Dėl pašalpų siūloma leisti pabėgėlius įrašyti į benamių sąrašą

Dėl pašalpų siūloma leisti pabėgėlius įrašyti į benamių sąrašą

Siūloma leisti pabėgėlius įrašyti į benamių sąrašą, kad šie galėtų pretenduoti į savivaldybių skiriamą socialinę paramą, skelbia dienraštis „Lietuvos žinios“.

Vidaus reikalų ministerija siūlo keisti Gyvenamosios vietos deklaravimo įstatymą, kad pabėgėliai galėtų būti įtraukiami į gyvenamosios vietos neturinčių asmenų apskaitą konkrečioje savivaldybėje.

Šiuo metu prieglobstį gavusiems užsieniečiams teikiama valstybės parama integracijai. Ji prasideda Pabėgėlių priėmimo centre (trunka iki 3 mėnesių) ir toliau teikiama pačių pabėgėlių pasirinktoje savivaldybėje (iki 12 mėnesių).

Tačiau dabar apie 100 užsieniečių, kuriems suteiktas prieglobstis, neturi galimybių deklaruoti savo gyvenamosios vietos, todėl negali kreiptis į savivaldybes dėl ikimokyklinio ir mokyklinio ugdymo savo vaikams, socialinio būsto ar kompensacijų už būsto nuomą, piniginės paramos, šalpos kompensacijų, socialinių paslaugų.

Todėl VRM ir parengė Gyvenamosios vietos deklaravimo įstatymo pataisas, kad pabėgėliai galėtų būti įtraukiami į gyvenamosios vietos neturinčių asmenų apskaitą toje savivaldybėje, kurioje faktiškai gyvena. „Deklaravimo įstaigai jie papildomai turėtų pateikti sutartį dėl Lietuvos valstybės paramos integracijai šiam asmeniui teikimo“, – aiškino vidaus reikalų viceministras Giedrius Surplys.

Šiuo metu įstatyme nurodytas baigtinis asmenų, kurie gali būti įtraukti į gyvenamosios vietos neturinčiųjų apskaitą, kategorijų sąrašas. Pabėgėliai į jį neįrašyti.

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder