.

V. Plečkaitis pritaria, teigdamas, kad pramonininkų siūlymas yra „naivus“. Jis kritikuoja, pasak jo, užsienio politiką į savo rankas paėmusią ir su kitomis institucijomis nesitariančią D. Grybauskaitę ir daugelį Seimo narių, kuriems tinka, kad užsienio politika gali nesirūpinti.

Visą pokalbį su ekspertais apie tai, kaip klostosi Lietuvos ir Rusijos santykiai, žiūrėkite ištraukoje iš laidos „Laba diena, Lietuva“.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder