Dėl Norvegijoje atimamų vaikų siūloma bendradarbiauti visoms ES šalims

Dėl Norvegijoje atimamų vaikų siūloma bendradarbiauti visoms ES šalims

Dalyvauti diskusijoje dėl vaikų teisių į Lietuvą atvykę svečiai iš Norvegijos mano, kad dėl Norvegijoje atimamų vaikų būtinas visų Europos Sąjungos (ES) šalių bendradarbiavimas.

"Europinės konvencijos nuostatos turi veikti vienodai visose šalyse. Tikiuosi, kad bendradarbiaujant su kitomis šalimis mes rasime gerus sprendimus visų Europos valstybių atvejais",- trečiadienį spaudos konferencijoje Seime sakė teisininkas Marius Reikeras (Marius Reikeraas), ne vienerius metus dirbęs su vaikų globos bylomis ir bendradarbiavęs su Jungtinių Tautų žmogaus teisių gynimo institucijomis,

Jo teigimu, Norvegijoje pažeidžiama Jungtinių Tautų Vaiko Teisių Konvencija.

"Man iš tikrųjų didelį įspūdį daro entuziazmas ir jūsų rūpestis žmonėmis, ypač vaikais, gyvenančiais Norvegijoje. (...) Tenka apgailestauti, kad yra labai nemažai atvejų, kuomet Norvegijoje pažeidžiama Jungtinių Tautų Vaiko Teisių Konvencija. Viena iš pagrindinių problemų Norvegijoje yra ta, kad mes nepakankamai skiriame dėmesio ratifikuotai Jungtinių Tautų konvencijai. Dėl to kyla daugybė problemų šeimoms Norvegijoje", - sakė svečias.

Jis pastebėjo, kad Norvegija ne vieną kartą pralaimėjo bylas dėl vaikų teisių apsaugos net ir Strasbūre.

Teisininko teigimu, viena iš pagrindinių problemų Norvegijoje yra ta, kad vaikai tarsi neturi teisės turėti savo teisių, jie nedalyvauja priimant sprendimus ir jie tarsi yra negirdimi.

M. Reikeras sakė, kad pastaruoju metu jam teko daug dirbti su atveju, kai iš čekės Norvegijoje buvo atimti du vaikai. Teisininko teigimu, šiuo metu du jos sūnūs gyvena skirtingose Norvegijos vietose, pas atskirus globėjus ir mama gali juos matyti tik 15 minučių du kartus per metus.

"Čekijos ministras pirmininkas, prezidentas ir Europos Parlamento nariai deda daug pastangų, kad šis atvejis būtų išspręstas palankiai mamai",- sakė jis.

Asmeniškai susidūręs su "Barnevernet" žmogaus teisių aktyvistas Raimondas Skorstadas (Raymond Skorstad) sakė, kad įkūrė organizaciją, besirūpinančią išardytų šeimų vaikų teisių apsaugos sistema.

Jo nuomone, Norvegijos vaikų teisių specialistai turi per daug teisių, tačiau jų kompetencija yra labai maža.

Spaudos konferencijoje dalyvavusi Vakarų Lietuvos tėvų forumo pirmininkė Kristina Paulikė sakė, kad Lietuvos piliečio Gabrieliaus istorija išjudino daugybę problemų. Ji akcentavo, kad iki šiol nėra tiksliai apibrėžta, kokių veiksmų Lietuva ketina imtis gindama savo šalies piliečius vaiko teisių apsaugos sistemoje.

Gabrieliaus mamos advokatė Sandra Latotinaitė sakė, kad jo mamai šiuo metu visiškai uždrausta matytis su juo. S. Latotinaitės teigimu, dėl to jau pateiktas skundas teismui.

Kaip ELTA jau skelbė, trečiadienį Seimo rūmuose surengta vaikų teisėms skirta diskusija. Joje ketinama aptarti Lietuvos ir Norvegijos bendradarbiavimo galimybes vaiko teisių apsaugos srityje.

Renginį "Vaiko teisių užtikrinimas Lietuvoje ir užsienyje: Valstybė ir Šeima - viena komanda?" surengė Lietuvos tėvus vienijančios nevyriausybinės organizacijos "Vakarų Lietuvos tėvų forumas", "Lietuvos tėvų forumas","Nacionalinė šeimų ir tėvų asociacija" ir sambūris "Pro Patria".

Kartu su Lietuvos visuomeninių organizacijų atstovais ir ugdymo ekspertais renginyje dalyvauja svečiai iš Norvegijos, padėsiantys išsiaiškinti, kaip vaiko teisių apsaugos sistemos veikia pačioje Norvegijoje, kokias turėtume įvertinti patirtis ir praktikas bei su tuo susijusius pavojus.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder