Disidentė Nijolė Sadūnaitė: prie sovietų buvo lengviau, nes priešai buvo svetimi

Disidentė Nijolė Sadūnaitė: prie sovietų buvo lengviau, nes priešai buvo svetimi

Retorika, kuria buvo palydėta Didžiosios Britanijos ministro pirmininko Deivido Kamerono (David Cameron) kalba apie būtinybę organizuoti referendumą dėl šalies išstojimo iš ES, gerokai priminė sovietmetį - tie patys pamokslai apie „saviizoliaciją“, apie tokio žingsnio „žalą“ bei galimą grandininę reakciją. Tais pačiais žodžiais Michailas Gorbačiovas Lietuvos vadovus įkalbinėjo, kad nesitrauktų iš Sovietų sąjungos. Niekas nepasikeitė per 25 metus?

Apie tai „Respublika“ kalbėjosi su disidente Nijole SADŪNAITE.

- Britų premjeras aiškiai pasakė, kad atėjo laikas jo tautai apsispręsti, todėl laimėjęs rinkimus jis būtinai skelbs referendumą dėl tolesnės šalies narystės ES. Kitų valstybių vadovų ir įvairiausių ekspertų reakcijos ilgai laukti nereikėjo. Ar nieko ši reakcija nepriminė?

- Priminė, dar ir kaip. D.Kameronui juk daugelis pradėjo aiškinti, kad britams dabar bus labai blogai ir dabar kiti norės eiti iš paskos... Michailo Gorbačiovo laikais mums tą patį aiškindavo čekistai. Jie sakė, kad išėję iš sovietinės sistemos visi išmirsime badu, nes jie mums pristatė gamyklų ir sukūrė kolchozus, o dabar viskas grius... Nenumirėme ir iš čekistų-kagėbistų maisto ar malonės neprašėme. Viskas labai panašu. Todėl nenumirs ir britai, be to, jiems mažiau smegenys išplautos, nei mūsiškiams. Jau dabar ten apklausos rodo, kad dauguma britų nori išeiti iš ES. Tai yra tautos valia ir padėk jiems, Dieve. Apskritai niekam nereikėtų kištis į svetimus reikalus, ypač mūsų ponams, kurie savo kiemo nesugeba išsišluoti ir šiandien Lietuvoje to sovietizmo yra daugiau, nei buvo prie pačių sovietų.

- Štai apie savo kiemą ir pakalbėkime. Jūs antai ir dabar tęsiate savo veiklą, pradėtą dar gūdžiu sovietmečiu, nors oficialiai skelbiama, kad turime Nepriklausomybę... Prieš ką kovojate dabar?

- Prieš teisinį absurdą, kuris mūsų valstybėje klesti. Prieš niekur nedingusį kagėbizmą. Juk žiūrėkite, Maskva ir toliau vadovauja mūsų teisėtvarkos-teisėsaugos ponaičiams, nurodinėja, kam reikia iškelti bylas, o jie nuolankiai klauso komandų... Paimkime Eglės Kusaitės bylą. Tai yra dar baisiau, nei prie sovietų. Tada mums bylas kėlė okupantai ir nebuvo bent taip pikta: na, ko iš jų norėti, juk jie yra priešai, svetimi. O dabar tą patį daro, pavadinkime, savi...

- Jūs ne taip seniai kalbėjotės ir su VSD vadovu, net su šalies prezidente. Ką sako jie? Tokia padėtis juos tenkina?

- Taip, neseniai mes penkiese buvusieji disidentai buvome pas VSD generalinį direktorių Gediminą Griną. Ėjome ten dėl Eglės. Jis sako: vargšė mergaitė, buvo mesti dideli pinigai... Apie didelius pinigus mums anksčiau sakė ir kai kurie Seimo nariai, sako, buvo mesti 6 milijonai litų, kad būtų surastas ir nuteistas teroristas. Tai jie ir surado. Mes G.Grinai ir sakome: tai stabdykite tą bylą, juk matote, kad ji dirbtinai sukurpta, baltais siūlais susiūta. Jis sako, kad tie, kurie šią bylą sukurpė, jau nedirba, išėjo iš darbo, o dokumentai sunaikinti... Jie esą neturi „galų“. Absurdo viršūnė. O pas prezidentę Dalią Grybauskaitę mes buvome prieš daugiau nei 2 metus. Buvome tie patys penki buvę disidentai. Prezidentė tada aiškiai pasakė: jokiu būdu negali būti Eglės teismas uždaras. O juk uždaras ir buvo - jie ten savo agentus apklausė: agentas Nr.1, agentas Nr.2, be vardų ir pavardžių. Tokių „teismų“ net sovietmečiu nebuvo.

- Vadinasi, disidentinės veiklos apleisti neketinate? Disidentai - sau, o ponai - sau, tik reikalui esant pakeičia sąjungas: iš sovietinės į Europos?..

- Taip ir yra. Aš dėl savęs nesijaudinu, mačiau aš tų sąjungų visokių. Prie sovietų man tik vieną bylą buvo iškėlę, o prie „nepriklausomos“ Lietuvos jau tris ir, atrodo, ketvirtą ruošiasi iškelti... Man tik žmonių gaila. Pažiūrėkite kad ir į mergaitės atėmimo iš Neringos Venckienės istoriją. Juk visi sakė, įskaitant prezidentę: negalima per prievartą mergaitės imti. O ką matėme? Aš pati ten savaitę buvau. Mergaitė nėjo su jais, klykė, rėkė, rankelėmis mojavo, motinos net nė karto „mama“ nepavadino. Argi kam nors Lietuvoje rūpi teisybė? Dabar mums meluojama į akis, kad jokios prievartos nebuvo, kad viskas teisėta... O kai šitie banditai policininkų uniformomis spardė žmones su trispalvėmis, kurie net nesipriešino, - tai ne prievarta? Mes visi tai matėme, bet mums įrodinėja, kad matėme neteisingai. Tragedija yra tokia valstybė, kuri negina savo piliečių. Nebuvo tokių dalykų sovietmečiu. Veždavo okupantai į Sibirą, tai netgi Sibire teismai atsiklausdavo vaikų, su kuo jie nori būti. Apsaugok Viešpatie nuo tokio teisingumo. Tačiau mes nenuleisime rankų ir aš nieko nebijau. Tegul dar kartą pasodina jau „nepriklausomoje“ Lietuvoje, bet tokios neteisybės nepakęsiu. Linkiu stiprybės visiems doriems Lietuvos žmonėms ir tikėjimo, nes Dievas su mumis ir mes nugalėsime.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder