Dumpių gyventojai baiminasi regioninio sąvartyno kaimynystės

Dumpių gyventojai baiminasi regioninio sąvartyno kaimynystės

Aktualijos

Dumpių gyventojų ir miesto vadovų susitikime UAB "Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras" direktorius Š. Reikalas patikino dumpiškius, kad būsimajame regioniniame sąvartyne nebus nei dulkių, nei kvapo

Jau nekart rašėme, jog Klaipėdos pakraštyje, Dumpių kaime, numatoma įrengti regioninį buitinių atliekų sąvartyną. Jam įrengti bus panaudotos ES paramos fondų lėšos. Dumpiuose yra Klaipėdos miesto vandens valymo įrenginiai su atviru dumblo baseinu, čia taip pat veikia ir pavojingų atliekų aikštelė. Šių apylinkių gyventojai, susirūpinę dėl dar vieno atliekų šalinimo objekto - regioninio sąvartyno statybos, kreipėsi į Klaipėdos miesto savivaldybę. Penktadienį įvykusiame miesto vadovų ir gyventojų susitikime buvo aptarti jiems rūpimi klausimai.

Nuogąstauja dėl žemės kainos

Susitikime Savivaldybėje dalyvavo keli kreipimąsi pasirašę Gružeikių, Spengių sodų bendrijų, šių kaimų gyventojų atstovai. Anot vietos gyventojų, jiems daugelį metų tenka uostyti pūvančio dumblo dvoką iš valymo įrenginių, nerimą kelia šią vasarą atsiradusi pavojingų atliekų aikštelė. Kita vertus, gyventojai pripažino, jog dumblas mažiau dvokia, nes duobės yra nuolat užpilamos, o apsilankę pavojingų atliekų aikštelėje, kurią eksploatuoja bendrovė "Klaipėdos Toksika" įsitikino, jog ji tvarkingai įrengta. Panašu, kad gyventojai daugiau baiminasi dėl to, jog, jų manymu, dėl atliekų šalinimo objektų kaimynystės nuvertės čia įsigyta žemė, bus apribota gyvenamoji statyba.

"Dar mums kaimynystėje betrūksta krematoriumo", - sakė gyventojams atstovaujanti klaipėdietė Eglė Pocienė. - Kodėl visi šie objektai yra būtent Dumpiuose? Gal ir kitiems gyventojams reikėtų dalintis ekologine atsakomybe? Sąvartynas rengiamas per arti Klaipėdos miesto - vos dviejų kilometrų atstumu. Kodėl sąvartynui neparenkama kita vieta - toliau nuo miesto, kur mažiau gyventojų?"

Sąvartynas - europinio lygio

Klaipėdos miesto komunalinių atliekų sąvartynui valstybinio fondo žemėje Dumpių kaime vieta buvo parinkta dar prieš 11 metų. Šiuo metu eksploatuojamas Kalotės sąvartynas, į kurį vežamos komunalinės uostamiesčio atliekos, jau baigiamas užpildyti.

"Dumpiuose turėjo atsidaryti miesto sąvartynas, uždarius jį Kalotėje. Tačiau pagal Lietuvoje įgyvendinamą vieningą atliekų tvarkymo sistemos ISPA projektą, regione turi likti tik vienas sąvartynas", - sakė UAB "Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro" direktorius Šarūnas Reikalas. - Specialistų nuomone, Dumpiai yra optimaliausia vieta regioniniam sąvartynui. Juk pusė regiono gyventojų - klaipėdiečiai. O kuo sąvartynas toliau - tuo brangesni atliekų išvežimo kaštai".

Pasak direktoriaus, naujasis sąvartynas Dumpiuose bus įrengtas, laikantis griežtų ES reikalavimų, siekiant apsaugoti vandenį, dirvožemį nuo taršos, saugiai bus surenkamas filtratas, nuo kelio sąvartyną užstos 20 m aukščio pylimas, apsodintas medžiais.

"Nebus nei dulkių, nei kvapo, nei tokio atliekų kalno kaip Kalotėje", - sakė "Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro" direktorius Š. Reikalas, pakvietęs gyventojus aktyviai stebėti projekto įgyvendinimo procesą.

Gyventojams buvo įteikta po aplanką dokumentų kopijų apie būsimąjį Dumpių sąvartyną.

Regiono atliekų tvarkymui - 11 mln. eurų

Pasak Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus Leono Makūno, iškelti būsimą savartyną iš Dumpių, kaip to pageidauja gyventojų atstovai, nėra jokių galimybių.

"Klaipėdos regionui tai reikštų prarasti 11 mln. eurų investicijų į atliekų tvarkymo sistemą. Prieš gaunanat finansavimą iš Europos Sąjungos paramos fondų, projekto galimybių studija buvo patvirtinta septyniose savivaldybėse. Norint surasti kitą vietą sąvartynui prireiktų mažiausiai dviejų metų ir tektų vėl iš naujo ieškoti finansavimo.

Parenkant vietą sąvartynui Dumpiuose, nepadaryta jokių pažeidimų", - sakė administracijos direktorius L. Makūnas. Tokios pat nuomonės buvo ir miesto mero pavaduotoja Judita Simonavičiūtė: "Visur gyvena žmonės. Jeigu taip mėtysime iš anksto suplanuotus objektus iš vienos vietos į kitą, niekada neturėsime civilizuotai sutvarkytų sričių". 

Jolanta BENIUŠYTĖ

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder