Dalia Grybauskaitė: dabar galime išgyventi ir be Rusijos dujų

Dalia Grybauskaitė: dabar galime išgyventi ir be Rusijos dujų

Pradėjus veikti naujam suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalui, Lietuva galės išgyventi ir be rusiškų dujų - Baltijos šalių energetikos sektoriaus žemėlapis keičiasi iš pagrindų, įsitikinusi Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Klaipėdos uoste pastatytas SGD terminalas turėtų pradėti veikti jau spalio 27 dieną - nuo šios datos Rusijos "Gazprom" netenka kuro tiekimo monopolio, o Lietuva - izoliacijos nuo pasaulinių dujų rinkų. Atlikus bandymus komercinis kuro tiekimas turėtų būti pradėtas 2015 metų pradžioje.

Tanklaiviais importuojamos itin stipriai ataušintos dujos ne tik užtikrins Lietuvai energetinį saugumą, bet ir pakeis santykius su Rusija, duodama interviu "Reuters" sakė šalies vadovė.

"Mums šis žingsnis suteiks laisvės priimant sprendimus. Niekas nebegalės mūsų šantažuoti ar versti mokėti politinę kainą. (...)", - pabrėžė D. Grybauskaitė.

Lietuva nuo šiol galės ne tik visiškai apsirūpinti pati, bet SGD tiekti ir savo Baltijos regiono kaimynėms - Latvijai bei Estijai.

"Nebebūsime priklausomi nuo "Gazprom" tiekiamų dujų. Jeigu kuro tiekimas sutriks, pasinaudosime savo terminalu - jis gali patenkinti apie 90 proc. visų trijų Baltijos valstybių poreikių", - pažymėjo Prezidentė.

Terminalas techniškai per metus gali patiekti 4 mlrd. kub. metrų dujų, t. y. jo pajėgumas siekia beveik 5 mlrd. kub. metrų dujų, kurias per dvylika mėnesių vidutiniškai sunaudoja visos trys Baltijos šalys. Dar reikia pagerinti dujų tiekimo jungtį su Latvija, tačiau šiuos darbus tikimasi baigti dar iki 2015 metų pabaigos.

Gamtinių dujų tiekėjo funkciją atliksianti bendrovė "Litgas" su Norvegijos kompanija "Statoil" pasirašė suskystintųjų gamtinių dujų tiekimo sutartį. "Statoil" tieks terminalui būtinąjį produkcijos kiekį - po 540 mln. kubinių metrų gamtinių dujų per metus, kad terminalui dirbant minimaliu nepertraukiamu režimu būtų palaikomas stabilus technologinis procesas.

Lietuvos susitarimas dėl dujų tiekimo su "Gazprom" taip pat baigiasi 2015 metų pabaigoje.

"Tarsimės su "Gazprom" tik tuomet, jei jie keis kainos nustatymo formulę, jeigu bus taikoma rinkos kaina ir jeigu dujų rinka įmonė tolygiai dalinsis su kitomis bendrovėmis", - teigė D. Grybauskaitė.

Prezidentė nurodė, kad, Rusijos koncernui "Gazprom" sustabdžius dujų tiekimą, Lietuva galėtų papildomą SGD kiekį įsigyti rinkoje, be to, mėnesį šalį aprūpinsiančių dujų atsargų yra ir Inčukalnio dujų saugykloje Latvijoje.

"Iš tiesų mes daugiau nebesirūpiname (dėl rusiškų dujų tiekimo) (...) Lietuvai šią žiemą", - sakė Prezidentė.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder