Darbo partijos taryba: didesnis MMA, jokių pabėgėlių kvotų ir teisingas socialinis modelis

Darbo partijos taryba: didesnis MMA, jokių pabėgėlių kvotų ir teisingas socialinis modelis

Kaune penktadienį posėdžiavusi Darbo partijos taryba priėmė tris rezoliucijas, kuriomis sieks išspręsti jautriausius valstybės klausimus: dėl kitų metų biudžeto ir minimalaus mėnesinio atlyginimo (MMA) didinimo, pabėgėlių priėmimo ir naujojo socialinio modelio.

Taryba taip pat patvirtino 14 naujų kandidatų į vienmandates apygardas 2016-ųjų Seimo rinkimuose.

Vilniaus Naujamiesčio apygardoje parlamentaro mandato sieks Seimo pirmininkės patarėja Ieva Kačinskaitė-Urbonienė, Fabijoniškių - Seimo narys Artūras Paulauskas, Šeškinės - parlamentaras Vytautas Gapšys, Justiniškių - teisingumo viceministras Giedrius Mozūraitis, Karoliniškių - Seimo narys Valdas Skarbalius, Lazdynų apygardoje - buvęs parlamentaras ir buvęs sostinės vicemeras Jonas Pinskus, Naujosios Vilnios apygardoje - Seimo narys Sergejus Ursulas. Vilniaus Antakalnio apygardoje - buvęs parlamentaras Vidmantas Žiemelis, Žirmūnų - parlamentaras Gintaras Tamošiūnas, Kauno Aleksoto-Vilijampolės apygardoje - Sigitas Klimas, Kalniečių - Saulius Giedraitis, Dainavos - Seimo narys Vydas Gedvilas. Vilniaus-Trakų apygardoje - Seimo narė Vilija Filipovičienė, Trakų-Elektrėnų apygardoje - parlamentarė Dangutė Mikutienė.

Dar 25 vienmandatininkai buvo patvirtinti partijos suvažiavime gegužės mėnesį.

Darbo partijos taryba rezoliucija įpareigojo Darbo partijos narius ir partijos deleguotus atstovus Vyriausybėje ir Seime palaikyti partijos reikalavimą didinti MMA.

„Apgailestauju, kad mūsų koalicijos partneriams stipriai trūksta politinės valios kelti MMA, nes tik Darbo partijos dėka pavyko pasiekti, kad nuo 2016 m. sausio 1 d. MMA būtų padidintas iki 350 eurų, tačiau reikalausime ir sieksime, kad MMA nuo liepos 1 d. kiltų iki 400 eurų, o iki metų pabaigos būtų 437 eurai. Žmonių pajamų didinimas visada buvo mūsų prioritetas, todėl nežadame keisti savo pozicijos ir už ją kovosime iki galo", - sakė partijos pirmininkas Valentinas Mazuronis.

Dėl pabėgėlių partija nusprendė, kad priešinsis Europos Komisijos (EK) planui prievartos būdu skirstyti pabėgėlius ES kvotomis ir nepalaikys Vyriausybės vadovo, kitų politinių partijų ar organizacijų siekio į Lietuvą pakviesti ar kitaip motyvuoti atvykti kuo didesnį pabėgėlių skaičių.

„Tai principinė mūsų pozicija. EK pasiūlytas planas paskirstyti pabėgėlius ES šalims per kvotų sistemą yra klaidingas, nes skatina naujus pabėgėlių antplūdžius. Tokia politika - netoleruotina", - įsitikinęs Darbo partijos pirmininko pavaduotojas Artūras Paulauskas.

Daugiausiai diskusijų partijos taryboje sukėlė naujojo socialinio modelio klausimas. Nors iš vienos pusės visi sutinka, kad Lietuvoje darbo santykių reglamentavimas yra atgyvenęs, tačiau nėra sutarta, kaip modernizuojant darbo santykius nepaaukoti darbuotojų socialinio saugumo.

Ilgų diskusijų metu prieita prie „saugumas už lankstumą" koncepcijos. Partijos tarybos nariai sutarė, kad siekiant darbo santykių lankstumo, turi būti atitinkamai užtikrinamos ir dirbančiųjų socialinės garantijos. Kadangi artėja naujojo socialinio modelio svarstymas Seime, sutarta be diskusijų palaikyti visus Trišalėje taryboje suderintus punktus, tačiau svarstant dar nesuderintus - vadovautis „saugumas už lankstumą" principu.

„Darbdaviai reikalauja lankstumo - puiku, mes jį suteiksime, bet darbuotojams privalo už tai būti atitinkamai kompensuota, sumokėta, užtikrintas socialinis saugumas, t. y. negali taip būti, kad darbdavys kažką gauna, o darbuotojas - ne. Kviesime šiuo principu atsakingai vadovautis ne tik Darbo partijos Seimo narius, bet ir visus likusius", - sakė Darbo partijos deleguota socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder