Dalia Grybauskaitė: investicijoms bus keliami nacionalinio saugumo reikalavimai

Dalia Grybauskaitė: investicijoms bus keliami nacionalinio saugumo reikalavimai

Antradienį Seimo priimtos Investicijų įstatymo ir Strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčių įmonių ir įrenginių bei kitų nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių įmonių įstatymo pataisos užtikrins, kad į strategiškai svarbius ūkio sektorius investuotų tik skaidrūs, atsakingi ir nacionalinio saugumo interesus atitinkantys investuotojai.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė, inicijavusi šių įstatymų pataisas, siekė užkirsti kelią nacionaliniam saugumui kylančioms grėsmėms, susijusioms su investicijomis į strateginę reikšmę turinčius ūkio sektorius - energetikos, transporto, komunikacijų, informacinių ir aukštųjų technologijų, finansų. Šiomis pataisomis į strateginių nacionaliniam saugumui įmonių sąrašą taip pat įtrauktas karinio aerodromo teritorijoje veikiantis Šiaulių oro uostas. Strateginės reikšmės objekto statusas suteiktas visiems Lietuvos Respublikos teritorijoje esantiems aerodromams.

Įvertinus kitose ES valstybėse narėse galiojantį teisinį reguliavimą, į strateginės reikšmės ūkio sektorius ir greta strateginių objektų esančias teritorijas bus įleidžiamos tik iš anksto patikrintos investicijos. ES teisė suteikia valstybėms narėms galimybę reguliuoti savo investicinę politiką pagal nacionaliniam saugumui iškylančias grėsmes.

Neaiškios kilmės investuotojams, galimai vykdantiems šalies nacionaliniam saugumui priešišką veiklą, priimti įstatymai užkirs kelią veikti strateginiuose ūkio sektoriuose ar teritorijose šalia strateginę reikšmę turinčių objektų.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder