Birutė Vėsaitė: "Mane persekiojo nuo pirmos dienos"

Birutė Vėsaitė: "Mane persekiojo nuo pirmos dienos"

Savaitės žmogus - žaibiškai iš pareigų atleista ūkio ministrė Birutė Vėsaitė, kurios galimos kaltės net nesiėmė tirti Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK).

Penktadenį, paskutinę darbo dieną, ministravusi Birutė Vėsaitė davė interviu „Respublikai“.

- Per dvi savaites tapo akivaizdu, kad kažkam būtinai reikėjo jus patraukti iš šio posto pirmai progai pasitaikius, tad ar galite pasakyti - kam ir kodėl?

- Mane atleido tik dėl smulkmenos, o interesų grupių šioje istorijoje tikrai yra.

Ūkio ministerijos žinioje buvo likę kai kurie energetikos reikalai bei Europos Sąjungos parama ir jos paskirstymas. Pirmiausia mes sugraibėme visus ES paramos likučius, kad konkrečių savivaldybių gyventojai, kurie daugiausia moka už šilumą, pradėtų mokėti mažiau jų valdžiai perėjus prie biokuro katilų.

Nuo tos dienos, kai tapau ministre, buvau pradėta persekioti labiau dėl kitų dalykų. Pirmiausia mane padarė taikiniu internete, šaipėsi. Ūkio ministerijoje radau paslėptus kai kurių senų istorijų galus, vedančius prie buvusių Andriaus Kubiliaus Vyriausybės ministrų Dainiaus Kreivio ir Rimanto Žyliaus.

Pradėjus tuos galus klibinti giliau, prieš mane mestos rimtesnės pajėgos. Kalakutų istorija buvo tik proga mane sutrypti.

- Ką radote ėmusi revizuoti D. Kreivio ir R. Žyliaus veiklą?

- Valstybei padarytą finansinę žalą. Ūkio ministerija jau kreipėsi į Vilniaus apygardos prokuratūrą, pastaroji turėtų aiškintis, ar steigiant UAB Lietuvos tyrimų centrą (LTC) nebuvo piktnaudžiavimo ar kitos nusikalstamos veikos požymių.

LTC buvo įsteigtas bendradarbiauti mokslinių tyrimų srityje su garsia IBM kompanija, bet Lietuvai atnešė bent 19 mln. litų žalą ir smūgį mūsų valstybės tarptautiniam prestižui. Tik IBM niekuo dėta, ši kompanija žada ir toliau investuoti Lietuvoje.

- Kas turėtų atsakyti už tai?

- A. Kubilius, D. Kreivys, buvęs švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius, kurie yra tiesiogiai atsakingi už tai, kad neblogas projektas buvo vykdomas blogai.

D. Kreivio atsistatydinimas iš ūkio ministro pareigų vis dėlto nebuvo smulkus skandalas dėl jo mamos įmonių vykdytų Lietuvos mokyklų renovacijos bėdų. Juk ES Kovos su sukčiavimu tarnyba (OLAF) atsakė, kad dėl minimų asmenų Lietuva padarė 6 mln. litų žalos. Keista, tačiau OLAF atsakymas mums kurį laiką buvo slepiamas, tik neseniai, jau per mano istoriją, išvydo dienos šviesą.

Ėmiau gilintis ir į „Toksikos“ projektą, kurio vertė - apie 85 mln. litų. Pinigai jau panaudoti, o Šiauliuose pastatytas tik brokuotas, neveikiantis ypatingų pavojingų atliekų deginimo įrenginys.

Už šį sužlugdytą projektą ir iššvaistytus pinigus taip pat turėtų atsakyti A. Kubilius, D. Kreivys ir R. Žylius.

Ėmiau gilintis ir į Viešųjų pirkimų tarnybai (VPT) sukurtos centrinės viešųjų pirkimų elektroninės sistemos reikalus. Ta sistema leido paskutinę akimirką pakeisti konkursuose dalyvaujančių įmonių duomenis ir lengvai laimėti bet kokį konkursą.

Dėl to į prokuratūrą buvo kreipęsis pats VPT direktorius Žydrūnas Plytnikas, bet kadangi prokurorai nieko netyrė, aš tyriau pati. Paaiškėjo, kad sistemą kūrė įmonė „Hewlett Packard“, kurioje anksčiau dirbo tas pats R.Žylius.

Man užkliuvo ir tai, kad sistemai išduota net 50 metų neliečiamumo licencija, panaudota ES parama, tad su projektu nieko negalima daryti bent penkerius metus.

- Ar tiesa, kad aptikote ne tik A. Kubiliaus, bet ir pačios D. Grybauskaitės favorito - buvusio energetikos ministro Arvydo Sekmoko - keistos veiklos pėdsakus?

- Kalbant apie A. Sekmoką, apskritai sunku nustatyti, kokią žalą valstybei padarė šis asmuo, kuris praktiškai nesusitikinėdavo nei su Seimo nariais, nei energetikais. Jis dirbo tarsi beorėje erdvėje, kur kažką vienas ir nuspręsdavo.

A. Sekmoko veiklos žalą Lietuvai reikėtų pradėti skaičiuoti nuo 100 mln. litų, kurie akivaizdžiai dingo Ignalinos atominės elektrinės (IAE) uždarymo projektuose.

Ūkio ministerijoje susidūriau ir su kita problema - valstybei priklausančios įmonės VAE, „Lietuvos elektrinė“ ir kt. mums piktybiškai neteikė jokios būtinos informacijos. Vos tik prisiliesdavau prie kokio projekto, stengiausi atkurti lėšų judėjimo kryptis, viskas staiga būdavo vyniojama į vatą ir slepiama.

Akivaizdu, kad Visagino atominės elektrinės (VAE) konsultantų tarpusavio debatams veltui išleista mažiausiai 25 mln. litų, bet to netiria jokios specialiosios tarnybos.

Kai kam užkliuvau išsiaiškinusi, kad iš energetikos projektų dideli valstybės pinigai buvo plaunami čia, apsukami per užsienio šalis ir, beje, sugrąžinti į sąskaitas Lietuvoje. Kai ėmiau apie tai pusbalsiu kalbėti, reikėjo tokią ir užčiaupti. Žinią apie tai pirmiausia nunešiau į Vyriausybę, bet čia man buvo patarta „susitvarkyti su problemomis atgaline data“.

- Kas taip patarė?

- Žinau tuos žmones, bet konkrečių pavardžių dar negaliu pasakyti, nes neturiu kvalifikuotai parengtų įrodymų. Juos privalo rinkti teisėsaugininkai ir įtariamųjų reikia ieškoti Finansų ministerijoje, kuriai perduotas ir VAE klausimas.

Ten kai kas tyliai užsiima intrigomis, dangsto senas aferas.

- Ar apie savo istoriją atvirai pasikalbėjote su A. Butkevičiumi?

- Nenoriu atsakyti į šį klausimą.

- Kodėl, kilus kalakutų skandalui, prie jūsų galvos nukirsdinimo prisidėjo ir psichozė dėl VšĮ „Versli Lietuva“ vadovo Pauliaus Lukausko atleidimo?

- Prie Ūkio ministerijos net atsirado kažkokie piketuotojai, kurie dėliojo popierinius paukščius, kurie, kaip vėliau paaiškėjo, buvo lankstomi konservatorių partijos būstinėje.

P. Lukauskas pasiprašė atleidžiamas iš darbo savo noru. To jis paprašė tik todėl, kad aš atsisakiau jam suteikti eilines nemokamas atostogas.

Atsisakiau ne šiaip sau, o pasiaiškinusi, kuo išties užsiima šis tikrai gabus žmogus, vadovavęs „Versliai Lietuvai“, kuri valdo didelius ES pinigus.

Gaudamas apie 6,5 tūkst. litų atlyginimą į rankas, net 25 proc. savo veiklos P. Lukauskas skirdavo sau. Pernai jis dėl nemokamų atostogų darbe nesirodė net tris mėnesius, nes tuo metu konsultuodavo Rusijos įmones.

Beje, P. Lukauskas „Verslios Lietuvos“ vadovu tapo be jokio konkurso ir specialiųjų tarnybų leidimo dirbti su slapta informacija.

- Ar galima vienu iš jūsų karjeros pabaigos užsakovu laikyti ir prezidentę D. Grybauskaitę?

- Tai jūs taip pasakėte. Bet tikrai keista, kad kai mane skyrė ministre, prezidentės egzaminą išlaikiau gana tvirtai.

Pirmasis konservatorių parengto aukų sąraše turėjo būti sveikatos apsaugos ministras Vytenis Andriukaitis, bet jis, pasirodo, turi per daug rėmėjų - jo reforma patenkintų paprastų pacientų.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder