Cigaretes kiša į vienodus pakelius

Cigaretes kiša į vienodus pakelius

Lietuva vėl išsišoko - Seimas stumia įstatymo pataisą, pagal kurią didžiąją dalį cigarečių pakuotės ploto turėtų užimti apie rūkymo žalą perspėjantieji užrašai. Kol kas visose Europos Sąjungos (ES) šalyse vadovaujamasi tabako produktų direktyva, pagal kurią įspėjimams skirta kur kas mažiau - tik 40 proc. - pakelio ploto.

Per pirmąjį balsavimą vėlų antradienio vakarą Seimas pritarė Tabako kontrolės įstatymo pataisai, pagal kurią ant Lietuvos rinkoje parduodamų tabako gaminių pakelių apie rūkymo žalą įspėjantieji atvaizdai ir užrašai turės užimti ne mažiau kaip 80 proc. šio paviršiaus ploto. Mūsų šalis būtų pirmoji ES, kurioje galioja toks griežtas reikalavimas.

Nepatraukli pakuotė

Vienas šios įstatymo pataisos iniciatorių parlamentaras Gediminas Navaitis "Vakarų ekspresui" aiškino, kad taip būtų sumažintas cigarečių pakelio patrauklumas.

Seimūnas tvirtino, kad, Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, dėl rūkymo pasekmių Lietuvoje kasmet miršta 7 tūkst. žmonių.

"Tie žmonės miršta todėl, kad pradėjo rūkyti. Retas kuris prie cigarečių įpranta sulaukęs keturiasdešimties ar trisdešimties metų. Paprastai rūkyti pradedama paauglystėje, kai rūkymas laikomas net prestižo dalyku. Esu įsitikinęs, kad vaikai rūko paveikti reklamos ir spalvingų užrašų ant cigarečių pakelių. O jei mes ant pakelio spausdintume įspėjamuosius užrašus, pakelio vizualinis patrauklumas sumažės. Tad ir rūkančių paauglių turėtų sumažėti", - tikisi G. Navaitis.

Parlamentaro manymu, ši įstatymo pataisa turėtų įsigalioti dar šią Seimo kadenciją.

"Mane tik nustebino kai kurių kolegų pasyvus balsavimas. Neaktyvūs buvo konservatoriai. Gal jie taip gina tabako monopolijų interesus?" - svarstė G. Navaitis.

Drausti - neefektyvu

Tačiau konservatorius Saulius Pečeliūnas abejoja šios pataisos nauda. Jo manymu, draudimas paaugliams gali turėti priešingą poveikį nei tikėtasi.

"Taip, aš ir pats rūkau. Net ir kalbėdamas su jumis tą darau, tačiau net jei ir didelėmis raidėmis ant visų namų sienų būtų rašoma apie tabako žalą, aš nemesčiau", - juokėsi S. Pečeliūnas.

Jis taip pat svarstė, kad jaunas žmogus, negalėdamas pamatyti visų gamintojo ant pakelio pateiktų užrašų gali suklysti ir pasirinkti stipresnes cigaretes.

"Manau, jei jaunimui suteiksime laisvę patiems rinktis, rezultatą turėtume geresnį nei drausdami daryti vieną ar kitą veiksmą. O jei drausime, paauglys gali vien iš keršto pradėti rūkyti", - aiškino parlamentaras.

Prieštarautų direktyvoms

Europos teisės departamento prie Teisingumo ministerijos nuomone, tokia Seimo priimta pataisa prieštarautų Europos Parlamento direktyvai, užtikrinančiai laisvą prekių judėjimą.

"Mūsų nuomone, ši pataisa galėtų pažeisti laisvą prekių judėjimą tarp ES šalių. Mat dėl mūsų vidaus teisės aktų gamintojas, norintis parduoti tabako gaminius kitose ES šalyse, ant kurių pakuočių įspėjamieji užrašai turi būti pateikiami pagal kitas taisykles ir todėl užima 40 ar 50 procentų tabako gaminių pakelio ploto, turėtų juos perpakuoti. Tas pats galiotų ir kitose šalyse pagamintiems tabako gaminiams, nes norint parduoti juos Lietuvos rinkoje tektų perpakuoti", - sakė Europos teisės departamento direktoriaus pavaduotoja Rūta Mackevičienė.

Grėsmė intelektinei nuosavybei

Rygoje vykusioje Intelektinės nuosavybės apsaugos tarptautinės asociacijos (AIPPI) konferencijoje kalbėta ir apie galimas grėsmes, kurios kiltų dėl reikalavimų tabako gaminius pakuoti vienspalvėje pakuotėje.

AIPPI Latvija prezidento, advokato Agrio Bitanso teigimu, jau 2010 m. Europos Komisija svarstė, ar atsižvelgti į Pasaulinės Sveikatos organizacijos rekomendaciją suvienodinti tabako pakuotes.

"Gamintojams būtų suteiktos teisės ant pakuotės spausdinti tik prekės ženklus ir produkto pavadinimą, produkto kiekį, įspėjimus dėl sveikatos žalos ir kitą privalomąją informaciją, pavyzdžiui, apsaugos ženklinimą. Pati pakuotė būtų vienspalvė. Tačiau ekspertai nurodo, kad toks reguliavimas yra mėginimas beveik visiškai uždrausti prekės ženklų ir kitokios intelektinės nuosavybės naudojimą", - sakė A. Britansas.

Jo teigimu, reikėtų atsižvelgti ir į tai, kad neretai techniškai sudėtingas tabako gaminių pakuočių įforminimas leidžia muitinėms identifikuoti prekės kilmę ir apsunkina prekės klastojimą. Todėl kyla pavojus, kad standartizuotos pakuotės įvedimas padidintų suklastotų prekių ir kontrabandos apimtis.

Balandžio pradžioje paskelbtoje Jungtinio tarptautinio nusikalstamumo tyrimų centro "Transcrime" ataskaitoje teigiama, kad Europos Komisijos siūloma bendrinė tabako gaminių pakuotė gali paskatinti padirbinėjimą, o vartotojams bus sunku atskirti legalius gaminius nuo padirbtų.

Pasikėsinimas į nuosavybę

AIPPI ekspertai nurodo, kad toks reguliavimas yra mėginimas beveik visiškai uždrausti prekės ženklų ir kitokios intelektinės nuosavybės naudojimą. Teisės profesorius, advokatas Vytautas Mizaras priduria, kad matydami prekės ženklą vartotojai gauna visą informaciją apie perkamą produktą. O jei prekės ženklui žymėti bus palikta tik 20 proc. pakelio, tai būtų palengvintos sąlygos piratinei pakuotei bei klastotėms.

"Manau, kad ta įstatymo pataisa neproporcingai ribotų intelektinės nuosavybės naudojimą, pasikėsintų į prekės ženklo vertę ir kainą. Be to, nukentėtų ir vartotojai, kurie negautų išsamios informacijos apie gaminio kilmę", - "Vakarų ekspresui" sakė teisės profesorius.

Jo manymu, verčiau daugiau dėmesio skirti rūkymo prevencijai, švietimui bei labiau kontroliuoti, kad cigaretės nepatektų į nepilnamečių rankas.

"Nėra moksliškai įrodyta, kad "paprastos" pakuotės mažintų rūkančiųjų skaičių. Tai tik spekuliacijos. Jeigu paprastos pakuotės principas būtų įvestas ir tokio pobūdžio prekės ženklus įstatymu būtų uždrausta naudoti, faktiškai tai prilygtų priverstiniam nuosavybės nusavinimui, nes prekės ženklas, kuris nenaudojamas, neginamas ir yra anuliuojamas", - kalbėjo teisininkas.

Pagalba kontrabandai?

Patys tabako gamintojai siūlo neišsišokti su radikaliais draudimais ir pritaria siūlymams sutelkti jėgas kovojant su nesąžiningais pardavėjais, parduodančiais tabako gaminius jaunesniems nei 18 metų asmenims.

"Nė vienoje ES šalyje nėra peržengta minimali Tabako produktų direktyvos nuostata, pagal kurią ant priekinės pakelio pusės įspėjimams skirta 30 procentų ploto, o ant galinės - 40 procentų. Europos Komisija šiuo metu peržiūri tas nuostatas, tad gal vertėtų ir mums palaukti bei neskubėti?" - svarstė Gintautas Dirgėla, UAB "Philip Morris Lietuva" korporatyvinių reikalų direktorius.

Jis teigė negalintis atsakyti, ar tokia įstatymo pataisa turėtų įtakos bendrovės pajamoms. Tačiau, perspėjo G. Dirgėla, neabejotinai suklestėtų nelegaliai į šalį atgabentų rūkalų pardavėjai, mat jiems nebūtų taikomi jokie ribojimai.

Užtat Seimo narys G. Navaitis atmetė oponentų priekaištus, esą sumažėjus cigarečių pardavimams gali sumažėti ir įplaukos į biudžetą akcizo pavidalu.

"Sveikatos atstatymui ir slaugai skiriame 4-5 kartus daugiau lėšų nei surenkame akcizo už tabako gaminius. Tad ir finansinis šios pataisos laimėjimas yra 5 kartus didesnis už galimą nuostolį", - prognozavo G. Navaitis.

SIEKIS. Australija tapo pirmąja šalimi, priėmusia radikalų sprendimą dėl cigarečių pakuočių. Nuo šių metų gruodžio visos cigaretės, tabakas ir cigarai šioje šalyje turės būti pardavinėjami paprastuose vienoduose alyvuogių žalumo pakeliuose. Cigarečių gamintojų pavadinimai bus užrašomi vienodu šriftu. Be to, didžiąją dalį pakuotės ploto užims socialinė reklama, nukreipta prieš rūkymą. Kai kurie Lietuvos parlamentarai norėtų pasukti panašiu keliu.

AFP-SCANPIX nuotr.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder