Dalia Grybauskaitė: JAV sausumos pajėgų būrys į Lietuvą - "greičiausiai jau šią savaitę"

Dalia Grybauskaitė: JAV sausumos pajėgų būrys į Lietuvą - "greičiausiai jau šią savaitę"

JAV priėmus sprendimą siųsti karius į Baltijos šalis karinėms pratyboms, Lietuvos Prezidentė Dalia Grybauskaitė teigia, kad į Lietuvą JAV sausumos pajėgų kariai gali atvykti jau šią savaitę. Čia, pasak valstybės vadovės, jie kartu su vietos kariais dalyvaus mokymuose, "kaip ginti Lietuvos teritoriją, jeigu iškiltų reali grėsmė".

"Mūsų prašymu į Lietuvą, kaip ir į kitas Baltijos šalis, ir į Lenkiją, įvertinus realias dabartinės situacijos grėsmes mūsų regionui papildomos saugumo priemonės. Tai bus ir papildomos oro pajėgos ilgesniam laikotarpiui, ir jūrų papildomos pajėgos, ir pėstininkų papildomos pajėgos. Artimiausiomis dienomis, greičiausiai jau šią savaitę, Lietuvoje bus papildomas JAV sausumos pajėgų būrys, bus vykdomos pratybos kartu su Lietuvos kariuomene, ir vyks mokymas ginti Lietuvos teritoriją, jei iškiltų reali grėsmė", - sakė D. Grybauskaitė žurnalistams trečiadienį.

Prezidentė teigiamai įvertino sąjungininkų žingsnius. "Džiaugiuosi, kad sąjungininkai reagavo labai sparčiai, įvertino realias grėsmes, kad jos neišgalvotos, ir mūsų prašymu pastiprinimas ateina", - sakė D. Grybauskaitė.

Valstybės vadovė nedetalizavo, kiek karių atvyks į Lietuvą, tačiau pažadėjo, kad jų sutikimas bus atviras žiniasklaidai.

"Ne tiek svarbu kiekis, svarbu, kad tai - mūsų žemėje, ir kad kartu su mūsų kariuomene bus ruošiamasi realiam apgynimui", - sakė D. Grybauskaitė.

JAV, siekdamos palaikyti savo sąjungininkes NATO nares po Rusijos praėjusį mėnesį įvykdytos Krymo pusiasalio aneksijos, antradienį paskelbė apie sprendimą siųsti karius į Baltijos šalis karinėms pratyboms, primena ELTA.

Pratybos vyks keturiose Rytų Europos šalyse, pradedant Lenkija. Vėliau jos bus perkeliamos į Lietuvą, Latviją bei Estiją.

"Atsiųsdami konkrečią pagalbą ir sustiprindami pajėgas Baltijos šalyse, sąjungininkai atsakingai įvertino grėsmes mūsų regiono saugumui ir tesėjo duotą žodį. Bendros pratybos su JAV kariais Lietuvoje sustiprins pasirengimą kolektyvinei gynybai ir prisidės prie mūsų žmonių saugumo užtikrinimo", - teigia Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

JAV armijos kuopa iš 173-iosios desanto brigados, kurios bazė yra Vičencoje, Italijoje, pratybas pradės trečiadienį Lenkijoje.

Kaip ELTA jau pranešė, Lenkija ir JAV susitarė rengti bendras karines pratybas. Tai antradienį rytinėje Lenkijos televizijos laidoje, komentuodamas savo vizito į Vašingtoną rezultatus, pranešė šalies gynybos ministras Tomašas Semoniakas (Tomasz Siemoniak).

"Mes suplanavome visą seriją veiksmų artimiausioms dienoms ir savaitėms, kurie pademonstruos JAV karinį buvimą", - sakė jis, primindamas, kad Pentagonas nusprendė palikti Lenkijos teritorijoje mažiausiai iki šių metų pabaigos Amerikos naikintuvus F-16, atskridusius į Lasko aviacijos bazę.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder