"Darbiečiai" dėl energetikos ministro apsispręs pirmadienį

"Darbiečiai" dėl energetikos ministro apsispręs pirmadienį

Darbo partijos taryba dėl kandidato į energetikos ministrus turėtų apsispręsti pirmadienį partijos tarybos posėdyje, sako Seimo Pirmininkė, partijos vadovė Loreta Graužinienė, nemananti, kad ministro kėdę užims kolega Kęstutis Daukšys.

Pasak politikės, energetikos ministro paskyrimas užstrigo "procedūriniuose derinimuose".

"Pirmadienį yra sušauktas Darbo partijos tarybos posėdis, ir mes ten turėtume užbaigti šitą klausimą, nes mūsų partijos statutas reikalauja irgi tvirtinti valdymo organus, ir mes tą darbą atliksime", - trečiadienį "Žinių radijui" sakė parlamento vadovė.

L. Graužinienė pabrėžė kandidato į ministrus profesionalumą, sąžiningumą - šiuos kriterijus esą kelia ir Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

"Mes turime tų kandidatų ir vyksta pokalbiai, t. y. yra likę dveji metai, kiekvienas, kuris ryžtasi kandidatuoti, supranta, kad ateiti į šią sudėtingą sistemą ir per dvejus metus sugebėti pratęsti tuos darbus nėra taip paprasta. Kažkokių savo naujų idėjų sugeneravimo ar matymo realizacijoje turbūt per tuos dvejus metus nelabai yra galimybių. Todėl žmogus ateidamas supranta, kad jis vykdys tik tęstinius darbus", - apie būsimo naujojo ministro uždavinius kalbėjo L. Graužinienė.

Klausiama apie partijos kolegos K. Daukšio, Seimo Energetikos komisijos pirmininko, atitikimą šiems kriterijams, L. Graužinienė įvertino šio politiko patirtį, tačiau esą K. Daukšys pats šiek tiek abejoja dėl tapimo energetikos ministru.

"Mums ir Seime reikia stipraus žmogaus, nes įstatyminė bazė vis tiek "prasisuka" per Seimą, ir Seimas turi priimti galutinius sprendimus, ir Seime nėra daug žmonių, kurie labai gerai suprastų ūkio arba ypatingai energetinę dalį", - dėstė Seimo Pirmininkė, leidusi suprasti, kad K. Daukšys nebus Darbo partijos kandidatas į energetikos ministrus.

"Taip, pasakyčiau, kad yra dvejonių būtent jam pačiam", - pabrėžė L. Graužinienė.

Komentuodama būsimo ministro partinę priklausomybę, L. Graužinienė sakė, kad tai svarbu kiekvienai partijai, tačiau šiuo atveju reikės atsižvelgti į kandidato kompetenciją ir pradėtų projektų tęstinumą. Premjero Algirdo Butkevičiaus kalbas, kad socdemai esą galėtų pasiimti energetikos ministro postą, Seimo Pirmininkė įvertino kaip pajuokavimą.

"Koalicinė sutartis galioja, ir iš esmės, jei Premjeras rimtai tai būtų pasakęs, tai grėstų rimtomis pasekmėmis. Tai koalicinės sutarties sulaužymas. Negalime iš esmės viešai mėtytis tokiais pasakymais. Gali partneriai susitarti pasikeisti ministerijomis ar taip toliau, tačiau pasakyti, kad "mes galime pasiimti", nežiūrėdami į proporcijas, taip nebūna", - sakė Seimo vadovė.

Pasak Darbo partijos pirmininkės, apie kandidato į energetikos ministrus pasirinkimo eigą informuotas tiek Ministras Pirmininkas, tiek ir Prezidentė.

"Viskam ateis laikas, juo labiau kad sesija tik prasidėjo. Jeigu ir anksčiau būtų rastas ministras, jis būtų negalėjęs prisiekti", - kalbėjo politikė.

Darbo partijai energetikos ministro postas atiteko po to, kai iš jo buvo atstatydintas LLRA deleguotas Jaroslavas Neverovičius, kuris nepakluso Premjero valiai ir į viceministres partijos lyderio Valdemaro Tomaševskio valia paskyrė Renatą Cytacką.

Premjeras, ne kartą pakartojęs, kad politiniuose žaidimuose nedalyvaus, pareiškė, kad LLRA nebus siūlomas postas Vyriausybėje. Ši netrukus paskelbė pasitraukianti iš valdančiosios koalicijos.

Pirmadienį A. Butkevičius nesureikšmino būsimo energetikos ministro partinės priklausomybės ir į pirmą vietą iškėlė kandidato kompetenciją. A. Butkevičius nekomentavo pranešimų, neva Darbo partijos pasiūlytas K. Daukšys neįtiks Prezidentei D. Grybauskaitei, kuri ministro vietoje galimai norėtų matyti nepartinį Kainų ir energetikos kontrolės komisijos pirmininko pavaduotoją Darių Biekšą. Ministras Pirmininkas taip pat juokais nuleido Darbo partijos neformalaus lyderio pasisakymą, kad su Socialdemokratų partija gali būti deramasi ir dėl kitos ministerijos portfelio, jei K. Daukšio kandidatūra netenkina D. Grybauskaitės.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder