Birutė Vėsaitė: "Kišau nosį į dingusius milijonus"

Birutė Vėsaitė: "Kišau nosį į dingusius milijonus"

Ūkio ministerijos vadovės skrydis privačios bendrovės užsakytu lėktuvu į Kazachstaną sukėlė didelį triukšmą dėl nieko - Birutė Vėsaitė tvirtina tik sutaupiusi laiko ir davusi naudos visam lietuviškam verslui.

Pranešimai, kad už ministrės B.Vėsaitės ir jos pavaldinių skrydį į Kazachstano sostinę Astaną sumokėjo bendrovė „Arvi“, esą turinti tiesioginių interesų šioje ministerijoje, sukėlė kone Vyriausybės krizę.

Seimo konservatoriai skubiai ėmė rengti interpeliaciją B.Vėsaitei, prie jų prisidėjo ministrę kritikavusi prezidentė Dalia Grybauskaitė, ją netikėtai palaikė valdančiosios koalicijos partneriai Darbo partijos (leiboristų) vicepirmininkas Viktoras Uspaskichas, „Tvarkos ir teisingumo“ lyderis Rolandas Paksas.

Seimo pirmininkas Vydas Gedvilas vakar jau pasiūlė B.Vėsaitei pasitraukti iš pareigų, jei tik ministrei nepalankų sprendimą priims Vyriausiosios tarnybinės etikos komisija (VTEK).

- Dėl skrydžio į Astaną esate puolama ir spaudžiama palikti ministrės postą, tad kaip pasielgsite? - „Respublika“ paklausė Birutės Vėsaitės.

- Kadangi liko labai nedaug laiko iki VTEK posėdžio, aš palauksiu šios komisijos sprendimo ir tuomet pasakysiu, kaip pasielgsiu.

Į Kazachstaną aš tikrai nevykau atostogauti, o įtemptai dirbti. Tai yra ne tik didelė, labai turtinga, bet pastaruoju metu ir 5,6 proc. bendrojo vidaus produkto augimu stulbinanti valstybė.

- Kokie ryšiai sieja jus su bendrove „Arvi“?

- Ne, jokių nėra.

- Vis dėlto kodėl skridote su „Arvi“ išnuomotu lėktuvu?

- Manęs iki šiol niekas neklausė, kaip kas buvo iš tiesų, tačiau apie lygioje vietoje Lietuvoje kilusį skandalą buvau informuota jau būdama Kazachstane. Tai tikrai sugadino nuotaiką, kurį laiką trukdė susikaupti.

Prieš šią kelionę daviau nurodymą Ūkio ministerijos personalui rasti trumpiausią skrydį, nes jeigu būčiau skridusi reisiniu lėktuvu, tarpvalstybiam Lietuvos ir Kazachstano susitikimui būčiau pirmininkavusi visiškai nemiegojusi. O šiame posėdyje buvo aptariami labai svarbūs klausimai dėl vieno mūsų universiteto filialo steigimo, medicinos reikalų ir t.t.

Ministerija turi oficialią sutartį su kelionių agentūra „West Express“, ši pasiūlė mums išsipirkti tris vietas „Arvi“ užsakytame lėktuve.

Išskrisdama iš Kazachstano, oro uoste suskaičiavau bene 20 ne reisinių, o užsakytų lėktuvų, kuriais atskrido dauguma ES šalių oficialių delegacijų kartu su savo verslininkais. Europoje dėl to apskritai nekyla panašių skandalų, nes yra normali tarptautinė praktika, kad politikai turi ginti savo šalies verslo interesus užsienyje.

Beje, kita mūsų delegacijos dalis skrido paprastu reisiniu lėktuvu ir kelionėje į Vilnių praleido net 20 valandų. Negana to, visi šio orlaivio keleiviai net buvo kuriam laikui išsodinti Kijeve, nes lėktuve kilo kažkokios muštynės tarp Turkijos piliečių.

- Bet skelbiama, kad vieno Ūkio ministerijos atstovo skrydis į Astaną atsiėjo net apie 13 tūkst. litų. Nepigu.

- Aš apskritai nežinau, iš kur paimti tie skaičiai - turbūt iš lubų. Mano ir dar dviejų ministerijos žmonių bilietai kainavo po 2800 litų į abi puses. Skrisdami reisiniu lėktuvu su ilgais persėdimais, žinoma, galėjome sutaupyti - gal po 200 litų asmeniui.


- Ar jaučiatės kalta dėl šios kelionės?

- Prieš komandiruotę į Kazachstaną specialiai paprašiau ministerijos teisininkų viską nuodugniai išsiaiškinti ir perspėti mane, ar skrendant užsakomuoju skrydžiu tikrai nebus padarytas joks pažeidimas. Kadangi juristai nerado jokio kabliuko, dėl ko būtų galima prie manęs prikibti, todėl ir dabar nematau reikalo savęs kaltinti.

Valstybės lėšų neiššvaisčiau, atsakingai atstovavau Lietuvai pirmininkaudama dviejų valstybių susitikime, o tokios produktyvios kelionės, kokia buvo ši propaguojant mūsų šalies verslą Kazachstane, savo praktikoje dar nebuvau turėjusi.

Nesąžininga mane kaltinti „Arvi“ įmonės interesų protegavimu, nors net ir padėti vienai savo šalies įmonei didelės valstybės rinkoje užsienyje būtų normalu. Kazachstane man pavyko atidaryti labai daug naudingų durų, o Azijos šalyse tai yra ypač svarbu. Kai randi bendrą kalbą su vietos valdžia, o ji atkreipia savo verslo dėmesį į kitos šalies įmones, kontaktai užsimezga akimirksniu.

Į Kazachstaną vežiausi ilgą Lietuvos įmonių sąrašą, kurios jau bandė belstis į šios šalies rinką. Šis sąrašas buvo tinkamai panaudotas per mano susitikimus su kazachų finansų, ekonomikos, pramonės ir mokslo technologijų bei regionų plėtros ministrais. Lietuvos įmones propagavau ir per netikėtai surengtą susitikimą su stambiu Kazachstano fondu, kuris užsiima naujų technologijų pritraukimu.

- Jau ne tik opozicija, bet ir koalicijos partneriai siūlo jums palikti postą. Išsilaikysite?

- Nežinau. Iki skrydžio į Kazachstaną aš dar galvojau, kad Lietuvoje galioja nekaltumo prezumpcija. Galbūt mane puolantys žmonės tik susidarė klaidingą įspūdį, nes neišklausė visų šios istorijos aplinkybių, o visų tikrųjų povandeninių srovių, kas ir ko siekia mano istorija, dar nesuprantu.

Tačiau valdančioji koalicija neturėtų pasiduoti opozicijos intrigoms, o ji dabar kilusiu skandalu ir siekia išardyti mūsų partnerių tvirtybę. Aš nesupainiojau jokių interesų, nepadariau jokios žalos, o tik sąžiningai atstovavau viso Lietuvos verslo interesams.

Beje, nesu tokia naivi, kad būčiau bent kiek rizikavusi ir neapgalvojusi, kad toks skandalas gali būti tikrai sukeltas. Tokiais skandaliukais Lietuvoje įprastai pridengiami rimtai nešvarūs dalykai.

Kadangi dabartinėje Vyriausybėje tokių nežinau, vadinasi, jų reikėtų paieškoti buvusios valdžios veikloje tarp dingusių šimtų milijonų litų, netikėtai nutrauktų skambių baudžiamųjų bylų ir t.t.

Replika

Vienas labiausiai iš B.Vėsaitės išsityčiojusių politikų buvo Seimo opozicijoje tupintis liberalas Eligijus Masiulis, pareiškęs, kad ministrė „paslydo ant kalakuto šlaunelės“. „Arvi“ įmonių grupės prezidentas Vidmantas Kučinskas vakar E.Masiuliui viešai atsakė, kad gerai, jog šis politikas dar neužmiršo kalakutų šlaunelių skonio, tačiau nėra labai mandagus ministrės atžvilgiu, nes prieš gerą pusmetį viešėdamas šioje įmonėje pats jų prisiragavo už dyką. Ir priminė, kad kalakutų verslas tesudaro 5 proc. „Arvi“ veiklos, o jos pagrindinė veikla yra trąšų, cukraus gamyba, gyvūninės kilmės atliekų perdirbimas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder