Centras koordinavo 47 operacijas

Centras koordinavo 47 operacijas

2013 metais Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų Jūrų gelbėjimo koordinavimo centras gavo 47 pranešimus apie įvairius su paieškos ir gelbėjimo bei taršos incidentais susijusius įvykius, buvo išgelbėti 35 žmonės.

Jūrų gelbėjimo koordinavimo centras nuolat budi ir yra pasirengęs bet kurią akimirką reaguoti į pranešimus, susijusius su paieškos ir gelbėjimo operacijomis bei teršimo incidentų likvidavimu Baltijos jūroje, Klaipėdos valstybiniame jūrų uoste ir Kuršių mariose.

Iš visų centro gautų pranešimų 15 buvo susiję su žmonių paieškos ir gelbėjimo operacijų organizavimu, kurių metu buvo išgelbėti 35 asmenys. Dauguma iš jų - 21 - tai žiemą ir pavasarį nuo Kuršių marių aižėjančio ledo išgelbėti žvejai.

Kiti pranešimai buvo susiję su vandens tarša, įvairios pagalbos teikimu laivų įguloms ir keleiviams, laivų gedimais ir gaisrais juose bei kita pagalba Baltijos jūroje ir Kuršių mariose.

Lietuvos atsakomybei priskirto paieškos ir gelbėjimo rajono Baltijos jūroje plotas - 6945 kvadratiniai kilometrai. Lietuvai priskirtas rajonas ribojasi su kaimyninių valstybių - Latvijos, Rusijos Kaliningrado srities ir Švedijos paieškos ir gelbėjimo rajonais. Tolimiausias Lietuvai priskirto rajono taškas nuo Klaipėdos uosto vartų į vakarus nutolęs 107 jūrmyles (198 km).

Vykdant operacijas Klaipėdos jūrų uoste, Kuršių mariose ar Baltijos jūroje pasitelkiami skirtingi institucijų turimi pajėgumai.

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto akvatorijoje gelbėjimo ir taršos likvidavimo darbus dažniausiai atlieka uosto tarnybos ir jų laivai, kartais pasitelkiami Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo valdybos pajėgumai.

Kuršių mariose gelbėjimo operacijos vykdomos Valstybinės sienos apsaugos tarnybos Pakrančių apsaugos rinktinės ir Priešgaisrinės gelbėjimo valdybos pajėgumais - laivais, valtimis, ratinėmis transporto priemonėmis, taip pat pasitelkiamas budintis Karinių oro pajėgų paieškos ir gelbėjimo sraigtasparnis.

Baltijos jūroje, Lietuvos Respublikai priskirtame Paieškos ir gelbėjimo darbų rajone, gelbėjimo bei taršos likvidavimo operacijų vykdymui pasitelkiami Karinių jūrų pajėgų laivai, Karinių oro pajėgų paieškos ir gelbėjimo sraigtasparnis, kartais ir Klaipėdos valstybinio jūrų uosto kateriai.

Jūrų gelbėjimo koordinavimo centras - Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų padalinys, savo veiklą pradėjęs 2009 m. sausio 1 d. Šio centro uždaviniai yra organizuoti, koordinuoti ir vadovauti žmonių paieškos ir gelbėjimo darbams, taip pat organizuoti, koordinuoti ir vadovauti naftos, kenksmingų medžiagų išsiliejimų ir kitų teršimo incidentų likvidavimo darbams jūroje.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder