Dalia Grybauskaitė išsikraustys iš Turniškių

Dalia Grybauskaitė išsikraustys iš Turniškių

Prezidentė Dalia Grybauskaitė sako esanti apsisprendusi nelikti gyventi Turniškėse pasibaigus jos kadencijai ir teigia, kad Lietuva turėtų atsisakyti „nomenklatūrinių privilegijų“ prezidentų šeimos nariams.

„Žinau ir seniai apsisprendžiau, jog pasibaigus mano kadencijai, Turniškėse gyventi neliksiu“, – žurnalistams antradienį sakė prezidentė.

Ji teigė nenorinti vertinti prezidento Algirdo Mykolo Brazausko našlės Kristinos Brazauskienės, po vyro mirties gyvenančios rezidencijoje Turniškėse, veiksmų, tačiau pabrėžė, kad tokių privilegijų Lietuvoje derėtų atsisakyti.

„Vakarų Europos šalių patirtis tokių nomenklatūrinių privilegijų prezidentų, buvusių prezidentų šeimos nariams nenumato. Ir manyčiau, kad tai yra nomenklatūrinis reliktas, kuriuo reikėtų atsikratyti ir manau, kad Lietuva jau seniai subrendo, kad tokių privilegijų mes daugiau neturėtume“, – kalbėjo D.Grybauskaitė.

Pirmadienį nustojo galioti sutartis, kuri buvusio prezidento A.M.Brazausko našlei K.Brazauskienei suteikė teisę gyventi rezidencijoje Turniškėse.

„Šiandien ji tas patalpas užima nelegaliai“, - BNS pirmadienį sakė Vyriausybės vicekancleris Rimantas Vaitkus.

Pasak jo, artimiausiu metu bus apsispręsta, ar dėl panaudos sutarties sąlygų nevykdymo bus kreipiamasi į teismą. Vyriausybė anksčiau nepatenkino K. Brazauskienės prašymo pratęsti panaudos sutartį 10 metų arba, negalint to padaryti, suteikti „analogiškos kokybės ir tų pačių parametrų patalpas“.

2010 metais Vyriausybė leido K. Brazauskienei  panaudos pagrindais valdyti ir naudotis Turniškėse esančia rezidencija, kurioje sutuoktiniai gyveno iki A.M.Brazausko mirties.

Po pernai priimto Konstitucinio Teismo išaiškinimo dėl prezidento našlės rentos, konservatoriai ėmė kelti klausimą, ar teisėtai K. Brazauskienei  suteikta teisė gyventi prezidento rezidencijoje Turniškėse. Vis dėlto, šiemet gegužę parlamentas atmetė siūlymą iš Prezidento įstatymo braukti nuostatą, kuri mirusio prezidento sutuoktiniui garantuoja rezidenciją.

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder