Birželio 19-oji: vardadieniai, dangaus kūnai, istorija

Birželio 19-oji: vardadieniai, dangaus kūnai, istorija

Birželio devynioliktoji, antradienis - 171-oji metų diena (antroji 25-osios metų savaitės diena), iki Naujųjų metų lieka 195 dienos.

Savo vardadienius šiandien švenčia: Dovilas, Dovilė, Gaudvilas, Gervazas, Protazas, Protazijus, Ramunė, Romualda, Romualdas, Svaigeda, Svaigedas, Svaigedė;

rytoj: Nautara, Nautaras, Nautarė, Nauvyda, Nauvydas, Nauvydė, Silverija, Silverijus, Žadvainas, Žadvainė;

poryt: Alicija, Aloyza, Aloyzas, Galmina, Galminas, Galminė, Iliuminata, Irtuona, Vasarė.

Dangaus kūnai

Saulė šiandien teka 4.41, leidžiasi 21.59. Dienos ilgumas - 17.18.

Pirmąją jaunaties dieną Mėnulis teka 4.38, leidžiasi 21.39.

Saulė Dvynių ženkle.

Protingos mintys

"Kuo ilgiau galvosime apie savo nesėkmę, tuo smarkiau ji mus žeis" (Volteras).

Lietuva birželio 19-ąją

1431 m. Lietuvos didysis kunigaikštis Švitrigaila su Kryžiuočių ordinu sudarė Skirsnemunės sutartį, kuria abi pusės pasižadėjo teikti savitarpio pagalbą užpuolimo atveju.

1781 m. sugriuvo Vilniaus rotušės bokštas. Nukentėjo rotušės pastatas, magistro bei pirklių archyvai.

1909 m. pradėtos leisti "Lietuvos žinios".

1940 m. Ministras Pirmininkas Justas Paleckis Sovietų Sąjungos reikalavimu į aukštus postus paskyrė komunistus: Mečislovą Gedvilą - vidaus reikalų ministru, Antaną Sniečkų - Valstybės saugumo departamento direktoriumi.

1988 m. išleistas pirmasis informacinio biuletenio "Sąjūdžio žinios" numeris.

1998 m. Medininkuose atidarytas Vilniaus teritorinės muitinės sienos perėjimo punktas. Jo statybą finansavo Europos Komisija ir Lietuvos Vyriausybė.

2004 m. Kaune dainų švente "Tėvynės balsai" paminėtas dainų švenčių Lietuvoje tradicijos 80-metis.

2005 m. Kaune masiniu įvairaus tipo bei galingumo orlaivių skrydžiu ir NATO naikintuvų gausumu paminėtas vienas seniausių oro uostų Europoje S. Dariaus ir S.Girėno oro uosto 90-metis. Šiame oro uoste 1933 metų vasarą turėjo nusileisti Atlanto nugalėtojai Steponas Darius ir Stasys Girėnas.

2007 m. eidamas 67-uosius metus mirė Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo narys, Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataras Antanas Karoblis.

2008 m. Seimas paminėjo 1991 m. mirusio Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo nario, Nepriklausomybės Akto signataro Valerijono Šadreikos 70-ąsias gimimo metines.

2008 m. po daugiau nei dešimtmetį trukusių dvišalių derybų baigta demarkuoti Lietuvos ir Baltarusijos valstybės siena.

Įdomiausi pasaulio istorijoje birželio 19-osios įvykiai

1566 m. Edinburge gimė Škotijos karalius Jokūbas VI. Jau po metų jis tapo Škotijos karaliumi, o 1603 metais - Anglijos karaliumi Jokūbu I. Tai buvo pirmasis karalius, valdęs tuo pačiu metu ir Škotiją, ir Angliją.

1623 m. gimė prancūzų matematikas, fizikas Blezas Paskalis (Blaise Pascal). Jis sukonstravo vieną pirmųjų sudėties ir atimties skaičiavimo mašinų, sudarė integralinio skaičiavimo taisyklių. Vienas iš hidrostatikos pradininkų nustatė jos pagrindinį dėsnį, įrodė, kad egzistuoja atmosfera ir kt.

1669 m. Lenkijos karaliumi išrinktas iš Lietuvos kilęs Mykolas Kaributas Višnioveckis.

1799 m. Maskvoje Apreiškimo cerkvėje pakrikštytas Aleksandras Puškinas, kuris užaugęs tapo garsiu visame pasaulyje poetu.

1837 m. mirė rusų rašytojas dekabristas Aleksandras Bestuževas.

1846 m. JAV Naujojo Džersio valstijos Hobokeno vietovėje pagal nustatytas taisykles sužaistas pirmasis beisbolo mačas.

1885 m. į Niujorką atgabenta prancūzų dovana - "Laisvės statula".

1896 m. Pensilvanijoje gimė Besi Volis Vorfyld (Bessie Wallis Warfield). Dėl jos Didžiosios Britanijos karalius Eduardas VIII 1936 metais atsisakė sosto.

1947 m. gimė indų rašytojas Salmanas Rušdis (Salman Rushdie), išgarsėjęs savo "Šėtoniškosiomis eilėmis", už kurias Iranas paskelbė jį už įstatymo ribų.

1953 m. už šnipinėjimą Sovietų Sąjungai JAV elektros kėdėje mirė Džulijus ir Etelė Rozenbergai (Julius/Ethel Rosenberg). Tai buvo pirmoji mirties bausmė, įvykdyta sutuoktiniams.

1961 m. baigėsi 1899 metų sutartis, pagal kurią Didžioji Britanija buvo atsakinga už Kuveito užsienio politiką. Taip Kuveitas tapo visiškai nepriklausoma valstybe.

1970 m. po 17 dienų orbitoje Sovietų Sąjungoje saugiai nusileido "Sojuz-9" kosminis laivas.

1993 m. mirė anglų rašytojas ir Nobelio literatūros premijos laureatas seras Viljamas Goldingas (William Golding). Garsiausi jo kūriniai - romanai "Musių valdovas", "Paveldėtojai", "Inercija".

1999 m. Didžiosios Britanijos princas Edvardas (Edward) vedė viešųjų ryšių specialistę Sofi Rys-Džons (Sophie Rhys-Jones).

2000 m. Didžiosios Britanijos muitininkai Doverio uoste viename sunkvežimyje rado 58 uždususių nelegalių kinų migrantų kūnus.

2001 m. Sirijos armija netikėtai pasitraukė iš Libano sostinės Beiruto ir priemiesčių. Čia ji buvo dislokuota ištisus dešimtmečius.

2002 m. Hamidas Karzajus (Hamid Karzai) tapo Afganistano prezidentu.

2003 m. Nigerijoje vagims sugadinus naftotiekį žuvo 125 žmonės.

2009 m. mirė 113-os metų sulaukęs seniausias pasaulio žmogus japonas Tomodžis Tanabė (Tomoji Tanabe). Tik vienas iš tūkstančio šimtamečių sulaukia 110-ies metų amžiaus.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder