Džonas Makeinas pasisakė už karinio bendradarbiavimo su Baltijos šalimis stiprinimą

Džonas Makeinas pasisakė už karinio bendradarbiavimo su Baltijos šalimis stiprinimą

Buvęs demokrato Barako Obamos (Barack Obama) priešininkas Jungtinių Valstijų prezidento rinkimuose respublikonas Arizonos senatorius Džonas Makeinas (John McCain) pasisako už karinio bendradarbiavimo su Baltijos šalimis stiprinimą.

"Aš esu įsitikinęs, kad mes turime ir galime stiprinti karinį bendradarbiavimą - ne nuolatines bazes, bet besirotuojančius karius ir karines pratybas", - sakė Dž. Makeinas trečiadienį po susitikimo su Prezidente Dalia Grybauskaite.

Įtakingas JAV respublikonas taip pat atkreipė dėmesį į gynybos finansavimą. "Svarbu, kad Lietuva, kaip įmanoma greitai, pasiektų du procentus nuo Bendro vidaus produkto (BVP) gynybai", - sakė Dž. Makeinas.

Buvęs kandidatas į JAV prezidentus pritaria, kad "svarbu nusiųsti žinią Vladimirui Putinui, kad penktojo NATO Chartijos straipsnio pažeidimas būtų priimtas labai rimtai, ir tai būtų suprantama kaip ataka prieš visas NATO nares".

Reikšdamas susirūpinimą dėl situacijos Ukrainoje ir Moldovos saugumo, Dž. Makeinas metė akmenį ir į dabartinės JAV administracijos daržą, kritikuodamas sprendimą nesuteikti Ukrainai saugumo priemonių -neperšaunamų liemenių, reaktyvinio kuro ir naktinio matymo akinių. "Jei baimindamiesi provokuoti V. Putiną net to neduosime, tai jį tik drąsinsime", - sakė Dž. Makeinas.

Senatoriaus vertinimu, atsakas į V. Putino elgesį - "sankcijos keliems žmonėms ir vienam bankui" - "beveik komiškas".

Prezidentės vyriausioji patarėja užsienio politikos klausimais Jovita Neliupšienė atkreipė dėmesį, kad tolimesnis ES atsakas į Rusijos veiksmus Ukrainoje gali priklausyti nuo keturšalių - Ukrainos, Rusijos, JAV ir ES atstovų derybų, kurios prasidės ketvirtadienį, rezultato.

"Šiuo metu ES laikosi vieningos pozicijos, ir, Prezidentės nuomone, ji turi būti išlaikoma. Sutarta dėl tikslinių sankcijų ir Europos Komisijos yra paprašyta nuspręsti, koks turėtų būti kitas sankcijų etapas. Manau, kad rytoj laukia labai svarbi diena, bus galima spręsti ir vertinti, kokių žingsnių turi imtis visa ES", - sakė J. Neliupšienė.

Senatoriai JAV kongrese irgi svarsto jauną sankcijų paketą. "JAV lyderystė irgi yra labai svarbi", - konstatavo. J. Neliupšienė.

Prezidentės vyriausioji patarėja nebuvo labai optimistiškai nusiteikusi dėl Rusijos.

"Deja, kol kas Rusija nepadarė nieko tokio, kas prisidėtų prie šitos situacijos sureguliavimo, priešingai, mes vis dar matome kariuomenę prie Ukrainos sienų, provokacijas, grasinimus energetiniu ir ekonominiu šantažu", - sakė J. Neliupšienė.

Pas Prezidentę viešėję respublikonų senatoriai kalbėjo ir apie energetinį saugumą, tačiau neįvardijo datos, kada Europą galėtų pasiekti amerikietiškos skalūnų dujos.

Šiaurės Dakotos senatorius respublikonas Džonas Hoevenas (John Hoeven) tik paminėjo, kad jam padarė įspūdį, kaip Lietuva įgyvendina savo energetinės nepriklausomybės tikslus. Buvo užsiminta apie suskystintų dujų terminalą ir elektros jungtis.

"Per metus galėsite gauti dujų, o per 1.5- 2 metus - elektros. Energetinis saugumas yra labai svarbi jūsų nacionalinio saugumo dalis", - teigė Dž. Hoevenas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder