D. Grybauskaitė: ES visi puikiai supranta turintys reikalą ne šiaip su Rusija, o su V. Putino Rusija

D. Grybauskaitė: ES visi puikiai supranta turintys reikalą ne šiaip su Rusija, o su V. Putino Rusija

Europos Sąjungos (ES) lyderiai supranta turintys reikalą su Vladimiro Putino vadovaujama Rusija, tačiau bendrijos bendradarbiavimas su Rusija vis vien turi būti lygiavertis, penktadienį Briuselyje po dvi dienas trukusio ES viršūnių susitikimo sakė Lietuvos Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Antroji Europos Vadovų tarybos (EVT) diena buvo skirta aptarti ES ir Rusijos santykių būklę ir tolesnę jų pažangą.

"Dėl Rusijos (mane tai nustebino) turbūt pirmą kartą nuotaika Europos Sąjungoje visų šalių narių ir Taryboje dalyvavusių šalių labai panaši. Taigi visi puikiai supranta, kad turime reikalą su V. Putino Rusija, o ne šiaip su Rusija, puikiai supranta, kad iliuzijų apie tokią Rusiją turėti tikrai nereikia. Bet taip pat visi suprantame, kad kaimynas yra toks, koks yra, ir bendradarbiauti reikia", - Lietuvos žurnalistams sakė D. Grybauskaitė.

Lietuvos vadovė pabrėžė, kad bendradarbiavimas turi būti abipusiai naudingas, neturi būti vienašališkų nuolaidų, o bendradarbiavimas turi būti grindžiamas savitarpio pagarba ir pasitikėjimu.

Prezidentė taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad nereikėtų taikyti dvigubų standartų: jeigu ES daro kokias nors nuolaidas Rusijai, jos turėtų būti daromas ir kitoms Rytų partnerystės šalims, pavyzdžiui, Ukrainai. Lietuvos vadovės teigimu, Ukrainos klausimu ES lyderiai priėjo konsensusą, kad šį klausimą reikia spręsti, palaikyti Ukrainos europinę kryptį.

"Sprendimai dėl pasirašytos asociacijos sutarties ar pasirašymo su Ukraina rudenį Vilniuje turės būti priimami jau greičiausiai gegužės pradžioje", - prognozavo D. Grybauskaitė.

Pasak Prezidentės, klausimas dėl tarnybinių pasų turėtojų nesvarstytas, nes jau sprendimas priimtas anksčiau. Diplomatinių šaltinių duomenimis, Europos Sąjunga ir Rusija juda susitarimo, kuris leistų 15 tūkst. Rusijos pareigūnų laisvai keliauti po ES, link. Tam, kad tai būtų įgyvendinta, reikia ES narių pritarimo kvalifikuota balsų dauguma.

"Puikiai suprantame, su kokia Rusija turime reikalą, suprantame V. Putino Rusijos ambicijas, ypač savo kaimynų atžvilgiu, bet realybė tokia, kokią priimame. Ir labai gerai, kad Europos šalys pagaliau supranta šitą realybę taip, kaip suprantame mes - to anksčiau nebuvo. Ir turėsime bendradarbiauti su tokia šalimi, kokia yra mūsų kaimynė", - EVT antrąją dieną, skirtą santykiams su Rusija, reziumavo D. Grybauskaitė.

Anot Lietuvos vadovės, ES viršūnių pokalbiai dėl Sirijos neužgožė diskusijos dėl Rusijos.

"Klausimas buvo pirmą kartą taip plačiai diskutuotas tarp ES šalių narių, taip atvirai ir realistiškai, todėl ir sakau, kad nuotaika buvo tikrai visai kitokia, negu būdavo anksčiau. Ir toks klausimas - ES santykiai su Rusija - dar taip nebuvo diskutuojamas anksčiau", - sakė D. Grybauskaitė.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder