EK siūlo į Lietuvą perkelti 710 pabėgėlių

EK siūlo į Lietuvą perkelti 710 pabėgėlių

Sprendžiant migrantų krizę Viduržemio jūroje, Europos Komisija (EK) trečiadienį pasiūlė į Lietuvą perkelti iki 710 pabėgėlių.

Ankstesniu EK siūlymu, 207 pabėgėliai į Lietuvą iš trečiųjų šalių turėtų būti perkelti privalomai. Trečiadienį patvirtinta, kad 503 prašymus (1,23 proc. visų prašymų), tenkančius daugiausiai pabėgėlių priimančiai Graikijai ir Italijai, Lietuva turėtų išnagrinėti per dvejus metus, BNS sakė EK atstovybės Lietuvoje atstovas spaudai Giedrius Sudikas.

Ar tie prašymai būtų patenkinti, spręstų atitinkamos Lietuvos institucijos.

Tai daugiausia Sirijos pabėgėliai, kurie pervežami tiesiai iš stovyklų Artimuosiuose Rytuose pagal susitarimą su Jungtinių Tautų pabėgėlių agentūra.

Europos Komisijos siūlymus dėl Europos migracijos darbotvarkės įgyvendinimo spaudos konferencijoje pristatė už migraciją, vidaus reikalus ir pilietiškumą atsakingas eurokomisaras Dimitris Avramopoulous (Dimitris Avramopolas). Jis teigė, kad nelegalūs migrantai bus perkeliami iš Italijos ir Graikijos todėl, kad šios šalys dabar sulaukia didžiausio pabėgėlių srauto.

„Visi turime pasidalyti atsakomybe. Solidarumas turi tapti realia politika Europos Sąjungoje“, - tvirtino eurokomisaras.

Iki šiol Europos Sąjunga (ES) pabėgėlius priimdavo savanoriškai, jų prašymai būdavo svarstomi šalyse, į kurias jie atvyko.

Kvotos paskirstytos atsižvelgiant į gyventojų skaičių, ekonomikos būklę, anksčiau priimtus pabėgėlius ir nedarbo lygį.

Latvijai siūloma priimti 220 perkeltųjų asmenų ir išnagrinėti 517 prašymų, Estijai - atitinkamai 326 ir 668, Lenkijai - 962 ir 2659.

Didžiausias skaičius, pagal schemas, numatomas Vokietijai, ji turės priimti 3086 asmenis ir išnagrinėti Graikijai bei Italijai tenkančius 8763 prašymus.

Europos Komisijos siūlymas pateiktas siekiant sumažinti pietinėms šalims tenkantį krūvį, tačiau tarp ES valstybių narių jis sulaukė prieštaringų vertinimų.

Įtampą dar padidino tai, kad Britanija, Airija ir Danija pagal ankstesnius susitarimus turi galimybę nedalyvauti schemoje.

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder