Dėl didžio kino meistro režisieriaus Arūno Žebriūno mirties užuojautas reiškia valstybės vadovai

Dėl didžio kino meistro režisieriaus Arūno Žebriūno mirties užuojautas reiškia valstybės vadovai

Valstybės vadovai reiškia užuojautas dėl didžio kino meistro režisieriaus Arūno Žebriūno mirties.

Ministro Pirmininko Algirdo Butkevičiaus užuojautoje pažymima, kad netekome vieno iškiliausių ir talentingiausių Lietuvos kino režisierių, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato, aktyvaus Sąjūdžio dalyvio Arūno Žebriūno. "Jo nuopelnai Lietuvos kinui, darbai, su kuriais užaugo ne viena karta, liks visų Jį pažinojusių ir su Juo kūrusių atmintyje. Reiškiu nuoširdžią užuojautą velionio artimiesiems, kolegoms ir visiems šio didžio kino menininko kūrybos mylėtojams", - sako Vyriausybės vadovas.

Nacionalinės premijos laureatas, režisierius Arūnas Žebriūnas mirė eidamas 84-uosius metus. Didžiąją gyvenimo dalį skyręs kinui, A. Žebriūnas išgarsėjo kaip menininkas, sugebėjęs sovietmečiu išvengti griežtos cenzūros rankos ir gvildenęs žmogui artimas temas.

Pastarąsias dvi savaites režisierius gulėjo ligoninėje. A. Žebriūnui buvo diagnozuotas vėžys. Režisierius gimė 1930 m. rugpjūčio 8 d. Kaune.

A. Žebriūnas yra žinomas kaip filmų „Gražuolė", „Paskutinė atostogų diena", miuziklo „Velnio nuotaka" kūrėjas.

Režisierius lietuvių kine pasirodė 6-ajame dešimtmetyje. Prieš daugiau nei 50 metų Dailės institute baigęs architektūrą, įsidarbino kino studijoje dailininku filme - „Julius Janonis". Kaip kino režisierius debiutavo 1960-aisiais filmu „Paskutinis šūvis".

A. Žebriūnas - vienintelis lietuvių režisierius, sukūręs tiek daug filmų vaikams ir apie vaikus. Juose daug filosofinių apmąstymų apie gėrio ir blogio vertę, svajones. Pasak kino kritikų, A. Žebriūnas mokėjo ir kūrė šviesų ir poetišką kiną.

Už filmą „Paskutinė atostogų diena" A. Žebriūnas pelnė tris garbingus prizus: „Sidabrines bures" Lokarno kino festivalyje (1965), premiją VI Pabaltijo, Baltarusijos ir Moldavijos kino festivalyje, kuris vyko Taline, ir pirmasis iš Lietuvos režisierių - Didįjį prizą Kanų jaunimo filmų festivalyje.

Filmas „Gražuolė" ir jo pagrindinė herojė apdovanoti IV sąjunginiame kino festivalyje Minske, o „Naktibalda" - diplomu už kūrybinius ieškojimus VII sąjunginiame kino festivalyje Baku. Tais pačiais 1974 metais sukurta ir garsioji „Velnio nuotaka", apdovanota IX sąjunginiame kino festivalyje Frunzėje. O „Riešutų duona" įvertinta prizu už režisūrinio meistriškumo savitumą XI sąjunginiame kino festivalyje Jerevane.

2011 m. režisierius A. Žebriūnas apdovanotas Nacionaline kultūros ir meno premija.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder