Baltarusijos opozicija prašo atnaujinti sankcijas

Baltarusijos opozicija prašo atnaujinti sankcijas

Lietuvoje viešintys Baltarusijos opozicijos atstovai prašo Europos atnaujinti ir praplėsti sankcijas Baltarusijos valdžios režimui.

"Mes norime, kad į sankcijų sąrašą būtų įtraukti visi teisėjai, kurie kalino žmones, taip pat milicija", - pirmadienį spaudos konferencijoje Seime sakė Baltarusijos krikščionių demokratų partijos vadovas Vitalijus Rimaševskis.

Jis taip pat kreipėsi į Lietuvos politikus, į Lietuvos tautą, kviesdamas solidarizuotis su Baltarusijos tauta. "Tarptautinis solidarumas gali išgelbėti žmonių gyvenimus, kurie dabar kalinami kalėjimuose", - sakė jis.

Baltarusijos opozicijos atstovas pažymėjo, kad per 20 metų pirmą kartą išėjo į gatves tie žmonės, kurie niekada nesidomėjo politika. "Socialiniai reikalavimai eina kartu su politiniais reikalavimais. Tokios situacijos nebuvo niekada, ir mums reikalinga pagalba. Pagalba reikalinga ne tik Baltarusijos opozicijai, bet Baltarusijos tautai, kuri kovoja už savo nepriklausomybę. Tikiuosi, kad mūsų balsas bus išgirstas Europoje, JAV, Lietuvoje", - tikisi V. Rimaševskis.

Baltarusijos jungtinės piliečių partijos vadovas Anatolijus Lebedka sakė, kad Baltarusijoje dirba teismo konvejeris, keletas šimtų procesų vyksta šalyje, sulaikyti žmonės yra izoliatoriuose, jiems gresia realios baudžiamosios bylos.

"Reikalaujame paleisti nedelsiant visus, kurie yra suimti, taip pat nutraukti represijas prieš Baltarusijos piliečius. Visos akcijos buvo taikios, per jas nei vienas plaukelis nenukrito nei nuo vieno pareigūno galvos. Žmonės išėjo švęsti Laisvės dieną", - aiškino A. Lebedka.

Pasak jo, Baltarusijai reikalingos realios ekonominės reformos, kurios kurtų darbo vietas, taip pat teisė į susirinkimus ir mitingus, tikra rinkimų teisė.

Judėjimo "Už laisvę" pirmininkas Jurijus Gubarevičius mano, jog Baltarusijos žmonės suprato, kad su šia valdžia jokių perspektyvų nėra. "Todėl manome, kad protesto akcijos tęsis toliau. Mes pasirengę jas organizuoti taikiai, legaliai teiksime prašymą leisti tokias demonstracijas", - sakė jis.

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Audronius Ažubalis primena, jog šeštadienį Baltarusijos piliečiams minint režimo nepripažįstamą Laisvės dieną įvykę taikūs masiniai protestai buvo brutaliai malšinami saugumo struktūrų.

"Įvykiai, kurių metu sulaikyti bei sumušti šimtai taikių protestuotojų, galutinai parodė, kad tariamas Aliaksandro Lukašenkos atsivėrimas ir demokratizacija yra eilinė apgavystė, kuriai pasidavė Vakarai", - mano jis.

A. Ažubalis spaudos konferencijoje sakė, kad turėtų būti atnaujintos sankcijos Baltarusijos valdžios režimui, tarp jų sankcijos, kurios leidžia gauti šitam režimui finansinius srautus iš Pasaulio banko ir iš Europos plėtros ir rekonstrukcijos banko.

Seimo narys konservatorius Emanuelis Zingeris deklaravo paramą Baltarusijos demokratinėms pajėgoms. "Esame už demokratinį pasirinkimą, mes esame Baltarusijos laisvės pusėje", - tvirtino E. Zingeris.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder