Baltijos jūros dugne rastas ieškotas orlaivis An-2

Baltijos jūros dugne rastas ieškotas orlaivis An-2

Gegužės 19 d. pavakarę Lietuvos karinių jūrų pajėgų priešmininis laivas „Kuršis" Baltijos jūroje rado ieškomą orlaivį An-2.

Lėktuvas rastas apie 700 metrų nuo paskutinės Švedijos oro stebėjimo radaro fiksuotos ieškomo orlaivio pozicijos gautos iš Švedijos Jungtinio gelbėjimo koordinavimo centro.

Orlaivis aptiktas jūros dugne, 124 metų gylyje. Rastą lėktuvą apžiūrėjus laivo „Kuršis" povandeninio roboto video kamera, buvo nustatyta, kad lėktuvo borto numeris sutampa su ieškomo orlaivio borto numeriu.

Artimieji apie rastą lėktuvą informuoti.

„Lėktuve pilotų nebuvo, todėl ir tęsiama jų paieška“, - BNS sakė Krašto apsaugos ministerijos atstovė Asta Galdikaitė.

Dingusių pilotų paieška tęsiama toliau.

Lėktuvas „An-2“ su dviem patyrusiais pilotais Adolfu Mačiuliu ir Alvydu Selmistraičiu dingo šeštadienio popietę skrisdamas iš Švedijos į Lietuvą.

Lėktuvo narai pasiekti negalės, sprendimo dėl iškėlimo nėra

Rastas lietuvių lėktuvas „An-2“ yra tokiame gylyje, kad narai jo pasiekti negalėtų, sprendimas dėl galimo iškėlimo kol kas nepriimtas, pranešė Lietuvos karinės jūrų pajėgos.

Lietuvos karinių jūrų pajėgų vado padėjėjas kpt. ltn. Antanas Brencius BNS sakė, kad iš išorės apžiūrėjus lėktuvą, jame žmonių kūnų nerasta.

„Tai yra pirminė informacija, gauta iš laivo. Gera žinia - kad ieškome būtent toje vietoje, kurioje ir nukrito lėktuvas. Šitas radinys yra patvirtinimas ir tuo pačiu mums palengvinimas, nustatant tolimesnius paieškos rajonus“, - BNS sakė karinininkas.

„Lėktuvas buvo apžiūrėtas, iš išorės apžiūrėjus nebuvo aptikta žmonių kūnų“, - sakė A.Brencius.

Lėktuvas rastas 63 jūrmylės (daugiau kaip 116 kilometrų) nuo kranto maždaug per vidurį tarp Liepojos ir Palangos, Latvijos išskirtinėje ekonominėje zonoje.

„Tikimės greitu laiku gauti video medžiagą iš apžiūros vietos, ją reikės analizuoti ir žiūrėti, ką daryti toliau. 124 metrų gylys yra pakankamai didelis, norint kažką ten daryti, reikia specialios įrangos, narams tai per didelis gylis“, - aiškino A.Brencius.

„Lėktuve pilotų nebuvo, todėl tęsiama jų paieška“, - BNS sakė Krašto apsaugos ministerijos atstovė Asta Galdikaitė.

Aprūpintas specialia dugno žvalgybai ir paieškai skirta įranga laivas „Kuršis“ į dingusio „An-2“ paiešką buvo pasitelktas tik po to, kai buvo atšauktas iš pratybų ir  į paieškos regioną pirmadienio vakarą išplaukė iš Estijos.

Vieno dingusio piloto dukra sako, kad laivas iš pratybų atšauktas tik po jų skambučio krašto apsaugos ministrui Juozui Olekui.

„Pakako vieno skambučio, kad būtų pasiųstas laivas, galintis skenuoti dugną. Kyla paprastas klausimas, kodėl tarnybos, atsakingos už gelbėjimo operaciją, nepajudino nė piršto, kad būtų pajungta kuo daugiau technikos? Kodėl dėl dingusių žmonių visas pajėgas turi dėti tik šeimos nariai? Nejau mes geriau nutuokiame apie gelbėjimo galimybes?“ - BNS teigė Brigita Mačiulytė.

Krašto apsaugos ministro atstovas spaudai Vaidotas Linkus BNS žadėjo vėliau atsakyti, kodėl laivas iš pratybų atšauktas tik po dukters skambučio ministrui.  

Operacijos teritorijoje paiešką antradienį taip pat vykdė karinių jūrų pajėgų laivas „Šakiai", iš oro žvalgybą vykdys Lietuvos karinių oro pajėgų sraigtasparnis Mi-8.

Karinių jūrų pajėgų gelbėjimo centras antradienį taip pat pranešė, kad kreipėsi į Valstybės sienos apsaugos tarnybą su prašymu skirti paieškos ir gelbėjimo sraigtasparnių.

Iš pradžių Krašto apsaugos ministerija tikino, kad VSAT sraigtasparniai nėra tinkami paieškai jūroje, o vėliau pareiškė, kad pasieniečių sraigtasparniui nebuvo poreikio.

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder